x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Vremea lui Brumarel

Vremea lui Brumarel

de Simona Chiriac    |    27 Sep 2006   •   00:00
Vremea lui Brumarel
CALENDAR GASTRONOMIC
Toamna face in mod firesc trecerea de la vara la iarna. Este un anotimp de tranzitie, de schimbari ce au menirea de a usura adaptarea oamenilor si a fiintelor, in general, la un cu totul alt mediu. In octombrie, de Brumarel, apare prima schimbare vizibila: se asterne bruma. Un strat fin, ca de nea, acopera copacii si stresinele caselor. Caderea brumei anunta si prima zapada, fara de care, de-a lungul iernii, ar degera plantele firave din pamant, care asteapta sa iasa la lumina la primavara.

Sarbatoarea Acoperamantului Maicii Domnului, numita si Pocrov, aflata in calendarul ortodox la data de 1 octombrie, marcheaza intrarea in anotimpul rece. Povestea spune ca demult, Maica Domnului l-a protejat cu harul sau pe unul dintre pustnicii care isi gasisera salasul pe un stalp. Mult timp de atunci incolo, pana la moartea pustnicului, timpul s-a oprit. Nu a mai cazut nici un strop de ploaie, vantul s-a ascuns si nici o fiinta nu s-a mai putut apropria de acel stalp. Aceasta a fost considerata de catre credinciosi una dintre marile minuni.

In perioada precrestina insa, se pare ca se celebra o divinitate care avea grija ca ogoarele sa fie protejate in timpul iernii. Procoava este cel care acopera pamantul cu primul strat de zapada si este cinstit mai ales de fetele tinere, ca sa se marite mai repede. Asa cum campurile se acopera cu nea, tot asa trebuie sa se acopere si ele cu o basma. In mediul popular, basmaua evidentia statutul femeii maritate.

De Procoave se tine post, pentru a-i feri pe toti cei ai casei de boli, de inec, de primejdii mari sau de suparari. Se mananca alimente fierte, ciorbe de legume si, in special, placinte cu poame culese din livezi.

Nu este o zi in care s-au instituit interdictii, asa cum se intampla de regula in cazul altor sarbatori populare. Gospodarii merg in gradini si livezi ca sa culeaga ultimele roade, se ara pamanturile si se umplu butoaiele cu vin nou. In acest sens, invatatura populara spune ca fiecare trebuie sa sorteze strugurii cum se cuvine, pentru a obtine mai multe soiuri de vin.

TRANSFORMARI

In credinta populara se spune ca Brumarel si Martisor sunt frati. Astfel incat caracteristicile vremii din octombrie le anunta pe cele din martie. Pe de alta parte daca de Brumarel cade multa zapada, e semn ca, in ianuarie iarna este mai domoala. Daca insa ploua aprig in octombrie, atunci in decembrie e ger de crapa pietrele. Cu cat raman copacii mai repede desfrunziti, cu atat mai bogat va fi anul ce vine. Daca, dimpotriva, copacii isi pastreaza pentru mai mult timp frunzele si nu se indura sa le lase sa cada, atunci iarna va veni tarziu, dar va fi geroasa. In plus, omizile ii vor impanzi pe toti acesti copaci "milostivi".

27 SEPTEMBRIE - 3 OCTOMBRIE
Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul

  • 27 M Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanul; Sf. Mucenici Calistrat si Epiharia
  • 28 J Cuviosul Hariton Marturisitorul; Sf. Proroc Varuh; Sf. Mucenic Pimen
  • 29 V Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mucenici: Gudelia, Trifon si Petronia
  • 30 S Sfantul Sfintit Mc. Grigorie Luminatorul, Episcopul Armeniei; Sf. Mucenici Ripsimia si Gaiani
  • 1 D Acoperamantul Maicii Domnului; Sf. Apostol Anania; Cuviosul Roman Melodul
  • 2 L Sfantul Sfintit Mucenic Ciprian; Sfantul Mc. Justina; Cuviosul Teofil
  • 3 M Sfantul Sfintit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sf. Mc. Teoctist
  • ×