x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Importanta surselor alternative de energie

Importanta surselor alternative de energie

08 Mar 2007   •   00:00

VIATA LA TARA
Sau despre un alt domeniu In care suntem deficitari
VIATA LA TARA
Sau despre un alt domeniu In care suntem deficitari

Peste tot in lume, dar mai cu seama in Europa Occidentala, studiul si aplicarea in practica a solutiilor de utilizare a diferitelor surse alternative de energie electrica sunt de mult probleme aflate pe masa guvernantilor. Domeniul este vast, cercetarile in directii diverse sunt in atentia oamenilor de stiinta, iar rezultatele, chiar daca nu par deosebit de spectaculoase (cel putin pentru moment), sunt luate in considerare cu toata seriozitatea de cei care au datoria sa diminueze presiunea preturilor ametitoare la care a ajuns barilul de petrol.

Avem un subiect ocolit?

La noi despre acest subiect se vorbeste foarte rar si aproape in soapta, de parca ne-ar fi rusine sa spunem pe nume unor chestiuni pe care altii le discuta in piata publica. Suplimentul nostru a mai abordat problema, publicand in cursul anului trecut mai multe materiale privind sursele de energie solara, spre exemplu. Analizand reactiile, am constatat ca interesul cititorilor a fost real si la un nivel ridicat, in schimb, specialistii au ramas aproape nepasatori (si ma refer aici mai cu seama la producatorii si distribuitorii de echipamente). Aflata intr-o stare deplorabila, cercetarea romaneasca in domeniu pare a fi aproape inexistenta, cat despre vreun interes la nivel administrative nici nu mai vorbim. Parca si presa tehnica, atata cata mai este pe piata, ocoleste subiectul in mod inexplicabil.

Lupta cu morile de vant

O alternativa ieftina si eficienta pentru producerea energiei electrice este utilizarea fortei eoliene. In multe tari membre ale Uniuni Europene guvernele au in derulare de ani in sir programe pentru utilizarea la scara nationala a acestei alternative energetice. Cine a avut ocazia sa calatoreasca pe autostrazile europene, macar si numai pana in Austria, a putut vedea siluetele elegante ale elicelor ce preiau forta vantului si o transforma in megawati. Problemele de transport la distante mari sau de stocare a energiei electrice produsa in aceste instalatii au fost de mult solutionate, iar diminuarea dependentei de combustibilii traditionali face parte din politici energetice pe termen mediu si indelungat. La noi, desi aproape zilnic avem scandaluri de toate marimile si... culorile politice pe tema costurilor la energia electrica, nimeni de la Guvern nu pare a fi aflat de existenta solutiilor neconventionale.

Abordare la nivel individual

Poate ar trebui, pana la trezirea guvernantilor, sa abordam problema la nivel individual. Din punct de vedere climatologic, Romania este o tara in care forta eoliana se manifesta cu intesitati peste medie in multe zone geografice si pe o perioada a anului suficient de indelungata pentru a face rentabila exploatarea ei. Costurile pentru constructia unei centale eoliene nu sunt in nici un caz atat de mari, incat sa nu poata fi suportate la nivelul unor comunitati mici sau chiar de o familie cu venituri substantiale. Se pot gasi si surse legale de finantare a unei astfel de investitii, pentru ca beneficiile ulterioare sunt remarcabile si economiile deloc de neglijat. Documentatii tehnice, cu detalii amanuntite, se gasesc chiar si pe internet, dar pot fi solicitate firmelor specializate, ce ofera de la consultanta etnica si economica pana la montaj si punere in functiune.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul