x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?

0
25 Oct 2021 - 11:26
Cum servesti corect sampanie si cu ce mancaruri o asociezi?
Vezi galeria foto

Nicio bautura nu este mai senzuala si mai remarcabila precum sampania. Efervescenta ei, prospetimea, precum si gustul inconfundabil fac din aceasta bautura un moft, o placere rara.

 

Ce nu stiai despre sampanie?

 

Desi lumea se refera in mod generic la orice vin spumant drept sampanie, ar trebui sa stii ca, de fapt, doar anumite bauturi pot fi comercializate sub aceasta eticheta. Denumirea este protejata si se poate atribui doar acelor bauturi care provin din regiunea Champagne din Franta si care respecta metoda traditionala de fabricatie, conform careia cea de-a doua fermentatie are loc in sticla.

 

Fabricarea acestei bauturi permite folosirea anumitor soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir sau Pinot Meunier. In timpul fermentarii zaharul se transforma in alcool si dioxid de carbon. Spre finalul procesului se elibereaza o mica cantitate de lichid pentru a indeparta reziduurile de drojdie. Rezultatul este acea bautura fermecatoare, care incununeaza cu stil orice ocazie.

Un fapt inedit este acela potrivit caruia intr-un pahar de sampanie pot fi pana la 2 milioane de bule.

 

Cum se serveste?

 

Iata ceva ce o sa te surprinda! Stiai ca poti servi sampanie la micul dejun? Ei bine, da! Datorita gustului versatil si lejer, aceasta bautura poate insoti un mic dejun format din produse de patiserie. Desigur, ea trebuie consumata moderat, doar cat sa amplifice gustul foitajelor dulci.

 

Este de preferat sa consumi sampania rece, dar nu foarte rece. Daca este vorba despre o bautura tanara, atunci ea trebuie servita la nu mai putin de 8 grade C, pe cand una mai veche trebuie consumata la 10-12 grade. Trebuie sa ai grija, sa nu o racesti prea tare, altfel risti sa anulezi gustul, iar dioxidul de carbon va disparea.

 

Pentru a te bucura din plin de gustul ei si de efervescenta, serveste bautura in pahare inalte, din cristal sau in cupe late. Cristalul pastreaza perfect temperatura timp de cateva minute.

 

Asocieri culinare

 

Daca stii cu ce sa o asociezi, experienta culinara poate fi una deosebita. Exista situatii in care gustul mancarii este accentuat de anumite bauturi si exista situatii in care mancarea influenteaza after taste-ul bauturii. De exemplu, poti amplifica gustul sampaniei atunci cand o asociezi cu anumite alimente. Insa, trebuie sa tii cont ca pentru fiecare tip de spumant exista o gustare potrivita.

 

Sampania se potriveste cu cea mai grea componenta a felului de mancare. De exemplu, atunci cand se consuma carne impreuna cu o garnitura, sampania trebuie aleasa in functie de carne. De asemenea, culoarea bauturii si a mancarii ar trebui sa se potriveasca.

 

Branza se potriveste cel mai bine cu sampania. Astfel, branza Brie trebuie asociata cu un spumant dry,  pe cand unul dulce merge de minune cu Gorgonzola, iar Camembert si Cheddar se potrivesc oricarui sortiment de bautura.

 

Spumantul merge de minune cu unele fructe precum piersici sau pere, dar se potriveste si cu migdale, tartine cu caviar, fructe de mare, prosciutto. Sampania face o pereche unica cu ciocolata alba.

 

De asemenea, trebuie sa tii cont de sortiment: brut, dry sau dulce, de culoare, alb sau roze, Sampania este un aperitiv, asa ca ii sta cel mai bine inaintea meselor. Alege combinatia care te incanta si lasa-te purtat de bule, mirosuri si gusturi intense incununate de aceasta bautura cu o traditie indelungata.


 



Mai multe titluri din categorie

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor

Tudor Costina merge în finala sezonului 11 iUmor
Tudor Costina merge în finala iUmor fiind cel mai votat concurent din cea mai nouă ediție a show-ului de la Antena 1. Cea de-a zecea ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, în intervalul 19:59 -22:08 la Antena...

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii

Au început filmările pentru cel mai nou sezon Insula Iubirii
Galerie Foto Insula Iubirii a primit cu brațele deschise noi cupluri care vor să trăiască experiența care a schimbat viețile multor perechi de îndrăgostiți. Radu Vâlcan şi echipa de filmare, alături de concurenţii şi...

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”

Personaje istorice din toate timpurile iau la roast vedetele la „România, Râzi cu RoaST!”
Pe 1 decembrie, comedia face istorie, iar Şerban Copoţ şi Dan Badea spun „România, Râzi cu RoaST!”.  Personaje istorice din toate timpurile, al căror nume a rămas prezent în mintea tuturor românilor...
Serviciul de email marketing furnizat de