Criticii de film au discutat îndelung despre “Argo”, filmul lui Ben Affleck care relatează încercarea CIA de a salva şase cetăţeni americani în timpul crizei ostaticilor din Iran. Filmul, care a fost nominalizat la şapte Premii Oscar şi care a câştigat premiul pentru cel mai bun film, se bazează pe evenimente reale. Dar ce s-a întâmplat cu adevărat în timpul acelei operaţiuni derulate sub acoperire?
Evenimentele reale s-au derulat cu adevărat aşa cum le prezintă filmul? În programul “ARGO: Adevărata poveste” (premieră: sâmbătă, 13 aprilie, ora 22:00), Discovery Channel are acces la cei mai importanţi jucători implicaţi în acest caz, pentru a asculta întreaga poveste în versiunea lor. Printre cei intervievaţi se numără şi “campionul deghizărilor” CIA, Tony Mendez, care a fost chemat să gândească planul de salvare. Acest material special de o oră vă prezintă “din interior” acea evadare dramatică şi modul în care Mendez a falsificat documente de identitate şi a conceput deghizări sofisticate, care să poată trece de agenţii de securitate de pe aeroportul din Teheran.
În primul rând, CIA a fost obligată să găsească un motiv convingător pentru prezenţa celor şase persoane în Teheran, apoi să le asigure o cale de plecare care să nu stârnească suspiciuni. Operaţiunea s-a transformat într-un plan sofisticat, care a inclus acte de identitate false, o aşa-zisă producţie de film şi o cooperare fără precedent între Statele Unite şi Canada. Mendez, care mai avea doar acces limitat la materiale după intrarea în Iran, povesteşte cum a falsificat documente oficiale în biroul Ambasadorului Canadei. “Una dintre tuşiere se uscase de tot, dar trebuia să obţin cumva nuanţa corectă de tuş”, îşi aminteşte el în acest material special. "Aşa încât am deschis dulăpiorul cu băuturi din biroul ambasadorului, am scos o sticlă de Scotch şi am turnat puţin în tuşieră."
“ARGO: Adevărata poveste” arată cum s-au pregătit americanii pentru plecare, relatând povestea adevărată despre implicarea Agenţiei în acest caz şi explicând motivele pentru care secretul a fost păstrat timp de aproape două decenii.