x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Festivalul lui Popi

Festivalul lui Popi

06 Sep 2004   •   00:00

MONDEN

Artistii produsi de Dan Popi au luat crema premiilor festivalului de la Mamaia. Orgoliile au rabufnit, asa ca, pana la inchiderea editiei, nu se hotarase inca cine va lua acasa marele trofeu.

Mamaia 2004 a fost ingropata de orgolii

Organizatorii Festivalului Mamaia merita un premiu special. Pentru cea mai proasta sonorizare... Chiar in seara de vineri, a Slagarelor, tehnica a lasat mult de dorit. Iar diferenta dintre ce ascultam la radio si cantarea live a artistilor in top ne-a "incretit" timpanele.
DANA CIOBANU, DANA ANDRONIE

Daca n-ar fi fost inventate CD-ul si computerul, Hi-Q, Blondy, Cream & Marius Moga, Gia si Activ ar fi fost astazi someri. Fara tehnologie, majoritatea cantaretilor la moda se chinu-iesc sa tina aproape de portativ. Nu s-o gasi cineva sa-i plateasca sa stea la ei acasa, sa faca vocalize sub dus?

DE VISE RELE. Nu ne-am putut hotari cui sa acordam diploma pentru cea mai penibila interpretare live: Hi-Q sau Gia? Mihai, Florin si Nicoleta au intrat pe scena plini de incredere in zecile de mii de albume vandute, pentru a iesi cu coada-ntre picioare. Nu se poate descrie ce au facut ei pe scena. S-au zbantuit si s-au impiedicat de toate cablurile, numai de cantat nu i-au tinut vocile (de parca le-ar fi avut vreodata). Atunci cand s-au prins ca au falsat mai mult decat de obicei, au apelat la un artificiu, sa-si mai spele rusinea: au adus pe scena o fetita careia i-au cedat microfonul. Adelina n-a tinut pasul cu ei, reusind sa cante, dupa ureche, mai corect decat "specialistii".

Gia este si ea campioana la falsat si nu numai. Fata "lu’ tata" a carat dupa ea pe scena 13 oameni - formatie, dansatori, backing vocals si figuranti. Dar tot n-a reusit sa redea ceea ce in videoclip suna atat de bine! Mai rau e ca nici nu isi da seama ca ea si muzica sunt doua linii paralele, Gia sustinand ca a cantat foarte bine. Ar mai fi, totusi, o speranta de afirmare pentru tanara: actoria... Dadea atat de bine in cadru! Cand Aurelian Temisan a intrebat-o daca are de gand sa plece in vacanta sau sa inregistreze un nou album, publicul i-a dat liber.

FARA REPROSURI. Blondy, Activ, Cream si Ma-rius Moga i-au ingrozit pe membrii juriului, care au venit vineri, la Teatrul de vara, in calitate de spectatori. Hit-urile promovate de casele de discuri erau de nerecunoscut in varianta live. Interesant este faptul ca nici unul dintre artistii mentionati nu a avut nimic sa-si reproseze in ceea ce priveste interpretarea.

Bodo de la Proconsul a pus degetul pe rana: "Live canta cine poate, mosule!". Intr-adevar, s-a auzit cine a facut muzica: Delia Matache, Andra si Tiger 1, Proconsul, Directia 5, Simplu, Pepe. Din pacate, foarte multi interpreti se ascund in spatele industriei muzicale pentru a-si intretine casele si masinile luxoase si se fac de rasul curcilor cand canta live. Dar merita, pentru ca se intampla doar o data pe an!

CASTIGATORUL DAN POPI. Tot o data pe an se intalnesc si membrii juriului Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia. Pana acum, completul era format din oameni de specialitate si reprezentanti ai Consiliului Judetean Constanta. Anul acesta, interesele au fost si mai disputate, pentru ca in juriu s-au aflat si case de productie. In cursul zilei de sambata juratii au blocat Centrul de presa, pentru a se certa cu usile inchise.

