x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden De toate - Traim in Romania, tara festivalurilor

De toate - Traim in Romania, tara festivalurilor

de Dana Andronie    |    Catalina Iancu    |    30 Apr 2006   •   00:00
De toate - Traim in Romania, tara festivalurilor

"Toate bune, Caragiale, / Dar pe adresa dumitale/ Nu prea vin din Iasi parale.../ Am destule... festivale... Morala moralei: Ce pacat ca nu se poate... / Cu de toate." A anticipat conasul Caragiale!

Desi primarii se plang ca au bugete mici pentru cultura, arunca cu banii la zilele orasului. Si uite asa, peste noapte au rasarit tot felul de festivaluri, mai ceva ca ciupercile dupa ploaie. Doar romanii ar putea sarbatori cartoful cu mici, bere si alte bunatati. Pe scurt, Festivalul Cartofului are loc la Miercurea Ciuc. Daca nu va atrage mirosul micilor "cartofari", poate va starneste interesul Festivalul "Ziua Celor O Mie de Fete Secuience" de la Sumuleu. Dar ce spuneti de Festivalul Ceangailor, Festivalul Lautarilor, Festivalul Muzicii Vechi? Va stau in gat sau sunt prea greu de digerat? Incercati atunci Festivalul Narciselor de la Vlahita. Pentru siesta ar fi bun Festivalul International de Dans Popular pentru Copii Botorka. Dar sa trecem la un meniu mai "barosan": festivalurile berii cu care s-au "imbatat" (si se mai imbata, in functie de sponsor) artistii de vita nobila. De la HI-Q, Sexxy, Bambi, Gyorfi, A.S.I.A, Blondy, Talisman, Sarmalele reci pana la Iris, Proconsul, Holograf, Directia 5, Vama Veche, Nicola, Andra, Delia, Cargo, Voltaj au cantat pe sume frumusele in fata butoaielor de bere si a gratarelor cu mici. Atrasi de mirosul banilor, artistii nu s-au gandit ca spectatorii se vor invata cu narav si nu vor mai plati un "belet" la un alt concert, fara intrare libera.

FESTI... BALURI. Cei mai fideli cantareti ai festivalurilor de bere sunt: Bere gratis (nume predestinat), Spitalul de Urgenta (alt nume predestinat), Voltaj, Vama Veche, 3rei Sud Est, Holograf etc. Ai crede ca, dupa atata bere, artistii neamului nu mai au chef de nimic. Aiurea! Le arde de castane. Sau, mai exact, de Festivalul "Sarbatoarea castanelor" de la Baia Mare. 3rei Sud Est, Holograf, Akcent, A.S.I.A. si Vama Veche au cantat cu foc, bucurosi ca si-au luat portia de festival.

Si muzica populara are festivalurile ei! La Sibiu vine "Vara, vara, primavara", Festivalul national al tinerilor interpreti de muzica populara. Este atat de tare acest eveniment, incat a bulversat ordinea fireasca a anotimpurilor. La popularii sibieni vara vine inaintea primaverii. Daca-i festival, festival sa fie!

REPERTORIU SEC. Dan Helciug cu al lui Spital (de Urgenta) canta la fiecare festival "Traiasca berea!"
BANU-I BAN. Sorana impreuna cu surorile A.S.I.A. s-au dat in spectacol pana si la "Sarbatoarea castanelor"

×
Subiecte în articol: antimonden