x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Hotelurile au denumiri trasnite

Hotelurile au denumiri trasnite

21 Iul 2004   •   00:00

ZI DE VARA PANA-N TOAMNA

S-au dus vremurile cand pe Litoral se gaseau doar hoteluri cu denumiri pur romanesti. O data cu privatizarea, noii proprietari si-au botezat casele de vacanta care mai de care mai pompos. De la un capat la altul al Litoralului gasesti nume de personalitati, de pasari, pietre pretioase, ape, munti, orase. Flori, fete, filme sau baieti, "Melody" sau cantareti. Ce mai, e plin de "Perle".
CATALINA IANCU

Turistii continua sa soseasca in valuri la mare. Cine a venit cu traista-n bat si umbla dupa cazare are de unde alege. In cautarea unor preturi "civilizate", descopera denumirile hotelurilor.

PE INVERS. Ramasi in pana de inspiratie, proprietarii au facut un ghiveci al denumirilor geografice, mutand apele, muntii si orasele de la locul lor. Astfel, "Caraimanul" si "Dunarea" au ajuns la Mamaia. La fel si "Sulina". "Jupiter" e-n Eforie Nord. In schimb, "Venus" e-n Jupiter. "Costinesti", "Suceava", "Crisana" si "Tismana" se afla in Eforie Sud. "Delta" s-a mutat in Costinesti. La Olimp am descoperit "Craiova". Plus alte "regiuni": "Maramures", "Transilvania", "Muntenia" si "Banat". "Prahova" e la Neptun. In Saturn exista "Siret" si "Mures". Doar "Mangalia" e in "Mangalia", "Jupiter" e-n Jupiter si "Mamaia" e-n Mamaia. "Atena" e la Saturn. Credeti ca numai Elvis s-a dus la Accapulco? Avem si noi! E la Jupiter. Iar la Mamaia se gaseste "Palm Beach". Si "Bavaria" e-aici. Si "Britania". Si "Scandinavia". "Europa" intreaga e pe Litoralul romanesc. Ce zicem noi Europa? "Terra"! Am trecut pe langa "Cometa", "Meteor", "Apollo" si "Mercur". Si-am ajuns in "Cosmos".

ARIPA TANARA. Se pare ca moda gradelor militare si a demnitarilor a fost la loc de cinste. La Mamaia s-au adunat toti: "Ambasador", "Amiral" si "Comandor". Doar "Prezident"-ul e la Mangalia. Iata ce-a selectat aripa tanara a proprietarilor: "Privighetoarea", "Condor", "Cormoran", "Pelican", "Pescarus", "Albatros", "Cocor" sau "Vulturul". Statiunea Aurora si-a pus "Capul" la contributie si si-a ales nu numai "Perla", ci si alte pietre mai mult sau mai putin pretioase: "Diamant", "Onix", "Opal", "Safir", "Topaz".

Adevarata a fost sintagma primarului general - "Iarna nu-i ca vara" - , caci printre palmierii lui Agathon am descoperit "Bradul" si un… "Pinguin". Stiti vorba aia cu "Vraja marii"? Exista. Dar nu chiar in coltul garii, ci langa plaja. "Balada" e in Saturn, iar "Miorita" - in Neptun. Dar asta-i culmea paradoxului: "Vila parasita" e plina! "Cupidon" va asteapta. Si "Cuibul reginei". Ridicati "Ancora" si lasati-va purtati de "Briza". "Astra" si "Petrolul" (care in fotbal au fuzionat) exista si la mare. Indiferent ca-i "Tosca", "Melodia" sau "Hora", tot manele se aud. Dupa cum puteti observa "Flora" e diversificata: "Iris", "Lotus", "Nalba", "Mimoza". Sa trecem si la regnul animal. "Steaua de mare", "Delfin" si "Vila Wolf".

