x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vedeta verdețurilor de primăvară. Beneficii pentru sănătate

Vedeta verdețurilor de primăvară. Beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    09 Mar 2023   •   21:45
Vedeta verdețurilor de primăvară. Beneficii pentru sănătate

Încep să apară în piețe verdețurile de primăvară. Acestea ajută la detoxifierea organismului, după lunile de iarnă în care am consumat mai ales carne și grăsimi.

Una dintre acestea este leudra, numită și "usturoiul ursului" deoarece este prima plantă consumată de animale după ce ies din hibernare. Este înrudită cu ceapa, arpagicul, prazul şi şalota.

Se găsește în piețe dar poate fi culeasă și din păduri. Conține vitamine și minerale: carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, sodiu magneziu.

Este folosită și în medicina naturistă datorită calităților sale antimicrobiene, antiseptice, antifungice, antiinflamatorii, antioxidante, expectorante, vasodilatatoare și cardio-protectoare. 

Recomandarea este ca leurda să fie consumată în stare crudă, sub formă de salată, în fiecare zi, dimineața, timp de 10 zile, scrie adevarul.ro. Leurda curăță sângele, ficatul, rinichii și vezica urinară deoarece este un bun detoxifiant, depurativ și diuretic. 

De asemenea, tratează și unnele afecțiuni gastrointestinale, precum indigestia, insuficiența biliară, colicile și balonările. 

Enzima numită adenozină din leurdă are acțiune hipotensivă, scade colesterolul și este recomandată astfel în bolile cardiovasculare.

 

×
Subiecte în articol: verdeturi pri0mavara