x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Colectia BBC Persuasiune, o ecranizare sensibilă a nuvelei cu acelaşi nume a lui Jane Austen

Persuasiune, o ecranizare sensibilă a nuvelei cu acelaşi nume a lui Jane Austen

30 Oct 2013   •   16:05
Persuasiune, o ecranizare sensibilă a nuvelei cu acelaşi nume a lui Jane Austen

De-a lungul timpului au fost numeroase adaptări cinematografice ale operei lui Jane Austen şi, de fiecare dată, acestea s-au dovedit a fi adevărate provocări în încercarea de a păstra un echilibru între noutatea pe care o aduce fiecare ecranizare şi păstrarea liniei pe care autoarea o impune în carte.

„Persuasiune” se diferenţiază semnificativ de cărţile anterioare ale lui Austen. Unii o numesc nuvela de la maturitate şi pare să fie cartea care reflectă cel mai bine propria sa experienţa de dragoste. În toate celelalte cărţi ale  lui Austen se concentrează pe anii ai adolescenţei târzii sau în jurul vârstei de douăzeci de ani a eroinelor principale, când acestea se îndragostesc pentru prima oară. Anne Elliot, personajul central din Persuasiune are însă douăzeci şi şapte de ani şi este încă singură. Ca şi Jane Austen, ea a refuzat o relaţie de dragoste pe care o va regreta toată viaţa. Simone Burke, scenarista filmului, a surprins, în această extraordinară adaptare, esenţa aşteptării şi a celei de-a doua şanse în dragoste.

La începutul poveştii, Anne simte că şi-a pierdut prospeţimea şi se resemnează să trăiască o viaţa de domnişoară bătrână. Cu opt ani în urmă ea s-a îndrăgostit de frumosul ofiţer de marină, Frederick Wentworth. Dar fără avere şi rang care sa îl recomande, familia ei se opune legăturii dintre cei doi şi o obligă să rupă logodna. Anne nu a încetat nici o clipă să-l iubească pe Wentworth şi când acesta se întorce de pe mare unde şi-a făcut avere şi o reputaţie, nu poate decât să privească, întrebându-se dacă acesta a uitat-o, cum toate tinerele bune de măritat îi cad la picioare.

Anne Elliot şi Frederick Wentworth sunt două dintre personajele cele mai complexe ale lui Austen si a fost esenţială găsirea actorilor care să transmită cât mai bine trăirile interioare ale eroilor cărţii. Sally Hawkins, câştigătoarea unui Glob de aur în 2009 pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din filmul „Despre fericire şi alte nimicuri” o întruchipează pe Anne. Ea are modestia personajului dar şi tăria şi integritatea sa. Căpitanul Wentworth, unul dintre cele mai misterioase personaje ale lui Austen, este interpretat de Rupert Penry-Johnes care încântă în acest rol prin prezeţa scenică şi inteligenţa sa.

Foarte importante au fost ca locaţiile în care s-a filmat miniseria să fie cele pe care Austen le-a folosit în cartea sa. De pe coasta din jurul Lyme Regis până la arhitectura Georgiană originală din Bath, aceste peisaje imprimă o atmosferă unică, crucială pentru sensibilitatea poveştii. Nu trebuie să fi citit neapărat nuvela pentru ca să îţi placă ecranizarea BBC, însă fanii vor simţi că acest film a surprins esenţa cărţii.

De altfel miniseria a fost primită foarte bine în Marea Britanie, atragând 5,4 milioane de telespectatori şi având o cotă de audienţă de 26,1%.

Persuasiune este cel de-al patrulea DVD al colecţiei de filme BBC: Eroii literaturii universale. El va fi distribuit împreună cu Jurnalul Naţional din 31 octombrie.

Colecţia mai cuprinde următoarele ecranizări: Raţiune şi simţire,  Marile speranţe, Nord şi sud,  Emma, Tess D’Urbervilles, Regretele domnişoarei Austen, David Copperfield, Jane Eyre, Mândrie şi prejudecată (2 DVD-uri)




×