x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Aderarea, la toamna - In noiembrie vom sti daca ne integram in 2007

Aderarea, la toamna - In noiembrie vom sti daca ne integram in 2007

de Maria Toader    |    24 Mar 2006   •   00:00
Aderarea, la toamna - In noiembrie vom sti daca ne integram in 2007

In ciuda discutiilor aprinse pe seama raportului Comisiei Europene din luna mai, de fapt raportul din toamna are cheia integrarii Romaniei in 2007.

"Autoritatile romane au luat in serios observatiile facute de Comisia Europeana in ultimul raport de monitorizare si au mobilizat multe resurse", a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa Michael Leigh, seful Directoratului General pentru Extindere din cadrul Executivului de la Bruxelles. Aflat in Romania intr-o vizita de doua zile, oficialul european a venit sa faca inventarul ultimilor pasi facuti de Romania in vederea formularii unor concluzii ce vor fi incluse in raportul de monitorizare de la 16 mai. Dupa o serie de intalniri cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, dar si cu reprezentanti ai societatii civile, Michael Leigh a atras atentia asupra catorva probleme care trag Romania inapoi si pentru care UE ar putea activa clauza de salvgardare.

PUNCTE FIERBINTI. Printre problemele semnalate de Michael Leigh se numara lupta impotriva coruptiei, Comisia Europeana solicitand in acest sens o "foaie de parcurs" convingatoare. Oficialul a subliniat ca este esential ca eforturile de combatere a coruptiei sa fie considerate "impartiale". De asemenea, Leigh a mai spus ca trebuie adoptate masuri energice si serioase atat pentru investigarea cazurilor vechi, cat si pentru impiedicarea unor noi cazuri de coruptie. In plus, in situatia in care Romania nu va face suficiente progrese in asigurarea standardelor europene de siguranta alimentara, este posibila adoptarea unor clauze tehnice de salvgardare, cum ar fi restabilirea controlului la granite sau interzicerea temporara a liberei circulatii a bunurilor, a avertizat Leigh.

SINCERITATE. Fata de alti oficiali de la Bruxelles, care au evitat sa explice cum vor decurge lucrurile in cazul in care raportul din luna mai va sublinia o serie de domenii problematice, Leigh a fost foarte ferm: "Raportul din mai va atrage atentia asupra domeniilor care inca nu sunt gata si unde e posibila aplicarea clauzei de salvgardare, in timp ce la raportul din noiembrie se va stabili daca autoritatile romane au reusit sa recupereze intarzierile. In caz contrar, Comisia Europeana va activa clauzele de salvgardare".

FARA PERECHE. Intrebat despre o posibila comparare a Romaniei si Bulgariei, Michael Leigh a refuzat sa faca o paralela intre situatia celor doua state. El a tinut sa reafirme principiul dupa care se ghideaza Executivul de la Bruxelles, acela ca fiecare tara care urmeaza sa se integreze in comunitate sau care deja a aderat este judecata dupa propriile merite, si nu prin comparatii cu alte state, deoarece oficialii europeni analizeaza situatia din Romania si Bulgaria in functie de prioritatile fiecareia. Tot pe acest principiu, a remarcat Leigh, Comisia Europeana o sa decida activarea clauzelor de salvgardare.

BASESCU FACE LOBBY PENTRU MAI
Un raport de tara definitiv in luna mai, pe baza caruia Consiliul European din 15-16 iunie sa stabileasca clar 1 ianuarie 2007 ca data de aderare a Romaniei la UE. Acesta a fost obiectivul pentru care a pledat ieri la Bruxelles delegatia Romaniei la Consiliul European de primavara, atat prin discutiile avute de presedintele Basescu cu oficialii europeni, cat si de premierul Tariceanu cu Olli Rehn, comisarul pentru extindere. Conform declaratiilor ulterioare intalnirii presedintelui Basescu cu Jose Manuel Barosso, Angela Merkel, Silvio Berlusconi si liderii PPE, aceasta va fi si decizia Comisiei Europene in mai. "Nu am avut nici o ezitare sa solicit atat in discutiile bilaterale, cat si in interventia generala sprijin partidelor din PPE pentru ca Romania sa aiba o definire clara a datei de aderare in 15-16 iunie... Se prefigureaza 1 ianuarie 2007", a spus Basescu. Un punct in plus obtinut de Romania si care va fi mentionat in raport este transformarea steguletului rosu, atribuit luptei anticoruptie, intr-unul galben. Numai ca lupta anticoruptie nu trebuie sa se opreasca aici, caci - spune Basescu - "probabil se va continua monitorizarea, sa se vada ce se intampla dupa show-urile de iarna-primavara din Romania. Daca se si materializeaza in dosare". Pe langa aprecierea rezultatelor inregistrate, confirmate de premierul Tariceanu, raportul va sublinia insa si mentinerea unor probleme, cele mai cunoscute fiind in agricultura, dar si in finante, respectiv sistemul de urmarire a incasarii TVA. (Aniela Nine, corespondenta din Bruxelles)
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul romania leigh