Desi ar fi trebuit doar sa adune notele acordate in serile precedente, unii au anuntat ca vor sa revina asupra notarii, in timp ce altii pronuntau deja numele care iesise invingator dupa aritmetica. Dan Popi, seful de la Cat Music/Mediaservices, a iesit cel mai castigat atat la "Creatie", cat si la "Slagare". Pentru compozitii, Flavius Buzila si Hara au primit locul intai, iar Andrei Tudor a luat locul al doilea cu piesa "Spune Da, spune Nu", interpretata de Nico. Premiul al treilea ii revine aceluiasi Andrei Tudor, pentru melodia "Cat de frumoasa esti asta seara", incredintata lui Mihai Traistariu. Pana cand s-a ajuns la aceasta forma a clasamentului, "juratii" s-au certat ca la usa cortului. Razboiul intereselor a continuat cu capitolul "marele trofeu".

ITE. Consiliului Judetean Constanta (CJC) ar fi vrut sa acorde marele premiu lui Nico sau lui Mihai Traistariu, favoritii majoritatii. Conform regulamentului, acest premiu nu poate fi acordat decat celor clasati pe primul loc, la una dintre cele trei sectiuni, "Interpretare", "Creatie" si "Slagare". Cum au fost nemultumiti de prestatiile de la Slagare, reprezentantii CJC au facut de la bun inceput conventia de a nu da Skoda Octavia castigatorului acestei sectiuni. Asa ca s-a luat in considerare posibilitatea ca Mamaia 2004 sa ramana fara trofeu. Chiar daca si "Interpretarea" a incins spiritele, aritmetica punctajelor a decis ca premiul intai ii revine Florentinei Tuchel, locul al doilea este ocupat de Adriana Vlad, iar bronzul ii revine trupei Flash. La "Slagare", patru dintre cei sase premianti sunt artisti produsi de Cat Music/Mediaservices.

COINCIDENTA. Fanii au infierbantat liniile telefonice. Televoting-ul, care a durat cat o zi de post (24 de ore), a decis: la subsectiunea pop-rock premiantii sunt: Directia 5, Pepe si Nicola (toti sub obladuirea lui Dan Popi), iar la subsectiunea dance Andra & Tiger 1 au luat fata trupelor Simplu si Blondy. La ultima intrunire a juriului, presedintele Madalin Voicu nu s-a prezentat, pastrand in secret numele castigatorului premiului de excelenta muzicala "Madalin Voicu", pentru care scoate din buzunar 2.000 de dolari. Pana la inchiderea editiei nu s-a comunicat daca si cui ii va reveni Skoda Octavia, marele trofeu al festivalului Mamaia 2004.

De ani buni, Festivalul de Muzica Usoara Mamaia nu-si mai are rostul. Sectiunea "Interpretare" nu a reusit sa propulseze tinere talente, "Creatia" lasa din ce in ce mai multi compozitori corigenti, iar "Slagarele" nu mai exista de pe vremea Angelei Similea, fiind inlocuite cu hit-uri de o vara. Mamaia a murit, dar n-are inca certificatul de deces. Cine are curaj sa-l semneze?

HIT-URI FARA VARSTA

Compact si Semnal M au fost sacrificati in seara meciului de fotbal Romania-Macedonia. Cu un Teatru de Vara aproape gol, seniorii muzicii romanesti au sustinut concerte pe care Prima TV n-a catadicsit sa le transmita in direct. Pentru a umple cat de cat sala, organizatorii au lasat publicul sa intre fara bilet. Cu greu, teatrul a avut 500 de spectatori. Compact si Semnal M si-au facut treaba, desi era clar pentru toata lumea ca organizatorii i-au adus la Mamaia ca rezerve. Dupa trei seri jalnice de concurs, veteranii ne-au remontat cu muzica de calitate. Cantecele lor au ramas in memoria publicului, care i-a recompensat cantand, pe sute de voci, hit-uri vechi de 20 de ani.

FOTO

PE BUNE. La subsectiunea pop-rock, premiantii au fost Directia 5, desemnati prin televoting

CU CANTEC. Flavius Buzila a primit locul intai la "Creatie"

RUSINICA. Membrii trupei Hi-Q s-au zbantuit pe scena

"INTERPRETARE". Aritmetica punctajelor a decis ca premiul intai ii revine Florentinei Tuchel
×
Subiecte în articol: antimonden mamaia