Preţul record cu care se vinde soia, unul dintre alimentele de bază din gastronomia indoneziană, a creat situaţii tragice. Un negustor de produse de soia s-a sinucis din cauza sărăciei lucii în care a ajuns să trăiască.
Preţul record cu care se vinde soia, unul dintre alimentele de bază din gastronomia indoneziană, a creat situaţii tragice. Un negustor de produse de soia s-a sinucis din cauza sărăciei lucii în care a ajuns să trăiască. După o zi istovitoare de muncă reuşea să agonisească doar 85 de cenţi. Criza se datorează schimbărilor climatice, evidenţiate prin penuria de apă şi prezenţa solurilor acide. În aceste condiţii, Indonezia reuşeşte să producă mai puţin de jumătate din cantitatea de soia necesară pentru consumul populaţiei, iar această producţie este în scădere de la an la an. Dacă în 2005 s-au recoltat 808.000 de tone de soia, în 2007 s-au obţinut de-abia 608.000 tone. (S.C.)
Licitaţie de vinuri
Trei sticle de vin produs în sudul Australiei s-au vândut cu 145.000 dolari, în cadrul unei licitaţii ce s-a desfăşurat în SUA. Este vorba despre un Sihiraz, un Cabernet Sauvignon şi un Grenache, licitate în cadrul Festivalului Vinului de Iarnă din Florida. La eveniment participă producători şi colecţionari de vinuri, precum şi maeştri bucătari. În urma licitaţiei din acest an, s-au strâns 14 milioane de dolari, folosiţi în scopuri caritabile. (D.R.)
La nivel mondial
Luna februarie este una încărcată de evenimente gastronomice de talie internaţională. Spre exemplu, Festivalul Internaţional de Gastronomie (12-14 februarie), care se derulează la Istanbul, Turcia; Campionatul Mediteranean de Gastronomie, care se desfăşoară în Nicosia, Cipru, va începe la 14 februarie şi se va încheia în ziua de 17 a aceleiaşi luni. Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism participă la acest eveniment, fiind reprezentată de echipa naţională a României, după cum ne-a declarat Dumitru Burtea, preşedintele organizaţiei. Echipa este compusă din Adrian Pop, Petronela Ciubotaru, Maria Ghinghină şi Gabriela Pescaru. Coordonatorul echipei este Gabriela Berechet, secretar general al ANBCT. (D.R.)
O ciocolată pe zi te scapă de doctorii
Editura Runa, imprint al Grupului Editorial Corint, ne-a pregătit o surpriză gastronomico-literară, cu ocazia Valentine’s Day: cartea “O ciocolată pe zi te scapă de doctorii”, ai cărei autori sunt John Ashton şi Suzy Ashton. Cei doi cercetători în domeniul gastronomiei oferă informaţii precise despre ciocolată, începând cu felul în care putem identifica ce tipuri de ciocolată sunt benefice pentru noi. Cartea ilustrată explică de ce ciocolata nu ar mai trebui să fie un aliment interzis. Ultimele cercetări au demonstrat că aceasta conţine un număr mare de antioxidanţi care ajută la protejarea celulelor noastre împotriva degradării şi îmbătrânirii. (C.D.)
Superfructe
Fructele de baobab sau tamarindul care cresc în Africa sunt apreciate din ce în ce mai mult în Europa şi în America. Consumul acestor superfructe revigorează şi fortifică organismul: baobabul poate fi folosit în alimentaţie atât pentru fructele sale (care se alterează foarte greu), cât şi pentru frunze, iar tamarindul este o sursă importantă de calciu şi vitamina B. (S.C.)
Calitate
Vinurile din Tasmania, specifice climei reci, se vor găsi şi pe piaţa internaţională. Aşa a declarat noul preşedinte al Industriei de Vinuri Tasmaniene. Băuturile produse aici sunt apreciate ca fiind de cea mai bună calitate, în special Pinot Noir. În următorii ani, producţia de vinuri se va dubla. Ţinând cont că seceta a afectat culturile de viţă-de-vie din multe ţări, Tasmania are şanse reale să se impună pe piaţa internaţională. (D.R.)
Ultima zi de petrecere
Petrecerea Fărşangului s-a terminat într-un mod “delicios”. Comunitatea germanilor din Reşiţa a participat la “sărbătoarea gogoşilor”. În mod tradiţional, gospodinele pregătesc gogoşi pufoase, în al căror aluat strecoară un bănuţ. Fericitul care îl va găsi va avea parte de noroc tot anul. Participanţii au mai putut “degusta” parada măştilor, serbarea tăiţeilor, balul mascat, dansurile şi cântecele tradiţionale. (S.C.)