x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Detenție pe viață pentru una dintre vedetele serialului Riverdale. Faptele îngrozitoare ale actorului

Detenție pe viață pentru una dintre vedetele serialului Riverdale. Faptele îngrozitoare ale actorului

23 Sep 2022   •   16:51
Detenție pe viață pentru una dintre vedetele serialului Riverdale. Faptele îngrozitoare ale actorului

Actorul Ryan Grantham a fost condamnat la închisoare pe viață după ce și-a împușcat mama și l-a amenințat pe premierul canadian Justin Trudeau că îl va ucide.

Starul de 24 de ani, cunoscut din celebrul serial Riverdale, poate cere eliberarea condiționată după 14 ani, el pledând vinovat de uciderea mamei sale, pe 31 martie 2020. Actorul a împușcat-o în ceafă, în timp ce aceasta cânta la pian. Barbara Waite avea 64 de ani când a fost ucisă. Apoi actorul a mers spre reședința premierului, fiind înarmat cu trei pistoale, muniție și 12 cocktail-uri Molotov. Ulterior, artistul s-a predat autorităților, scrie dailymail.

Anchetatorii spun că acesta că a vrut ca mama sa să nu asiste la asasinarea premierului Canadei. Ei au mai dezvăluit că actorul a înregistrat un videoclip pe GoPro în care și-a mărturisit crima și a arătat corpul neînsuflețit al mamei sale. 

„Am împușcat-o în ceafă. În clipele de după, ea a știut că sunt eu”, a spus acesta în fața camerei.

Artistul a cumpărat apoi bere și marihuana, a făcut cocktailurile Molotov și s-a uitat la filme pe Netflix, apoi a acoperit cadavrul mamei sale cu un cearceaf și a mers la culcare. 

Grantham le-a spus autorităților că, a doua zi de dimineață, a atârnat un rozariu pe pianul lui Waite și a aranjat lumânări aprinse în jurul corpului ei, înainte de a se urca în mașină cu trei pistoale, muniție, o duzină de cocktail-uri Molotov, echipament de camping și indicații către Trudeau's Rideau Cottage din Ottawa. El a plănuit să călătorească mai mult de 50 de ore pentru a-l ucide pe Trudeau. Apoi s-a răzgândit și s-a îndreptat spre poliția din Vancouver. Ulterior a pledat vinovat pentru crimă de gradul doi.

Uciderea mamei sale este considerată crimă de gradul II în Canada, care se pedepsește cu închisoare pe viață. Singurul lucru pe care l-au putut obține avocații săi este posibilitatea de eliberare condiționată, pe motiv că și-a regretat acțiunile. 

Judecătoarea  de  la Curtea Supremă din Columbia Britanică, Kathleen Ker, a considerat că problemele de sănătate mintală ale actorului sunt factori atenuanți. Ea a remarcat că Grantham părea că și-a regretat cu adevărat crima și a căutat ajutor psihiatric în închisoare. Totodată, magistratul a afirmat că  actorul a avut suficient discernămâmnt pentru a înțelege ce face și a decide să nu comită crime în masă ori să-l asasineze pe premier. 

Anchetatorii au prezentat instanței două evaluări psihiatrice care au concluzionat că Grantham a comis crima pentru a-și feri pe mama de la a asista la alte acte de violență pe care el plănuia să le comite. Evaluările au concluzionat că acesta prezenta tulburări legate de consumul de canabis, depresie, ură de sine și tendințe suicidare și omucidere, cu câteva luni înainte de crimă.

Procurorii au arătat o însemnare din jurnalul artistului, în care acesta scria: „Îmi pare atât de rău mamă, îmi pare atât de rău... Mă urăsc. Sunt o mulțime de relatări mass-media despre mine acolo... film și TV... sute de ore din mine care pot fi vizionate și disecate... Nimeni nu va înțelege.”

'Domnul Grantham căuta să-și salveze mama de ceva ce urma să facă”, a explicat procuroarea Michaela Donnelly în fața instanței. Ea a descris crima ca fiind o „tristă încălcare a încrederii”.

„Barbara Waite și-a iubit foarte mult fiul, a fost un părinte excelent și în mintea ei nu avea de ce să se teamă de el”, a spus aceasta, care a precizat că Grantham a avut mai multe oportunități de a se răzgândi.

Se pare că și-a încărcat și descărcat arma de mai multe ori în ziua crimei și a stat pe treptele casei sale timp de circa 15 minute, gândindu-se ce avea de făcut, înainte de a se întoarce în cele din urmă și a-și împușca mama.

Totodată, Grantham se temea că mama sa va afla că a abandonat cursurile de la Universitatea Simon Fraser și este dependent de marihuana.

„Nu pot să explic sau să justific acțiunile mele. Nu am nicio scuză. Mă doare să mă gândesc cât de mult mi-am irosit viața. În fața a ceva atât de oribil, a-ți cere scuze pare atât de inutil. Dar din fiecare fibră a ființei mele, îmi pare rău", a spus el.

Ryan Grantham este un actor canadian care și-a început cariera la 9 ani, cu roluri minore, înainte să apară în pelicula Secretul Spărgătorului de Nuci din 2007. Unul dintre rolurile sale mai importante în copilărie a fost apariția într-un episod din Supernatural, în care câștigă o super forță și începe să-și atace bătăușii. Apoi a continuat să aibă roluri în filmele Jurnalul lui Wimpy Kid și The Imaginarium of Doctor Parnassus. Grantham a mai jucat în IZombie, înainte de a obține rolul vieții sale, Jeffery Augustine, în Riverdale.

 

×
Subiecte în articol: riverdale ryan grantham