x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Eurovision 2005 - An greu pentru Romania

Eurovision 2005 - An greu pentru Romania

04 Feb 2005   •   00:00

MONDEN
Cum se pregatesc interpretii romani pentru calificarea la Eurovision 2005? Unii cu duete, altii cu amenintari.

Nico si Traistariu fac duet la Eurovision

Cursa inscrierilor pentru Eurovision continua pana pe 20 februarie. Oare ce scandaluri vor mai zgudui lumea artistica autohtona in acest an, cand Romania este nevoita sa se califice in finala europeana?
DANA CIOBANU, SIMONA ECOVOIU

PRIETENIE. Nico intra in "hora" de dragul compozitorului Andrei Tudor
In ultimii ani, procesul de selectie a pieselor care intra in finala nationala Eurovision a fost insotit de declaratii fierbinti. Ce va fi in 2005? Televiziunea Romana, organizatorul evenimentului, trece printr-o perioada de schimbari la nivel inalt, dictate de noua guvernare. Modificari s-au inregistrat deja la nivelul echipei de organizare a spectacolului-concurs de selectie nationala. Dan Manoliu, fostul producator al show-ului, va fi in acest an doar sef al delegatiei Romaniei, locul fiindu-i luat de Ion Duma. Nu in ultimul rand, faptul ca Romania trebuie sa plece la Kiev cu o piesa sufiecient de buna incat sa poata trece de runda de calificare de pe 19 mai va starni numeroase controverse.

CURAJ, GAINA! Cine se mai incumeta sa participe la selectie, in conditiile in care tara noastra nu mai intra direct in finala (pentru ca Sanda Ladosi a ratat anul trecut, la Istanbul, calificarea in primele 10)? Iata raspunsurile catorva dintre cei care au participat la selectiile din anii trecuti. "Andrei Tudor mi-a propus sa cant in duet cu Mihai Traistariu o piesa lenta, pe versuri in engleza de Joey de Alvare. Acum, daca am acceptat, o sa merg pana la capat!", ne-a declarat Nicoleta Matei (Nico). Solistul Mihai Traistariu nu se preda, chiar daca a fost trimis la "plimbare" de trei ori. Acesta a anuntat ca va canta in duet cu Nico: "Pe data de 12 februarie inregistram piesa pe care o vom prezenta in concurs, iar pana pe 20 predam melodia". Dupa cum se stie, Mihai Traistariu a castigat, anul trecut, trei premii internationale si, cu toate acestea, in tara sa, nu este apreciat: "M-am inscris de trei ori si am obtinut locurile 2, 3 si 4. Acum ori ma clasez pe locul 5, ori plec la Kiev".

Paula Seling se inscrie si in acest an, cu o piesa a lui Andrei Tudor. "E un eveniment la care merg ca sa mai capat experienta. Nu am inregistrat inca melodia, pentru ca zilele acestea sunt prinsa in proiectul pe care-l pregatesc cu francezii."

INSISTENT. Mihai Traistariu, candidat pentru a patra oara

SURPRIZE. Clasata pe locul al doilea anul trecut, Maria Radu are alte treburi. "Nici nu stiam ca sunt inscrierile acum. Dar nici nu era in planurile mele. Lucrez la albumul meu solo. La Eurovision ma gandesc, poate, la anul!", ne-a spus Maria. Suparata foc pe Sanda Ladosi si pe TVR, Elena Carstea anunta, anul trecut, cu surle si trambite ca in 2005 nu va mai candida pentru Romania, ci pentru Israel sau Germania. "Am fost sabotata de juriu!", striga ea atunci.

Printre concurentii din acest an se pare ca se va numara si Horia Brenciu, cu a sa trupa, HBO. In caz ca zvonurile se vor adeveri, putem spune ca Horia reprezinta un adevarat pericol pentru colegii sai, aspiranti la Eurovision 2005, caci are voce, nu gluma! Horia provine dintr-o familie de muzicieni, fratele sau, Marius Brenciu, fiind un valoros bariton, care a cantat pe cele mai importante scene din lume.

DECIZIE

"Andrei Tudor mi-a propus sa cant in duet cu Mihai Traistariu o piesa lenta, pe versuri in engleza de Joey de Alvare. N-am inregistrat-o inca, dar acum, daca am acceptat, o sa merg pana la capat!" - Nicoleta Matei, solista

TACTICA

"Pot spune doar ca nu voi ridica, de data aceasta, cinci octave, caci pe romani nu-i mai impresionez cu trilurile mele. Vom imbraca niste tinute amuzante, cu volanase. Parca as semana cu Mozart" - Mihai Traistariu, interpret

SCANDALURI
Selectiile pentru concursul Eurovision din ultimii ani au imbogatit consistent colectia de "scandaluri si barfe" cu si despre artisti romani. In 2000, Elena Carstea, Monica Anghel si Misu Cernea au facut o plangere la Cotroceni, acuzand incorectitudinea televotingului. In 2003, Costi Ionita a disparut in mod misterios din tara cand s-a dovedit ca piesa cu care se inscrisese, "Dominus", era plagiat, dupa o melodie ruseasca. Anul trecut, Cream a renuntat la participarea in semifinala, urmata fiind de "rezerva" ei, Delia Matache. Se vorbea ca dezertarea lor este legata de presiunile facute de Marius Moga.
×
Subiecte în articol: antimonden eurovision traistariu