Una dintre acestea este leudra, numită și "usturoiul ursului" deoarece este prima plantă consumată de animale după ce ies din hibernare. Este înrudită cu ceapa, arpagicul, prazul şi şalota.
Se găsește în piețe dar poate fi culeasă și din păduri. Conține vitamine și minerale: carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, sodiu magneziu.
Este folosită și în medicina naturistă datorită calităților sale antimicrobiene, antiseptice, antifungice, antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare.
Recomandarea este ca leurda să fie consumată în stare crudă, sub formă de salată, în fiecare zi, dimineața, timp de 10 zile, scrie adevarul.ro. Leurda curăță sângele, ficatul, rinichii și vezica urinară deoarece este un bun detoxifiant, depurativ și diuretic.
De asemenea, tratează și unnele afecțiuni gastrointestinale, precum indigestia, insuficiența biliară, colicile și balonările.
Enzima numită adenozină din leurdă are acțiune hipotensivă, scade colesterolul și este recomandată astfel în bolile cardiovasculare.