x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Cultura

de Anastasia Soare    |    09 Aug 2009   •   00:00
Cultura

În această primavară am fost la Restaurantul Clasic Românesc, situat, ironic, peste drum de ambasada americană. Am gustat acolo mai multe feluri de mâncare tradiţională românească şi fiecare mi-a trezit amintiri şi impresii plăcute.

Dar pentru mine desertul adevărat nu au fost papanaşii, ci mu­zica populară românească, ce părea că s-ar fi strecurat vicleneşte pe sub uşi şi pe lângă ferestre ca numai eu să o aud. M-am întors la hotel într-o melancolie teribilă, dar, a doua zi, un om pe care îl admir foarte mult, de parcă mi-ar fi citit gândurile, mi-a făcut un cadou extraordinar: o colecţie de CD-uri conţinând muzică populară românească selectată de Jurnalul Naţional ca fiind cea mai reprezentativă. În zilele următoare le-am lăsat pe Maria Tănase, Zavaidoc sau Romica Puceanu "să-mi gâdile urechea într-un mod plăcut", cum spunea un pedagog de şcoală nouă, în timp ce eu retrăiam bucuriile şi necazurile vieţii mele. Dona Siminică, pe de altă parte, m-a trimis direct în anii '70, unde îmi amintesc cum la Taverna Melodi umbla printre mese şi atingea cu arta sa cele mai adânci răni, niciodată complet vindecate, din sufletele fiecăruia.

Am ajuns în Los Angeles înainte de Paşti şi vă mărturisesc că surpriza pe care am făcut-o invitaţilor mei la masă a fost extraordinară - când am pus această muzică să cânte. O săptămână mai târziu am fost la un eveniment de caritate unde Prince a susţinut un spectacol şi a adus sala la extaz. Eu îl consider un artist incredibil, dar a doua zi mi-a plăcut să ascult tot muzica noastră românească. Nu vreau să sune ciudat, dar cred că muzica are o putere unică de a atinge ceva foarte adânc în noi, şi această reacţie este evident diferită de la om la om. Dintre toate artele, muzica este cea mai veche, pentru că reprezintă o dorinţă primară de a reacţiona ca în răspuns la sentimente inevitabile de supărare, bucurie sau tristeţe şi are capacitatea de a exprima la fel de bine atât plăceri senzuale, cât şi intelectuale. Muzica are două elemente importante: ritm şi melodie. Ritmul este organizarea intervalelor de timp şi bătăi, iar melodia este seria de note a cărei înălţare a sunetului este determinată de frecvenţa sau de numărul vibraţiilor de sunet pe secundă. Această ca­litate abstractă a muzicii, fără îndoială, o face să rezoneze în ritm sincronic cu ceva care există în sufletul nostru, dar pe care nu suntem capabili să-l articulăm. Aşadar, trebuie considerat un dar divin când găsim acea muzică aptă de a ni se dezvălui. Şi asta indiferent dacă este Mozart sau Taraful din Clejani.

Un alt cadou primit de la prietenul menţionat mai devreme este "Cel mai iubit dintre pământeni", romanul lui Marin Preda. Am în­ce­put să-l recitesc după o perioadă de 30 de ani şi cu fiecare pa­gi­nă îmi creşte inima de bucurie că am avut un mare scriitor ca Ma­rin Preda. Dar îmi aduc aminte şi de incredibilii mei profesori de li­tera­tu­­­ră, care mi-au cultivat curiozitatea pentru cărţi şi dorinţa de a cu­noaş­te mereu mai mult. Foarte des mă găseam trează la 3 di­mi­nea­ţa citind un roman pe care nu-l puteam lăsa neterminat. Bine­în­ţeles, cu programul la televizor cum era pe vremea aceea, probabil că nici nu aveam altceva mai bun de făcut! Într-adevăr, astăzi suntem bombardaţi cu informaţii (internet) şi programe de toate genurile (sute de canale tv), dar acestea ne izolează de ceea ce era sensibil şi speci­al, ne îndepărtează unul de altul. Interacţiunile dintre oameni nu se mai fac direct, ci printr-un ecran de televizor sau computer...

Va urma


CARTE DE VIZITĂ PENTRU CURIOŞI
Dacă v-aţi întrebat cine este cea care se confesează dumneavoastră, cititorilor, vă "divulgăm" identitatea celei care a ales să vă introducă într-o lume a ei, personală, alta decât cea cu care este obişnuită. Deoarece Anastasia este una dintre cele mai cunoscute românce, dar şi una dintre cele mai de succes la Hollywood - unde este numită "Regina Sprâncenelor"! Ea este cosmeticiana la care apelează toate vedetele importante şi bogate din CetateaFilmului. S-a născut şi a crescut în Constanţa, este plecată din România de 20 de ani, iar în tot acest timp a reuşit să-şi câştige stima divelor precum Oprah Winfrey, Sharon Stone, Jennifer Lopez, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Madonna şi multe altele numai cu o pensetă!

×
Subiecte în articol: confesiunile anastasiei