x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Monden Tratative - Americanii din Jais se intorc in Romania

Tratative - Americanii din Jais se intorc in Romania

de Dana Cobuz    |    17 Apr 2006   •   00:00
Tratative - Americanii din Jais se intorc in Romania

Sasi Vuscan si Alina Giurgiu sunt doua nume care s-au facut cunoscute promovand un stil de muzica mai putin comercial. Jais, proiectul lor cu nume de piatra, a disparut din Romania pentru a renaste in America.

Trei ani si un album, atat a insemnat aventura romaneasca a trupei Jais. Nu pentru ca cei care o formau nu si-ar fi dorit o "indelungata si de succes" cariera in show-biz-ul autohton, ci pentru ca viata le-a oferit alte oportunitati, fara a-i obliga sa renunte la muzica. "Am plecat din tara in 2003, pentru ca aveam deja depuse actele pentru Canada. Familia mea - parintii si sora - erau deja de mult timp acolo, in plus fusesem acceptat la o scoala pentru ingineri de sunet pe care imi doream de mult timp sa o urmez. Nu mi-a fost usor sa las in urma muzica, prietenii, noptile petrecute cantand, viata de aici", isi aminteste Sasi, devenit in Canada Michael Vuscan.

RESPONSABILITATE. In tara, restul trupei a ramas sa duca mai departe steagul Jais. "Sasi a lasat in urma lui un gol evident. Cel putin din punctul meu de vedere stiam ca Jais nu va mai fi acelasi lucru, iar pe de alta parte stiam ca pe plan personal imi pleaca un prieten si cine stie cand il voi revedea. Cat a fost aici, el era liderul formatiei, iar dupa plecarea lui eu nu am vrut sa ma pun sefa. Nu pot spune ca renumele Jais si responsabilitatile erau doar pe umerii mei si de aceea consideram ca era firesc ca toti membrii trupei sa se implice in aceeasi masura", isi aminteste timisoreanca.

Un an mai tarziu, Alina avea sa ajunga "vecina" lui Sasi. Erau despartiti doar de o granita, cea americano-canadiana. Solista s-a stabilit in SUA, la Chicago, unde s-a si casatorit cu un regizor american. Evident, mutarea nu a ramas fara urmari: cei doi s-au intalnit si au decis continuarea muncii incepute in Romania: Jais intr-o formula restransa, fara vechii tovarasi din Timisoara. Apoi au scos doua albume, unul de jazz si unul de muzica de club - "Serenity" si "Believer".

JAIS. Sasi si Alina sau formula americana

REVENIREA. In America, Alina a avut norocul sa cunoasca un chitarist, fondatorul trupei Digable Cat. Impreuna, au refacut formatia si canta de un an "prin cluburi si baruri locale, si nu numai". Au aparut in cateva emisiuni tv, piesele lor sunt difuzate de posturi de radio din Chicago si Los Angeles, dau interviuri. "Genul de muzica este un fel de pop-rock, dar cu multe alte influente - punk, funky, blues, jazz, impro etc. Publicul american e foarte receptiv la ce se intampla pe scena muzicii lor si sunt foarte sinceri in alegerile pe care le fac vizavi de artisti. Faptul ca sunt de alta nationalitate nu a fost considerat un impediment, ci dimpotriva sunt privita ca o aparitie exotica si plina de personalitate", spune Alina despre aceasta experienta muzicala.

De curand, cei doi au venit acasa, in Romania. Daca Alina si-a petrecut timpul mai mult alaturi de familie, Sasi a profitat de vizita pentru a "regla conturile Jais". "Am avut de reglat niste chestiuni care tin de drepturile de autor, pentru ca in Canada sunt reprezentat de SOCAN, in SUA de ASCAP, omologii UCMR-ADA din Romania. Apoi, am avut de verificat niste date la care nu aveam acces din strainatate. Am rupt contractul cu Roton, intrucat sper sa pot semna cu o firma din Los Angeles chiar in aceasta primavara", spune Sasi. Jais este in tratative pentru distribuirea noilor albume si aici insa spune Sasi Vuscan, "cea mai buna oferta care ni s-a facut nu s-a ridicat decat la jumatate din suma la care ma gandisem".

SATISFACTIE
"Concertele live imi dau o satisfactie nemarginita. Faptul ca am posibilitatea sa urc pe scena, sub ochii publicului, si sa ma desfasor in acea clipa nu se compara cu nici un alt domeniu artistic"
Alina Giurgiu
Jais
TELURI
"Daca semnez cu cineva astazi, ma intereseaza sa fac un pas inainte, nu sa-mi asigur supravietuirea. Nu ma mai intereseaza supravietuirea... asta e usor de obtinut in America"
Sasi Vuscan
Jais

DEPARTE DE TARA
Viata peste Ocean, desi buna si pentru Sasi, si pentru Alina, are "defectele" ei. Liderul Jais isi aduce aminte ca in primul an in Canada i-a fost foarte greu: "In primul rand ca a trebuit sa ma obisnuiesc ca nu mai traiesc in boema de acasa si am intrat intr-un sistem care te obliga chiar sa muncesti daca vrei sa traiesti. Iar eu aveam de muncit si pentru cei doi copii ai mei - Patrick (5 ani) si Ryan (3 ani). Practic, de-a doua zi cand am ajuns acolo, viata mea s-a schimbat total". Nici Alinei nu ii este usor: "Acolo imi cam lipsesc prietenii, de familie sa nu mai amintesc. Ma surprind de multe ori chiar ca ma gandesc cu melancolie la parcul din fata casei, la plimbarile pe centru sau la distractiile in stil romanesc".
×
Subiecte în articol: antimonden alin sasi jais