x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Sa vezi si sa nu crezi! - Badia, legionar notoriu

Sa vezi si sa nu crezi! - Badia, legionar notoriu

de Dana Andronie    |    30 Iun 2006   •   00:00
Sa vezi si sa nu crezi! - Badia, legionar notoriu

Actor. Scriitor. Legionar. Nume: Ernest. Prenume: Maftei. Pentru a nu-l confunda cu altcineva care are aceleasi "semnalmente", va mai spunem doar ca este vorba despre Badia.

De cate ori am fost sa-i iau interviu lui Badia, am servit numai portii uriase de ras! Insa de aceasta data discutia a fost cat se poate de serioasa. Batranetea si-a facut cuib in locuinta Badiei de pe Strada Subcetate din Bucurestii Noi.

"Mort in coma"

Jurnalul National: Badie, mai scrieti poezii?
Ernest Maftei: Mai scriu, dar acum am terminat o piesa. Nu i-am gasit inca titlul. Vorba lui Voltaire, 50% din valoarea unei opere este titlul.

Care-i subiectul?
Actiunea se desfasoara la Institutul Medico-Legal, unde vin mortii de peste zi. Paznicul ii ia la numar. Are ranga si bautura langa el. Ii ia pe toti mortii si le da cu spirtul pe la nas, ca sa-l trezeasca pe unul. Voia sa aiba cu cine sa bea.

Se trezeste vreunul?
Da. Unul dintre morti era in coma. N-a vrut sa mai stea sa bea cu paznicul si i-a cerut sa-i dea hainele, ca sa plece acasa. "Nu pleci. Te am la numar!", ii spune paznicul. Pana la urma, l-a omorat, ca sa nu iasa in minus la numaratoare. A venit Pintilie si mi-a cerut piesa. Vrea sa faca film dupa ea.

Ati batut palma?
Nu. Ce, vrei sa-mi strice piesa?!

Din ‘89 incoace, in cate filme ati jucat?
Sa fie vreo 30... Inainte de ‘89, noi, actorii, munceam, sa nu ne facem de ras. Sa stii ca filmele facute inainte de Revolutie nu sunt rele. Daca se scoate cuvantul "tovarasa" si tractoarele, sunt foarte bune!

Ierma Valahul

Badie, de unde aveti bani?
Pai, mi-am pus moaca pe nu stiu ce salamut. Am facut contract cu o fabrica de mezeluri din vanat. Patronul mi-a zis ca acum vinde dublu. La inceput mi-a dat vreo 3.000 de euro. Acum imi da 10 milioane de lei pe luna. Iar daca plesnesc maine, Gheorghita, fecior-miu, va primi banii astia cat va trai... I-am facut o leafa viagera. El imi tot cere bani. Dar eu ii zic: Stai, ba, ca n-am murit inca!

Baiatul este tot artist?
In general, copiii mostenesc slujba taticului. Si al meu a vrut sa se faca artist, dar nu l-am lasat. Gheorghita este sculptor. Lampa de pe birou este facuta de el si este a cincisprezecea pe care mi-a vandut-o. Le vinde cu 10 milioane de lei. Apoi vine peste o luna si mi-o ia inapoi... Nu stiu ce face cu banii. Eu ii tot ascund, dar el ii cata si-i gaseste!

Dosarul de la "Secu" vi l-ati vazut?
L-am vazut de curand, la 4 mai. Multe pagini. Foarte interesant. Pe prima pagina scria: legionar notoriu de mic. Am fost eu legionar, dar nu stiam ca am fost notoriu de mic!!! Fiindca securistii nu ma lasau in pace, mi-am luat un alt nume: Ierma Valahul. Patru ani am jucat sub acest nume. Am gasit la mijlocul dosarului: sursele ne informeaza ca este disparut! Nu ma mai gaseau. Daca eram Ierma Valahul...!
×
Subiecte în articol: antimonden