x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Lăngă Mediterana

Lăngă Mediterana

de Roxana Roseti    |    11 Noi 2007   •   00:00
Lăngă Mediterana

Muzeul Antipa are tot timpul ceva nou de oferit. Pe lăngă piesele expuse in sălile muzeului, expoziţiile temporare fac şi ele deliciul celor care iubesc ştiinţele naturii.

Muzeul Antipa are tot timpul ceva nou de oferit. Pe lăngă piesele expuse in sălile muzeului, expoziţiile temporare fac şi ele deliciul celor care iubesc ştiinţele naturii.

De cum intraţi in holul Muzeului Antipa, imediat in dreapta dumneavoastră, intr-o vitrină, alături de un şoarece-elefant veţi putea observa o piesă pe lăngă care, dacă ar fi să nu vă atragă nimeni atenţia, aţi trece fără prea mare interes. Un iepure. Un iepure ca oricare altul priveşte spre dumneavoastră ca şi cum dintr-o clipă intr-alta ar zbughi-o. Acel iepure nu va mai fugi niciodată de acolo, pentru că e impăiat. Pare viu doar pentru că la Muzeul Antipa există o mănă de specialişti in taxidermie capabili să facă minuni.

IEPURELE-BIJUTERIE. Bietul animal a avut mult ghinion la viaţa lui. Acolo unde işi ducea el viaţa, pe lăngă Borj Bourguiba, cel mai avansat punct locuit al Tunisiei, in buza deşertului, trece o singură şosea. Care, de altfel, se şi infundă aici. Trei maşini pe zi ar fi deja un trafic greu. Şi totuşi in seara friguroasă şi văntoasă in care membrii expediţiei Punia 2006 au ajuns la Borj Bourguiba, nefericitul iepure zăcea de multă vreme intins, cam ca bietele patrupede ce traversează besmetice (pentru ultima oară) "autostrăzile" Romăniei. Directorul Muzeului Antipa, dr Dumitru Murariu, l-a privit, l-a căntărit din ochi şi a decis să recolteze această probă. Adus (in condiţii specifice expediţiilor biologice) la Bucureşti, iepurele din care nu s-ar mai fi putut face nici măcar un preş a ajuns una dintre bijuteriile expoziţiei deschise la 7 noiembrie la cel mai prestigios muzeu de ştiinţele naturii din Europa de Sud-Est. Puteţi admira căteva sute de exponate şi zeci de imagini din şi despre expediţiile organizate, intr-o bătălie cu ignoranţa colectivă a lui Răzvan Popescu-Mirceni, de Oceanic Clubul pe care il conduce impreună cu cercetătorii de la Muzeul Antipa şi cu cei de la Muzeul de Arheologie din Constanţa in bazinul Mării Mediterane, un univers de o biodiversitate spectaculoasă şi, totodată, leagăn al civilizaţiilor moderne. Derulate in special in ultimii trei ani, expediţiile au readus cercetarea romănească in circuitul internaţional, fie şi numai pentru că trei dintre descoperirile exploratorilor romăni au fost premiere absolute pentru ştiinţă. Expoziţia rămăne deschisă pănă la data de 25 noiembrie.

×
Subiecte în articol: spectator