Ce surpriza poate fi mai placuta pentru sotia sau prietena ta decat o bijuterie? Fie ca e vorba despre un inel, o pereche de cercei sau un sirag de perle, acestea isi vor atinge "tinta".
Bijuteriile sunt intotdeauna elegante, distinse si durabile. Totusi, cand cumperi un asemenea cadou, trebuie sa fii foarte atent la cativa factori, ca sa nu dai banii degeaba pentru un obiect care nu este atat de valoros pe cum pare. KARATE. Inainte de achizitionarea unei bijuterii asigura-te ca are marcat pe partea interioara numarul de karate (K). Acesta masoara gradul de puritate a aurului - aurul de 24 de karate este aur pur, de un galben stralucitor, dar prea moale si destul de greu accesibil ca pret. Aurul cu mai putine karate este un aliaj de aur cu alte metale, nu la fel de stralucitor, dar mult mai rezistent. Cel mai potrivit din punct de vedere al rezistentei si stralucirii este cel de 18 karate. Gramul de aur variaza ca pret intre 280.000 si 700.000 lei, in functie de calitate, dar si de modul in care bijuteria este finisata. Pe bijuteriile din aur puteti intalni una dintre urmatoarele marci de titlu: 375; 417; 500; 585; 750; 833; 900; 916 si 999.
ARGINT. Argintul este cel mai accesibil dintre metalele pretioase. Exista si bijuterii din argint prelucrate de designeri renumiti, al caror pret poate ajunge la cateva mii de euro. Standardul de calitate al obiectelor din argint este cel Sterling, care are in compozitie 92,5% argint si 7,5% cupru. Argintul american se marcheaza cu 925, cel european cu 935, cel frantuzesc cu 800, iar cel rusesc cu 88 sau 84. Mai puteti intalni si urmatoarele marcaje: 750; 875; 916 si 999.
DIAMANTE. Inca de la grecii antici, diamantul era simbolul traditional al iubirii. Pentru ca este compus dintr-un singur element, acesta este cea mai pura dintre pietrele pretioase. De obicei, este o piatra incolora, dar se pot intalni si diferite nuante cum ar fi albastru, galben, rosu, verde si roz. Valoarea unui diamant este data de urmatoarele elemente: taietura, claritatea, culoarea si greutatea sa (karat). Pretul unui diamant foarte mic de 0,02-0,03 karate poate varia de la cateva milioane de lei pana la cateva sute de euro, in functie de calitati.
PLATINA. Platina este un metal lucios, de culoare alba. Este rar si mai greu decat orice metal pretios si se considera a fi mai valoros decat aurul. Platina este deseori folosita pentru a realiza cele mai rafinate bijuterii datorita tariei si a culorii sale neutre. Platina nu se marcheaza cu insemnul "karat", ci cu PT sau PLAT in Statele Unite, iar in Europa se recunoaste dupa urmatoarele marcaje: 950 sau PT950. Un gram de platina costa in jur de 500.000 lei.
PERLE. Atunci cand doriti sa cumparati perle trebuie sa aveti grija la unele trasaturi esentiale. Luciul este cel mai important. Acesta trebuie sa fie fin si sa produca, in lumina normala, o reflexie aproape ca cea a oglinzii. Suprafata perlelor trebuie sa fie aproximativ integra, sa nu aiba pete si gauri. Culoarea se alege mai ales in functie de nuanta tenului. Marimea este o trasatura care depinde de preferintele personale si influenteaza pretul.
Atentie!
Daca tee-ai hotarat asupra culorii si a modelului, uita-te cu atentie pe langa marcajul care indica numarul de karate, la montura, in cazul in care ai ales o bijuterie cu piatra pretioasa sau semipretioasa. Este foarte important sa fie corect finisata, iar piatra sa fie bine prinsa. De asemenea, daca bijuteria nu are modele (spirale, aspect brut etc.), ci este mata, priveste-o din diferite unghiuri, la lumina, pentru a te asigura ca nu este zgariata. Marca de garantie proprie se inscrie: pentru aur si aliajele acestuia intr-o elipsa; pentru argint si aliajele acestuia, intr-un dreptunghi, iar pentru platina si celelalte metale platinice si aliajele acestora intr-un romb.
Ingrijirea bijuteriilor
DANA PURGARU