x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Jocul paralelelor întretăiate

Jocul paralelelor întretăiate

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    21 Aug 2008   •   00:00

Pentru un livingroom riguros organizat, geometric
Două tendinţe esenţiale sînt definitorii pentru mobilarea spaţiului diurn, propuse de designeri pentru anul acesta. Cea dintîi este eleganţa clasică a liniilor paralele, întretăiate pe verticală şi orizontală în unghiuri drepte. Cea de-a doua este mărirea spaţiului de circulaţie prin îngustarea corpurilor de pardoseseală şi a celor suspendate



Pentru un livingroom riguros organizat, geometric
Două tendinţe esenţiale sînt definitorii pentru mobilarea spaţiului diurn, propuse de designeri pentru anul acesta. Cea dintîi este eleganţa clasică a liniilor paralele, întretăiate pe verticală şi orizontală în unghiuri drepte. Cea de-a doua este mărirea spaţiului de circulaţie prin îngustarea corpurilor de pardoseseală şi a celor suspendate. Acestă orientare a fost favorizată şi de redimensionarea unor aparate electronice esenţiale, cum ar fi "bătrînul" televizor care a trecut de la voluminosul tub catodic la subţirimea plasmei. Pînă şi cărţile s-au redimensionat, acolo unde ele mai există, ediţiile comprimate, de buzunar, luînd locul tomurilor voluminoase.

Totul, la cutie

Pentru amatorii de ordine şi rigu­rozitate, acest tip de abordare este bi­nevenit. Pe rafturi nu mai stau, în de­văl­măşie, obiecte de mărimi şi forme di­fe­rite. Totul este aşezat cuminte în cutii albe sau vesel colorate, după gustul fiecăruia, aliniate şi chiar etichetate ca să ştie omul ce a băgat înăuntru… Spa­ţiul este mai aerisit, cu siguranţă mai uşor de întreţinut (cîrpa de praf are mai mult loc de manevră), deci mai igienic. Corpurile de mobilier au adoptat fără rezerve uşa glisantă sau deschiderile pe verticală. Dacă unul dintre pereţii livingului pare să se fi… subţiat semnificativ, pe peretele opus este mai mult loc pentru o canapea sau cîteva fotolii confortabile, iar traversarea camerei este mai rapidă şi mai lesnicioasă.

Verticala coboară

Interesant este faptul că acest tip de amenajare exclude aproape total orice fel de intervenţie decorativă pe perete, tablourile nu se mai justifică, culoarea poate deveni mai pală, mai nesemnificativă. Un alt efect vizual care dă senzaţia de mărire a spaţiului este coborîrea liniilor vizuale pe verticală pînă puţin mai sus de mijlocul peretelui. Tavanul pare în felul acesta mai înalt, corpurile de iluminat au mai mult loc de "explozie" şi accesul la mobilier este mai facil. Încăperea ideală pentru acest tip de mobilier este una alungită şi relativ îngustă.

Pentru spaţiile de zi speciale (lec­tură, lucru, sport) se recomandă corpuri  de mobilier la fel de înguste, complet închise, cu uşi glisante sau armonice

×