x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Arta - Jocuri, poturi si un vas Ming

Arta - Jocuri, poturi si un vas Ming

de Florina Zainescu    |    04 Iun 2006   •   00:00
Arta - Jocuri, poturi si un vas Ming

Mogulul jocurilor de noroc din Las Vegas a devenit proprietarul celui mai scump vas Ming din lume.

Un vas rar din timpul Dinastiei Ming s-a vandut cu 10,13 milioane de dolari marti, la Hong Kong, stabilind un record mondial la licitatie pentru o piesa de ceramica din acea perioada. Fericitul cumparator este omul de afaceri american Steve Wynn, cel mai mare proprietar de cazinouri din Las Vegas si care, din septembrie 2005, si-a plantat o investitie si in sudul Chinei, la Macao. Pretiosul obiect va fi dat unui muzeu din Macao sa-l expuna, astfel incat chinezii sa se poata bucura de aceasta "frantura" de istorie, a anuntat Wynn, citat de presa straina.

POVESTE. Obiectul in forma de para a apartinut initial unui cuplu de scotieni - mostenire de familie - , care l-a folosit pe post de lampa. Abia cand au vazut un vas asemanator intr-un muzeu, cei doi si-au dat seama de valoarea acestuia si, in 1984, l-au scos la licitatie la Christie’s. S-a vandut cu circa 615.000 de dolari, un pret-record la acea data pentru o opera de arta din Orientul Indepartat. In 1997, vasul Ming a adus 2,8 milioane de dolari, tot la o licitatie Christie’s.

RAR. De altfel, acesta este singurul vas emailat si cu decoratiuni din cupru rosu din perioada timpurie a Dinastiei Ming (1368-1398), inca in stare perfecta, care a fost scos la licitatie in ultimii 15 ani. Ceramica de acest tip este foarte rara, din cauza procesului de fabricatie foarte complicat. Din cauza ratei ridicate de esec, olarii din Jingdezhen, faimosul oras chinez producator de ceramica, au fost nevoiti sa ceara oficialilor vremii limitarea comenzilor, astfel incat sa lucreze doar pentru curtea imperiala. Doar un numar mic de vase Ming din aceasta perioada a supravietuit trecerii timpului, marea majoritate suferind stricaciuni, in special la gatul mic si subtire.

×
Subiecte în articol: high-life ming