x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden "Mamaia" a vandut creatii la kilogram

"Mamaia" a vandut creatii la kilogram

04 Sep 2004   •   00:00
"Mamaia" a vandut creatii la kilogram

La "Creatie", Nico si Mihai Traistariu au venit chititi sa ia un premiu, dupa ce au adus in tara cateva trofee obtinute la festivaluri internationale. Doar juriul va decide cine va iesi invingator la Mamaia.

DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Seara de joi s-a aflat sub zodia proastei sonorizari. Aurelian Temisan a dat tonul, uitand sa-si deschida microfonul, pentru ca, mai apoi, lui Emanuel sa i se ia piuitul. Simplu a beneficiat de acelasi tratament, ramanand cu silabele in aer.

ACUZATII. Concurentii au ridicat, prin interpretare, piese care nu prea aveau ce cauta intr-un festival. Nu intelegem cum de Nico a acceptat sa cante compozitia lui Serban Georgescu "Doar ochii tai". Cu siguranta, piesa in cauza ar fi trecut neobservata daca nu i-ar fi fost incredintata experimentatei soliste. In acelasi juriu care trebuie sa desemneze castigatorii exista unii membri care sustin ca Nico nici nu ar fi trecut pe la preselectie. "Acuzata" se apara si sustine ca s-a prezentat personal la Consiliul Judetean Constanta pentru a depune cele doua piese cu care a intrat in concurs. Ba chiar are si chitantele care demonstreaza acest lucru. Mihai Traistariu este un alt exemplu de ce poate face o voce buna dintr-o piesa proasta. Daca fostul membru Valahia ia vreun premiu, autorul Andrei Tudor ar trebui sa-i ofere un procent mai mare decat cel prevazut prin regulament. Oricum, Mihai a demonstrat ceea ce si-a propus: "Vreau sa arat, in seara asta, ca nu mai sunt un debutant". Razvan Trandafir, Hara, Adrian Romcescu, Daniel Alexandrescu, Maria Gherman ar fi trebuit sa-si angajeze, la randul lor, niste compozitori. Ca sa le compuna piese cu care sa nu se faca de rusine.

DEFECTIUNI. Ne-am dat seama ca asistam la un concurs de creatie abia dupa ce am auzit cateva piese cu melodie. "Spune Da, spune Nu", scrisa de un Andrei Tudor mai inspirat si interpretata de Nico, si "Aripi" - trupa Contrast - ar putea fi remarcate de jurati. Mai mult chiar, anonimul Contrast, cu influente de Limp Bizkit si Nirvana, are sanse sa urce in topurile muzicale.

Un moment penibil s-a consumat spre sfarsitul celei de-a doua seri a Festivalului Mamaia, cand lui Emanuel i s-a defectat obiectul muncii. Microfonul cu care fusese dotat din culise s-a incapatanat sa nu functioneze. Artistul n-a avut incotro si a cantat "la rece" pana cand i s-a adus un alt microfon. Situatia l-a infuriat atat de tare pe Cristian Zgabercea, incat a parasit masa juriului si s-a infiintat in culise, pentru a regla conturile cu tehnicienii. Desi si-a dus pana la capat piesa, Emanuel a fost rechemat pe scena, la sfarsitul concursului, pentru a canta in conditii "normale". Grupul Centrul Civic a ramas "Blocat in lift", doar-doar il va salva o casa de productie. Dupa festival, baietii marturiseau ca au venit la Mamaia nu pentru vreun premiu, ci pentru ca vor sa fie remarcati de producatori. Sansele lor de a fi chemati la negocieri s-au micsorat, pentru ca din patru specialisti - reprezentanti ai caselor de productie - unul a lipsit cu desavarsire: Ovidiu Stroescu - Nova Music. Marian Ionescu, un alt jurat, a reusit alta performanta, aceea de a fi prezent la masa juriului doar in pauzele publicitare. Treaba mai importanta, adica jurizarea pieselor, o facea de pe holurile teatrului, in compania unei tinere.

DIN CULISE. Interpreta care nu a castigat vreodata un premiu la Festivalul Mamaia, Mirabela Dauer, a venit sa vada oferta de talente de anul acesta. Ca sa-i auda mai bine pe concurenti, s-a asezat in randul intai. Anna Lesko a venit la Teatrul de Vara cu 24 de ore inainte de concursul de slagare. A stat mai mult pe holuri, intretinand conversatii cu baietii de la Directia 5. Doar liderul formatiei, Marian Ionescu, a evitat-o cat a putut. Foarte important in fata macheuzelor, pompierilor si femeilor de serviciu din spatele scenei a fost Emanuel, ex-component al trupei Stigma. Imediat ce a simtit ca e rost sa fie filmat, tanarul s-a retras intr-un colt, de unde si-a chemat, in engleza, baietii. Cu gandul la cantare, acestia nu au reactionat, asa ca Emanuel nu a avut incotro si i-a strigat in romana. Una peste alta, sectiunii Creatie i-au lipsit tocmai creatiile de valoare. Sau, pe limba organizatorilor, cantecele cu "valente de slagar". Daca ar fi avut si compozitii pe masura vocii, Nicoleta Matei (Nico) si Mihai Traistariu ar mai fi putut spera sa intre in topurile de specialitate. Dar in situatia data vor trebui sa se multumeasca, probabil, doar cu un premiu la Mamaia.

SHOW SIMPLU

Trupa Simplu a oferit un spectacol pe care putini artisti romani ar fi in stare sa-l sustina. Baietii au cantat live si au dansat de mai aveau putin si rupeau podeaua. Marius Moga si Cream le-au dat o mana de "ajutor", reusind sa-i ridice mingea la plasa formatiei Simplu. Moga a intrat la apa, altfel nu se explica de ce atarnau pantalonii pe el ca pe gard. Fiind preocupat sa nu se impiedice de itari, micul geniu a inghitit cateva note, intrecand-o pe Cream. Se pare ca orele de fitness i-au priit Claudiei, care macar si-a pastrat suflul, in timp ce dansa cot la cot cu hip-hoperii.

DOPPO MAMAIA

Organizatorii i-au strans pe ziaristi si pe artistii care au renuntat la somnul de frumusete intr-o curte de langa Teatrul de Vara. S-a baut, s-a cantat si s-a dansat. Microfonul putea fi preluat de orice curajos (cu voce), astfel ca pe scena improvizata si-au facut loc combinatii inedite de artisti, compozitori si ziaristi. Piesele de rezistenta, repetate pana la disperare, au fost "Proud Mary" si "Killing me softly". Lipsa de imaginatie a trasformat jam-session-ul intr-un concurs karaoke din fata blocului. Berti Barbera a atras atentia nu prin repertoriul international, ci prin modul inedit de a se scarpina pe spinare. A "inchiriat" un pom din curte si s-a frecat de el pana a scapat de mancarimi.

FOTO

TALENT. Daca ar avea si compozitii pe masura vocii, Nicoleta Matei (Nico) ar putea intra in topuri

SPECTACOL. Marius Moga i-a "ajutat" pe cei de la Simplu

BLOCAJ. Lui Emanuel nu i-a functionat microfonul
×
Subiecte în articol: antimonden mamaia