x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Criză de soia în Indonezia

Criză de soia în Indonezia

13 Feb 2008   •   00:00

Preţul record cu care se vinde soia, unul dintre alimentele de bază din gastronomia indoneziană, a creat situaţii tragice. Un negustor de produse de soia s-a si­nucis din cauza sărăciei lucii în care a ajuns să trăiască.

Preţul record cu care se vinde soia, unul dintre alimentele de bază din gastronomia indoneziană, a creat situaţii tragice. Un negustor de produse de soia s-a si­nucis din cauza sărăciei lucii în care a ajuns să trăiască. După o zi istovitoare de muncă reuşea să agonisească doar 85 de cenţi. Criza se datorează schimbărilor climatice, evidenţiate prin penuria de apă şi prezenţa solurilor acide. În aceste condiţii, Indonezia reuşeşte să producă mai puţin de jumătate din cantitatea de soia necesară pentru consumul populaţiei, iar această producţie este în scădere de la an la an. Dacă în 2005 s-au recoltat 808.000 de tone de soia, în 2007 s-au obţinut de-abia 608.000 tone. (S.C.)

 

 

Licitaţie de vinuri

Trei sticle de vin produs în sudul Australiei s-au vândut cu 145.000 do­lari, în cadrul unei licitaţii ce s-a desfă­şu­rat în SUA. Este vor­ba despre un Sihiraz, un Cabernet Sauvignon şi un Gre­nache, licitate în cadrul Festivalului Vinului de Iarnă din Florida. La eveniment parti­cipă pro­du­că­tori şi co­­lec­­ţio­nari de vinuri, precum şi ma­eştri bu­că­tari. În urma licita­ţiei din acest an, s-au strâns 14 mili­oane de do­lari, folosiţi în sco­puri caritabile. (D.R.)

 

 

La nivel mondial

Luna februarie este una încărcată de evenimente gastronomice de talie internaţională. Spre exemplu, Festivalul Internaţional de Gas­­tronomie (12-14 februarie), care se de­ru­lea­ză la Istanbul, Turcia; Campionatul Medi­teranean de Gastro­nomie, care se desfă­şoa­ră în Nicosia, Cipru, va începe la 14 februarie şi se va încheia în ziua de 17 a ace­leiaşi luni. Aso­cia­ţia Naţională a Bucătarilor şi Cofeta­rilor din Turism participă la acest eve­niment, fiind re­pre­zentată de echipa na­ţională a României, după cum ne-a declarat Dumitru Burtea, pre­şe­dintele organizaţiei. Echipa este compusă din Adrian Pop, Pe­tro­nela Ciu­­botaru, Maria Ghin­ghină şi Gabriela Pes­caru. Coordonatorul echipei este Gabriela Berechet, secretar general al ANBCT. (D.R.)

 

 

O ciocolată pe zi te scapă de doctorii

Editura Runa, imprint al Grupului Editorial Corint, ne-a pregătit o surpriză gastronomico-literară, cu ocazia Valentine’s Day: cartea “O ciocolată pe zi te scapă de doctorii”, ai cărei autori sunt John Ashton şi Suzy Ashton. Cei doi cercetători în domeniul gastronomiei oferă informaţii precise despre ciocolată, începând cu felul în care putem identifica ce tipuri de ciocolată sunt benefice pentru noi. Cartea ilustrată explică de ce ciocolata nu ar mai trebui să fie un aliment interzis. Ultimele cercetări au demonstrat că aceasta conţine un număr mare de antioxidanţi care ajută la protejarea celulelor noastre împotriva degradării şi îmbătrânirii. (C.D.)

 

 

Superfructe

Fructele de baobab sau tamarindul care cresc în Africa sunt aprecia­te din ce în ce mai mult în Europa şi în America. Consumul acestor superfructe revi­gorează şi fortifică organis­mul: baobabul poate fi folosit în alimentaţie atât pentru fructele sale (care se alterează foarte greu), cât şi ­pentru frunze, iar tamarindul este o sursă importantă de calciu şi vitamina B. (S.C.)

 

 

Calitate

Vinurile din Tasmania, spe­cifice climei reci, se vor gă­si şi pe piaţa internaţio­na­lă. Aşa a declarat noul preşe­dinte al Industriei de Vinuri Tas­maniene. Băuturile produ­se aici sunt apre­ciate ca fiind de cea mai bună calitate, în special Pinot Noir. În urmă­torii ani, producţia de vinuri se va dubla. Ţi­nând cont că sece­ta a afectat culturile de viţă-de-vie din multe ţări, Tasmania are şanse reale să se im­pu­nă pe piaţa internaţională. (D.R.)

 

Ultima zi de petrecere

Petrecerea Fărşangului s-a terminat într-un mod “delicios”. Co­munitatea germanilor din Reşiţa a participat la “sărbă­toa­rea gogoşilor”. În mod tradiţional, gospodinele pregă­tesc go­goşi pufoase, în al căror aluat strecoară un bănuţ. Fe­ricitul care îl va găsi va avea parte de noroc tot anul. Participanţii au mai putut “degusta” parada măştilor, serbarea tăiţeilor, balul mascat, dansurile şi cântecele tradiţionale. (S.C.)

×
Subiecte în articol: food world