x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul "Anumite progrese" si "unele neajunsuri"

"Anumite progrese" si "unele neajunsuri"

de Irina Cristea    |    14 Oct 2005   •   00:00
"Anumite progrese" si "unele neajunsuri"

Progrese semnificative, dar si neajunsuri importante. Asa a sintetizat comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, situatia din Romania, cu mai putin de doua saptamani inainte de publicarea raportului de monitorizare.

Continuarea reformei sistemului judiciar, aplicarea "pe teren" a noii legislatii si securizarea frontierelor raman domenii unde Romania mai are de facut eforturi serioase pentru a indeplini criteriile de aderare la Uniunea Europeana, crede comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Aflat in vizita la Bucuresti pentru a obtine o informare la zi cu privire la stadiul reformelor, finlandezul a recomandat autoritatilor romane sa aplice efectiv legea in sistemul judiciar, aratand necesitatea reducerii duratei proceselor si transferarea sarcinilor administrative de la judecatori la grefieri. La capitolul "plusuri", Rehn s-a aratat multumit de ritmul economiei, de masurile luate de Guvern in privinta ajutoarelor de stat si a mentionat "anumite progrese" in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. "Sunt sigur ca vom putea nota progrese importante in raportul de tara pe care Comisia Europeana il va prezenta pe 25 octombrie, dar, fara indoiala, vom sublinia obiectiv si in mod realist problemele care mai exista", a spus comisarul european.

EGALI. Tot in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, oficialul european a declarat ca este important ca nimeni sa nu se situeze deasupra legii. Potrivit lui Rehn, sistemul judiciar trebuie sa atace si nivelul coruptiei si sa dea un exemplu public ca lupta impotriva acestui flagel este serioasa.

REZERVAT. Olli Rehn s-a eschivat cand a fost vorba sa dea amanunte cat de mici cu privire la continutul raportului. "In prezent, facem analiza finala si nu vreau ca declaratiile mele sa o ia inaintea evenimentelor propriu-zise. Romania mai are timp pentru a implementa reformele, dar Comisia nu va ezita sa recomande amanarea cu un an a aderarii daca pana in primavara Romania nu va fi complet pregatita", a mai spus Rehn, reamintind ca in primavara Comisia va prezenta o "evaluare finala" in care va recomanda ca data a aderarii fie 1 ianuarie 2007, fie 1 ianuarie 2008.

Cu rezerva deja caracteristica, finlandezul a atentionat ca la fel de importanta ca si reformele este "perspectiva realista asupra aderarii". El a spus ca nu poate impartasi optimismul manifestat de unii dintre colegii sai din Comisie, printre care comisarul pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini. "Prefer sa abordez situatia Romaniei mai degraba realist decat optimist. Optimismul poate duce la prea multa incredere in sine", a explicat el.

CADOU. Venit la Bucuresti cu sacul de sfaturi, Olli Rehn nu a plecat cu mana goala. El a primit din partea ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu, un tricou inscriptionat cu numele lui si o minge de fotbal cu autografele tricolorilor. Mingea a fost semnata de jucatorii echipei nationale de fotbal in Finlanda, la 8 octombrie, cu ocazia ultimului meci sustinut impotriva reprezentativei acestei tari.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul rehn