x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Comandantul şi sufletul

Comandantul şi sufletul

de Oana Vasiloiu    |    31 Oct 2010   •   00:00
Comandantul şi sufletul
Sursa foto: Arhiva personală/

Esther are aproape 100 de ani şi este o femeie rafinată, cu spatele drept şi mintea limpede. Părinţii i-au murit când aveau 42 şi 50 de ani, lăsând-o orfană la 11 ani. Aşadar, genele nu răspund de longevitate decât în proporţie de 20%-30% (conform unui studiu suedez recent), se pare că totul ţine de psihic şi de stil de viaţă.



Citeam recent poveştile unor oameni care trăiesc atât de frumos la vârsta de 100 de ani. Incredibil, dar foarte posibil. Dacă reuşim să conştientizăm că în organismul nostru există un fel de comandant care dă ordine precise şi bune şi dacă am şti să le ascultăm şi să le dăm sens, cred că toţi am fi mai longevivi şi am trăi o viaţă de calitate. Viaţa noastră interioară este controlată şi guvernată de reguli şi comenzi. Suntem programaţi să trăim şi peste 100 de ani, iar secretul se află în fiecare dintre noi.

De noi depinde cât de mult şi bine trăim. Aceşti oameni au învăţat să trăiască. {i-au păstrat creierul sănătos şi şi-au ascultat comandantul interior. Aceşti oameni au luptat şi luptă în fiecare zi a existenţei lor pentru a menţine vie legătura între comandant şi suflet. Pentru că esenţa secretului longevităţii este de fapt balanţa între comenzi si stările emoţionale. Cât şi cum simţim din ceea ce primim, cât şi cum oferim, cât şi cum cerem şi aşteptăm de la noi şi de la ceilalţi - aici este adevăratul gramaj. Măiestria constă şi în anticiparea calculelor şi în estimarea re­zervelor, cât ţinem, cât lăsăm astfel încât la sfârşit să avem timp şi de balanţă şi să ne iasă corect. Sau să nu ne dea cu rest!

VIVACE
Tot acest ansamblu este întreţinut de calitatea vieţii noastre, iar calitatea ţine de stilul de viaţă şi de nimic altceva. „Sunt norocoasă, dar şi muncesc pentru asta. Nu aştept nici o minune din cer, ştiu că totul ţine de ceea ce fac, sunt bucuroasă, zâmbesc tot timpul şi caut să fac mereu ceva distractiv. Este o întreagă atitudine! Un echilibru - al meu!", spune Esther (99 de ani). Mai este ceva, „ceea ce mănânci, programul zilnic şi respectul pentru ceea ce ţi se spune în legătură cu sănătatea ta. Dacă asculţi de medic, poţi să trăieşti mult. Nu am ignorat niciodată nici un sfat, nici un indiciu, ţin dieta care îmi face bine şi nu fac nici un compromis cu mine". Urmărind interviul, îmi dau seama că femeia aceasta nu numai că arată la 99 de ani ca la 70, dar este şi extrem de lucidă şi de vivace în amintiri şi în exprimare. Este fantastic să vezi că se poate şi că se poate într-o astfel de lumină! Fără penibil de situaţie şi fără absurd.

După înfăţişare şi ţinută, Esther a fost mereu o „fashionistă" şi se pare că îi place să-şi accesorizeze hainele şi o face foarte corect. Cerceii şi broşa îi completează nota veselă (exact ceea ce spune ea că o ţine în priză), iar lipstickul roşu o prinde excelent. Are o ţinută perfect dreaptă a spatelui şi poartă un costum (taior cu fustă) extrem de şic. Impecabil! Nici nu pot să spun că ridurile sunt atât de profunde, în afară de cele de pe frunte, faptul că râde şi în poze îi arată doar ridurile normale de expresie. Fabulos! Privesc fotografiile şi nu-mi pot lua ochii de la ele.

LONGEVITATE
Trăieşte în America, e adevărat, nu a cunoscut comunismul sau orori ale regimului, dar viaţa ei nu a fost deloc uşoară, a rămas singură, orfană, cu un frate mai mic de crescut, nu a ajutat-o nimeni, s-a descurcat. Ar fi putut claca de zeci de ori, totuşi a cunoscut secretul sau, mai bine zis, s-a salvat prin descoperirea propriei persoane şi a felului în care a decis să trăiască. De zeci de ani nu şi-a schimbat regimul alimentar, face exerciţii fizice zilnic, nu se abate de la dietă şi muncă. A născut şi crescut trei copii şi are o listă întreagă de servicii pe care le-a făcut în folosul comunităţii, şi asta a menţinut-o în formă, după cum spune ea. Este extrem de sociabilă şi extrovertită, de aceea nu există zi să nu iasă cu prietenii la masă, la plimbare sau la o cafea. Are o doză enormă de respect de sine şi de optimism care o fac să aibă un stil de viaţă tineresc, pasional.

Marea ei plăcere: să se ducă la teatru şi la operă! Ce minunat! Toate studiile indică faptul că optimiştii sunt mult mai longevivi decât pesimiştii, care au şi riscul cel mai mare de moarte din cauza atacurilor de cord sau cerebral. Esther vorbeşte despre faptul că toată viaţa în cea mai grea şi imposibilă situaţie a fost optimistă şi că nu ştie ce înseamnă să dispere, iar despre femeile pesimiste, ea spune că nu sunt decât nişte „cinice ostile". Gândeşte pozitiv! - nu este un clişeu, este un remediu de viaţă psihică şi care înlocuieşte „remediile" vicioase ale negativiştilor: fumatul, mâncatul din stres, boli ca diabet, obezitate, tensiune mare, boli psihice. Esther m-a impresionat prin extraordinara gândire pozitivă de femeie de 30-40 de ani (pe care eu, recunosc, nu o am încă) şi prin respectul de sine care o fac să simtă că a cucerit toate... lumile.

(Va urma)

×
Subiecte în articol: jurnal de stil