VILE. S-a dus vestea ca vedetele si-au tras vile, care pe unde au putut. Ei bine, la malul Marii Negre am descoperit: "Traian", "Selena", "Carmen", "Claudia", "Anca", "Irina", "Angela", "Elena", "Dana" sau "Raluca". Nu sunt proprietati ale vedetelor. Patronii au "imprumutat" numele VIP-urilor pentru simplul motiv ca sunt tizii lor. Doar nu credeati ca "Decebal", "Traian" si "Cleopatra" au pensiuni la malul marii? Caci, totusi, exista case de vacanta care le poarta numele. Chiar si "Mihai Eminescu", poetul despre care se spune ca n-a vazut niciodata marea, are o vila cu vedere la plaja. L-am depistat si pe "Bran". Dar fara Stan. Plus baieti frumosi din telenovele - "Orlando", "Albert", "Edmond" ori "El Stefanino".

PLOAIA DE STELE

Vedetele care au ajuns anul acesta la Marea Neagra s-au inghesuit la hoteluri cu multe stele. Celia Petricu a stat la Rex (****) din Mamaia. Pe la acelasi hotel au trecut Ion Tiriac si familia. Cristi Chivu si Maria Marinescu au ales vilele Vox Maris din Costinesti (***), care au si piscina. Tot la trei stele s-au cazat Daniela Gyorfi (la "Lotus" - Mamaia) si Jojo (la "Majestic" din Jupiter). Ca in fiecare an, solistii s-au scos - seara presteaza la restaurantul hotelului unde s-au cazat.

DE FITE

Se stie ca reclama este sufletul comertului. De aceea, unii si-au botezat hotelurile-n limbi straine: "Orion", "Casa Blue", "Riviera", "Milenium", "Solero", "Hollyday", "Piccadily", "Hellios Inn", "Green Place", "White Inn", "Amaradia", "Alcor". N-am inteles insa ce-i cu "Philoxenia". Poate nu-i de rau. Esti pasionat de aventuri cu cowboy? Poti sa alegi "Best Western Savoy". Vrei mai multi prieteni? Intra pe "Forum". Esti student? Poti sa te inscrii la "Oxford" in Constanta.

DIVERTISMENT

Maria Ciobanu, concert aniversar la "Palm Beach"
Reputata interpreta de muzica populara va oferi la inceputul lunii august un concert aniversar, la Mamaia. Locul ales este Gradina "Palm Beach", proprietatea consulului onorific al Libanului la Constanta, Charbel Maourun. Se afla in Romania din 1997 si este proprietarul unui hotel de cinci stele. (Horatiu Tudor)

CINE CU CINE

Dan Bittman se afla pe Litoral impreuna cu prietena sa, Liliana Stefan. Dupa cum se stie, ei tot amana momentul cand isi vor pune pirostriile. Cand arsita se mai potoleste, ies la plimbare alaturi de baietelul lor, pe faleza din Mamaia. Cu toate ca Dan isi ascunde ochii in spatele unor ochelari cu lentile fumurii, admiratoarele il depisteaza din prima si se inghesuie sa-i ceara un autograf. (Catalina Iancu)

COCKTAIL

  • BEBE MIHAESCU LA CONCURENTA CU GAINUSA. Desi aflat in America, Gainusa este prezent si pe Litoralul romanesc, prin intermediul volumului sau de "Cotcodaceli". El este "cazat" pe tarabe, fiind vecin de stand cu Bebe Mihaescu. Sexologul are expuse ambele volume - "A face dragoste aproape perfect" si "Cuplul conjugal, ori la bal, ori la spital". Vanzatori din statiuni diferite ne-au confirmat ca Bebe are mai mare cautare decat carcotasul. Cu siguranta si datorita titlurilor mult mai incitante, dar si educative in acelasi timp. (Catalina Iancu)

  • RADU ALMASAN S-A DESPARTIT DE PRIETENA. Bosquito asteapta marea iubire... de-o vara. Si aceasta, deoarece acum doua saptamani a pus punct relatiei cu prietena sa. Totusi, nu are de ce sa se planga: Litoralul e plin de fete frumoase. Durerea despartirii a fost rapid inlocuita de bucuria ca a scapat de obligatiile inerente vietii in doi, astfel ca Radu Almasan se plimba zambitor pe faleza, la Mamaia, ferindu-se de soare sub o palarie stil texan. "Sunt singur si mi-e mai bine asa. Cred ca e mai indicat sa pui punct unei relatii decat sa tragi sperante. (Catalina Iancu)
  • ×
    Subiecte în articol: antimonden mamaia