x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Miracolul "Ars Nova"

Miracolul "Ars Nova"

de Dana Andronie    |    13 Iun 2010   •   00:00
Miracolul "Ars Nova"

"Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii. Dar puţini dintre ei îşi mai aduc aminte." L-am invocat aici şi acum pe Micul Prinţ, fiindcă există un om mare cu sufletul mare care face lucruri minunate. Îl dau în vileag. Îl cheamă Laurian Stănchescu.



La Brăila a avut loc cea de-a opta ediţie a concursului de creaţie literară "Ars Nova". Au fost jurizate 2.236 de lucrări primite de la peste 500 de elevi din 20 de judeţe ale ţării, dar şi din Serbia şi Republica Moldova. Uite aşa "Ars Nova" a devenit o competiţie internaţională! Preşedintele juriului a fost Laurian Stănchescu, cel care s-a ocupat îndeaproape pentru ca acest concurs să beneficieze de o atenţie binemeritată. Cum nu prea mai avem ochi şi pentru frumos este nevoie de asemenea călăuze care să ne atragă atenţia că se mai întâmplă şi lucruri bio pentru spiritul nostru.
Vicepreşedinţii juriului au fost Daniel Dincă, prozator, membru al USR, şi Dragoljub Firulovic, poet, membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Artiştilor Plastici din Serbia.

Organizatorii evenimentului: Liceul de Artă, Muzeul Brăilei, Inspectoratul şcolar şi Primăria Brăila.
Sponsori nu prea s-au arătat, dar premii au fost. Şi nu puţine! Pe numărate şi chiar pe luate, au fost 136!
Concursul a avut trei secţiuni: pentru clasele V-VI, tema a fost "Miracolul copilăriei", pentru clasele VII-VIII - tema "Lumea între vis şi realitate" şi clasele IX-X - tema "Confesiunile memoriei", iar la ultima secţiune - clasele XI-XII - tema "Timpul - făptură a conştiinţei". Toate textele premiate au fost publicate în suplimentul special Ars Nova al Liceului de Artă "Hariclea Darclee".

Am avut ocazia să citesc câteva lucrări şi mi s-a luminat faţa. Sunt copii atinşi bine de talent! Trebuie să avem grijă de ei dacă vrem să mai existăm.
"Împreună cu poetul Laurian Stănchescu ne-am propus să dăm o nouă dimensiune concursului, prin stabilirea unor contacte cu elevi din Canada, America, Australia, Japonia, China şi, bineînţeles, din ţările europene - declară Gabriela Dascălu, iniţiatoarea festivalului "Ars Nova". Să extindem manifestările prilejuite de concurs la mai multe zile, pentru a deveni cel mai puternic festival de literatură din lume, destinat elevilor. E o ambiţie mare, dar sunt convinsă că alături de Laurian Stănchescu vom reuşi!" Iar noi vom sta de veghe. Merită să mai scrii, din când în când, şi despre lucruri minunate.... "Codalbul turbat ţi se prăvale pe tâmple/ Ghinion pentru mine să fiu martorul tău/ Ariano, se-ntâmplă doar ce vrei să se-ntâmple/ Orice-ar fi mai presus decât tine e rău"... (premiul III - poezie George Crintă, clasa a XI-a, Liceul de Artă "Hariclea Darclee, Brăila")

×
Subiecte în articol: antimonden