x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Canicula topeşte România: Peste 360 de urgenţe numai in Bucuresti-Ilfov

Canicula topeşte România: Peste 360 de urgenţe numai in Bucuresti-Ilfov

09 Iul 2011   •   21:00
Canicula topeşte România: Peste 360 de urgenţe numai in Bucuresti-Ilfov

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), duminica, pana la ora 18.00, au fost inregistrate 568 de solicitari, dintre care 365 au fost urgente. Din cele peste 360 de urgente, noua solicitari au fost pentru persoane care au cazut in strada, trei pentru insolatie si alte trei pentru lipotimii si sincope, a precizat medicul Alis Grasu. Municipalitatea si primariile de sector au amenajat corturi anticanicula si puncte de prim ajutor, in zonele cu trafic pietonal intens si in parcuri.

In Capitala, sambata si duminica temperatura inregistrata a fost de peste 35 de grade Celsius, iar indicele de confort termic a depasit pragul critic de 80.

Meteorologii au anuntat ca sambata, duminica si luni vremea va fi calduroasa in toata tara, iar in orele dupa-amiezelor indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 in zonele de campie si local in cele de deal si de podis. In vestul si sudul tarii se vor inregistra temperaturi de aproximativ 36 de grade.

Evolutia vremii in intreaga tara poata fi urmarita cu ajutorul camerelor web care transmit imagini live pe www.jurnalul.ro

Ieri, soarele a ars fara mila. Maxima oficiala de 37 de grade Celsius, inregistrata la umbra, a fost doar putin din ce s-a simtit. Indicele radiatiilor ultraviolete a trecut peste valoarea 8, intre betoanele oraselor, adevarata temperatura aajungand si la aproape de 60 de grade.

Citeste si Indicele de confort termic, depasit in jumatate de tara

A fost alerta si la serviciile de Ambulanta. La Arad, termometrele aratau la pranz 37 de grade, insa la nivelul solului erau cel putin 40.

In sudul, vestul tarii si in Lunca Dunarii, indicele de confort termic a depasit gradul critic de 80 de unitati. Multi s-au prabusit pe strazi si au ajuns la camerele de garda. Intr-o localitate de langa Buzau, un baabat a cazut secerat pur si simplu pe camp.

Medicii spun ca, pe langa faptul ca oamenii nu se hidrateaza suficient si nu se protejeaza de razele soarelui, trecerea brusca de la o temperatura la alta, atunci cand iesim dintr-o camera sau dintr-o masina cu aer conditionat, in plina strada, solicita suplimentar organismul, care poate intra astfel in colaps.

Meteorologii ne avertizeaza ca duminica va fi si mai rau. Se anunta temperaturi care vor depasi la umbra 38 de grade. Asta insemna ca in plin soare pe strada sau la plaja vor fi temperaturi de desert.

Arsita va stapani in special zonele de campie, Banatul si Lunca Dunarii pentru ca acolo se va instala o masa de aer tropical foarte cald, provenita din nordul Africii.

Tocmai de aceea, medicii ne sfatuiesc sa nu iesim din casa la orele amiezii, sa stam la umbra si sa ne hidratam, pentru ca organismul nostru nu face fata unor temperaturi apropiate de 40 de grade. Numai in Bucuresti au fost 323 de apeluri la ambulanta.

Si nivelul radiatiilor este unul periculos. Astazi se va apropia de 9, pe o scara de la 1 la 15. Abia de marti, temperaturile vor mai cobori putin.

Prefectura Capitalei a cerut autoritatilor publice locale sa puna in aplicare planul de masuri pentru diminuarea efectelor caniculei. Solicitarea vine ca urmare a prognozei meteorologice emisa de ANM.

In aceasta prognoza este prevazuta o depasire a pragului critic de 80 de unitati pentru indicele de confort termic, in dupa-amiezile zilelor de 10 si 11 iulie.

Corturi si puncte de prim ajutor puse la dispozitia bucurestenilor

Potrivit PMB, Administratia Spitalelor a amenajat in zone cu trafic pietonal intens sase corturi anticanicula (la Universitate - facultatea de Arhitectura, la Cismigiu - in fata Prefecturii, la Piata Romana in dreptul statiei de metrou, la intrarea Charles de Gaulle din parcul Herastrau, la Piata 11 iunie, precum si la Gara de Nord).

De asemenea, in pasajul de la Universitate si in cadrul complexului Grozavesti, functioneaza doua puncte de prim ajutor, unde bucurestenii pot beneficia de servicii medicale, apa si aer conditionat.

In toate aceste locatii, personalul medical se afla la dispozitia bucurestenilor in intervalul 12,00-18,00, iar Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a fost alertat si va lucra in stransa colaborare cu Administratia Spitalelor pentru a interveni in situatii de urgenta.

In acelasi timp, la solicitarea Primarului General, Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti a intreprins demersurile necesare pentru a asigura in locatiile aflate in administrarea sa asistenta medicala de prim ajutor. In acest sens, ALPAB a pus la dispozitia cetatenilor 12 puncte fixe de prim ajutor - trei corturi in Parcul Herastrau, doua in Parcul Tineretului si cate unul in Parcul Cismigiu, Parcul Izvor, Parcul Carol, Parcul Floreasca, Parcul Unirii, Parcul Circului si Parcul Bordei.

Corturile vor fi dotate cu pat, apa potabila, trusa medicala si stativ pentru perfuzii. De asemenea, vor fi disponibile patru ambulante care vor acoperi zonele mai sus mentionate, pregatite sa intervina ori de cate ori sunt solicitate.

×