x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ce aştepţi de la fotoliul sau scaunul din camera de zi

Ce aştepţi de la fotoliul sau scaunul din camera de zi

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    21 Aug 2008   •   00:00

Între funcţional şi comod, un mobilier de ultimă generaţie
Cea dintîi cerinţă, atunci cînd vorbim despre designul obiectului pe care urmează să te aşezi, este funcţionalitatea. El trebuie să răspundă primordial principiilor ergonomice, şi să nu uităm că ergonomia se ocupă de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă…



Între funcţional şi comod, un mobilier de ultimă generaţie
Cea dintîi cerinţă, atunci cînd vorbim despre designul obiectului pe care urmează să te aşezi, este funcţionalitatea. El trebuie să răspundă primordial principiilor ergonomice, şi să nu uităm că ergonomia se ocupă de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă… Orice dezide­rate estetice trebuiesc supuse acestor norme de utilizare. Un fotoliu sau un scaun pot avea destinaţii diverse, de la cea mai profundă stare de relaxare pînă la cea mai intensă şi laboriosă activitate. Aceştia sînt, în fapt, factorii care determină dimensiunile sale, adîncimea, forma şezutului, prezenţa sau absenţa braţelor de reazem, înălţimea faţă de pardoseaă. Un scaun de birou are alte dimensiuni decît un scaun de bucătărie sau unul aşezat în faţa măsuţei pentru machiaj. Un fotoliu pentru zona de conversaţie e diferit de fotoliul pentru terasă ori de fotoliul pentru lectură.

Materiale şi culori

Designerii de fotolii şi scaune au acum la dispoziţie o gamă practic nelimitată de materiale şi o paletă lărgită de culori pentru a dezvolta produsele ideale de care avem atîta nevoie. Producţiile de serie mare utilizează, cum e şi firesc, materii prime artificiale, în egală măsură rezistente şi spectaculoase.  

Pentru seriile mici sau produsele de lux şi-au păstrat intactă valoarea de întrebuinţare materiile naturale cum sînt lemnul, pielea, bumbacul, mătasea sau bambusul. Forma obiectului devine un joc logic sub puterea de impact a culorii, nuanţele asortate sau distonante fiind adesea utilizate pentru a atrage atenţia şi a deter­mina confortul pshihologic. Deşi unii specialişti nu le recomandă, designerii propun şi fotolii sau scaune multifuncţionale, măcar şi pentru marele avantaj care este economisirea spaţiului din cameră sau dintr-o anumită zonă a acesteia.

×