Dionyssos, zeul grec, ar fi spus căndva: "Eu cred că vinul thassian, cu mirosul său discret de mere verzi, este cel mai bun dintre vinuri".
Istoria viticulturii şi vinificaţiei grecilor este străns legată de dezvoltarea şi decăderea acestei insule din nordul Mării Egee. Cu cinci secole inainte de Hristos, podgoriile din Macedonia şi din căteva insule egeene (Thassos, Pella, Stagira) erau cunoscute pe tot intinsul Greciei. Cu vinul din această zonă s-a "făcut" războiul impotriva Troiei şi cu acelaşi vin l-a adormit Ulysses pe uriaşul Ciclop. Dintre toate centrele de vinificaţie, cele din Thassos erau cele mai apreciate, iar Aristotel insuşi ar fi avut o vie in insulă.
Dionyssos, zeul grec, ar fi spus căndva: "Eu cred că vinul thassian, cu mirosul său discret de mere verzi, este cel mai bun dintre vinuri".Istoria viticulturii şi vinificaţiei grecilor este străns legată de dezvoltarea şi decăderea acestei insule din nordul Mării Egee. Cu cinci secole inainte de Hristos, podgoriile din Macedonia şi din căteva insule egeene (Thassos, Pella, Stagira) erau cunoscute pe tot intinsul Greciei. Cu vinul din această zonă s-a "făcut" războiul impotriva Troiei şi cu acelaşi vin l-a adormit Ulysses pe uriaşul Ciclop. Dintre toate centrele de vinificaţie, cele din Thassos erau cele mai apreciate, iar Aristotel insuşi ar fi avut o vie in insulă.
O altă legendă aminteşte de Cleopatra, regina Eghipetului, care adora vinul din Thassos şi care primea in fiecare an o corabie plină de amfore cu preţiosul nectar. La vremea aceea, considerat cel mai bun vin al Greciei, pentru a nu fi falsificat era insemnat de inspectorii de piaţă - fiecare amforă era sigilată şi nici o navă nu avea voie să plece din port cu vin, decăt dacă avea aprobarea mai-marilor cetăţii. Funcţiona cu 2.500 de ani in urmă o lege foarte aspră, menită să protejeze ceea ce noi am numi azi "marca inregistrată" a vinului de Thassos.
Astăzi, in insulă mai cresc patru soiuri de viţă autohtonă, a căror vechime poate fi socotită din timpurile cănd thassienii ii aduceau ofrande lui Dionyssos şi lui Pan pe altarele aflate astăzi in situl arheologic de la Limenas. Cultivate pe suprafeţe restrănse şi avănd calităţile date de solurile stăncoase şi soarele arzător, aceste soiuri nu sunt foarte productive azi, dar reflectă gustul altui timp. Cunoscătorii pot intreba la Panagia sau in altă parte in insulă de unul dintre cele patru sortimente locale, dintre care vinul numit "Giorgina" pare să fie cel mai cunoscut. Cu 7-8 euro se poate cumpăra un "vin-suvenir", care să-ţi aducă aminte, peste vreme, de o vacanţă petrecută pe Insula de Smarald.
O fermă antică
Din vara aceasta, turiştii mai au o provocare: arheologii greci au anunţat descoperirea unei ferme antice, un sit complex ce cuprinde o presă pentru vin şi alte instalaţii pentru vinificaţie, datate din perioada imediat următoare morţii lui Alexandru cel Mare (323 i.Hr.) Situat in partea de sud a insulei, nu departe de Limenaria, la 500 m altitudine, pe versantul stăncos care urcă spre vechiul Kastro, situl arheologic este o dovadă palpabilă a faptului că legendele au sămburele lor de adevăr.
Antidotus, celebru autor de comedii al Antichităţii, ne invăţa chiar intr-una dintre piesele sale, cum să "ne hrănim" cu vinul din Thassos, inmuind in el de două ori o bucată de păine. Şi tot el spunea: "Răsfaţă-mă cu un vin thassian - de fiecare dată cănd il beau, sufletul meu este tulburat!".