x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Esticii fenteaza Uniunea

Esticii fenteaza Uniunea

de Maria Toader    |    08 Sep 2005   •   00:00
Esticii fenteaza Uniunea

Vechii membri ai UE se confrunta nu numai cu un aflux mare de muncitori din Est, dar si cu o noua forma de dumping social, din cauza muncitorilor independenti care nu intra sub incidenta directivelor europene.

Cand credeau ca mai rau de atat nu se poate, vest-europenii au un nou motiv de ingrijorare: muncitorii cu contracte independente. Acesti muncitori, care nu se bucura de aceleasi drepturi legale ca un angajat normal lucrand pe baza unui anumit tip de contract, au umplut pana la refuz piata muncii din estul Uniunii si in curand vor invada si statele din vestul Europei. Expertii spun ca acest nou tip de contract este una dintre inovatiile folosite de companiile din fostele state comuniste pentru a fenta normele Uniunii privind conditiile de munca si numarul-limita de ore pe care un muncitor trebuie sa il presteze in fiecare saptamana. "Patronii implementeaza doar pe hartie legislatia UE, dar in realitate e total altceva", a explicat Daniel Vaughan-Whitehead, specialist pe Europa de Est.

MODEL DE PESTE OCEAN. State precum Polonia, Estonia sau Slovacia evo-lueaza treptat spre stilul american, caracterizat printr-un sistem economic bazat pe taxe mici si beneficii sociale reduse. Muncitorii din cele zece state est-europene lucreaza anual in medie cu trei saptamani mai mult decat cei din statele din Occident, releva un studiu recent finantat de Comisia Europeana. Bruxellesul dorea sa modeleze muncitorul din Est conform preceptelor din vechile state europene bazate pe sindicate si asociatiile de lucratori angajate intr-un "dialog social". Esticii insa prefera sa nu se complice cu astfel de organizatii. Spre exemplu, muncitorii din Polonia sau Ungaria se rezuma doar la a fi independenti pentru a se sustrage de la plata unui impozit mai mare, chiar daca nu au dreptul la concediu, la invoiri sau la concediul de maternitate, oferind astfel patronilor ocazia de a profita cat mai mult de pe urma lor.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul