x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Editorial - Cainele de paza al birocratiei

Editorial - Cainele de paza al birocratiei

07 Dec 2006   •   00:00

Si in materie de constructii sau amenajari, ca de altfel in mai toate domeniile vietii sociale, cetateanul roman este sufocat de birocratie, halit cu neostoita pofta de catre birocrati. Nici pana in ziua de azi nu avem legi si normative simple, clare, neinterpretabile si nenegociabile.

Si in materie de constructii sau amenajari, ca de altfel in mai toate domeniile vietii sociale, cetateanul roman este sufocat de birocratie, halit cu neostoita pofta de catre birocrati. Nici pana in ziua de azi nu avem legi si normative simple, clare, neinterpretabile si nenegociabile. Pentru orice initiativa care trebuie sa traverseze sistemul birocratic, romanul pierde de o suta de ori mai mult timp decat occidentalul, plateste taxe aberante si e nevoit sa dea bani negri in stanga si-n dreapta. Ba, pe langa toate astea, e de cele mai multe ori si umilit, pentru ca i se vorbeste urat, e plimbat de la un ghiseu la altul fara rost si e privit ca un milog nenorocit si sacaitor.

M-am intrebat adeseori de ce acest sistem rezista, chiar si prospera in unele sectoare. Nu sunt sigur ca am gasit raspunsul corect, dar cred ca, in mod absolut paradoxal, cainele de paza al birocratiei este chiar pagubitul, cetateanul de rand cenusiu si stresat, umil si dezorientat. De cele mai multe ori, cetateanul se lasa prins, fara sa protesteze, in jocul murdar al birocratului. El parcurge cu resemnare intreg traseul propriei batjocoriri, scoate fara sa cracneasca banii pentru spaga, isi incheie calvarul radios ca a scapat, ca a obtinut aprobarea necesara si, desi injura printre dinti, devine foarte repede un soi de expert care-i invata si pe altii sa faca ce-a facut el.

Aparatul birocratic romanesc este unul stufos, bine inradacinat, intretinut si cu serioase fonduri bugetare, dar si cu sume necontrolabile pe care le livreaza petitionarii insisi. Ia uitati-va atent in jur si veti constata in cate dintre familiile noastre unul sau mai multi membri traiesc bine mersi de pe urma birocratiei excesive. Sistemul este perfect organizat pe verticala si pe orizontala. Sefii au salarii bubuitoare si lucreaza numai la nivel foarte inalt, facand favoruri mai-marilor politici, guvernantilor sau parlamentarilor. De la ei in jos, sefuletii, subalternii acestora pana la functinarii care lucreaza direct cu publicul folosesc legea in asa fel incat sa le iasa si lor ceva.

Cand are de-a face cu birocratul, romanul de rand stie de la bun inceput ca trebuie sa-i dea "o chiftea, o maslina acolo" pentru a-si rezolva problema. Stie ca trebuie sa faca frumos, sa nu "caraie", sa scoata caciula si sa plece capul.

Nu cred ca rezolvarea problemei sta intr-un fel de revolta generala, in trezirea brusca si definitiva a orgoliului in masa amorfa a pagubitilor. Numai interventia energica si punitiva a autoritatilor, insotita de elaborarea unui cadru legislativ coerent si care sa puna mai presus de orice interesul cetateanului, poate indrepta lucrurile cu adevarat.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul