x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Electrocasnicele viitorului

Electrocasnicele viitorului

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    11 Sep 2008   •   00:00

Care vor fi electrocasnicele viitorului? Electrocasnicele care vor satisface gusturile aşa-numitei “Generaţii Internet”? Este tema pe care au avut-o de abordat tinerii studenţi în cadrul celei de-a şasea ediţii a concursului de design “Design Lab 2008”, organizat de Electrolux

Care vor fi electrocasnicele viitorului? Electrocasnicele care vor satisface gusturile aşa-numitei “Generaţii Internet”? Este tema pe care au avut-o de abordat tinerii studenţi în cadrul celei de-a şasea ediţii a concursului de design “Design Lab 2008”, organizat de Electrolux


Generaţia Internet sau “Generatia @” cum i se mai spune reprezintă generaţia de tineri preocupaţi de cariera lor, cu vîrsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani, independenţi, atenţi la situaţia mediului, a căror existenţă este strîns corelată cu tehnologia şi cu întreţinerea relaţiilor sociale virtuale.

Lucrările care au concurat au trebuit să reflecte interesele primordiale ale acesteia precum: mobilitate, timp disponibil, materiale, personalizare, tehnologie, mentenabilitate, funcţionare în acord cu cerinţele mediului.

Dintre cele nouă lucrări alese de curînd ca finaliste ai competiţiei vă prezentăm cîteva care ne-au atras atenţia.


- Stratosphere este practic un cuier care absoarbe din haine germenii şi micropoluanţii – precum chimicalele din odorizantele pentru corp şi mirosul de ţigară. Aerul poluat trece printr-un filtru Hepa şi apoi într-o cameră care îl dezinfectează cu raze ultraviolete.


- Scan Toaster este un concept interesant de electrocasnic potrivit pentru “generatia @” despre care se ştie că prefera lucrurile noi, interesante şi amuzante. Gîndiţi-vă numai cum ar fi să descoperi pe pîinea pe care ai să-ţi întinzi untul de dimineaţă situaţia meteo a zilei pe care abia o începi!


- Flatshare Fridge, un frigider practic, constă într-o staţie de bază plus alte patru module de sine stătătoare. Modulele permit fiecărui utilizator individual să aibă practic propriul spaţiu de refrigerare, ele putînd fi personalizate cu diferite finisaje de culoare şi cu tot felul de accesorii interioare.


- Coox, o masă pentru gătit adaptabilă, ce oferă utilizatorilor posibilitatea să pregătească masa şi să mănînce oriunde s-ar afla în casă, ea putînd să devină o extensie a mesei de luat cina, a mesei pentru cafea sau a biroului, totul depinzînd de situaţie. Înălţimea este reglabilă, iar pentru gătit se foloseşte tehnologia inducţiei, care permite suprafeţei pentru gătit din sticlă, ceramică să se răcească imediat după ce procesul de gătit încetează.


- Vesta induction. Suprafeţele pe care se găteşte ocupă destul de mult spaţiu în bucătăriile care, de cele mai multe ori, duc lipsă de aşa ceva. Această plită pentru gătit are calitatea de a se plia vertical pe înălţimea peretelui, lăsînd astfel la dispoziţie o suprafaţă de lucru mai mare.


- iBasket. Aşa ocupaţi cum suntem cu viaţa noastră de zi cu zi, nu mai avem timp să ne îngrijim şi de hainele noastre. Este ideea ce a stat la baza conceperii acestui dispozitiv, un coş de rufe, în care arunci hainele, dar care în plus are calitatea de a le şi curăţi. Dispozitivul este legat printr-un sistem wireless la un PC, putîndu-i astfel să-i fie controlată activitatea.

×