x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

de Veronica Bectas    |    25 Iun 2009   •   00:00

"Sarea-i bună la fiertură. Însă nu peste măsură." Proverb românesc



Alexandra Iliescu, Bucureşti. Pentru supa de varză nouă cu smântână aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o varză mare, două cepe, o rădăcină de pătrunjel, o rădăcină de păstârnac, doi morcovi, 100 g unt, două linguri orez, o legătură de pătrunjel verde, sare şi 2,5 l apă. Curăţaţi varza şi o tăiaţi fideluţă. Curăţaţi legumele şi le daţi pe răzătoarea mare. Curăţaţi ceapa şi o tocaţi mărunt. În oală, puneţi untul la topit şi adăugaţi toate legumele, mai puţin varza. Căliţi bine cu puţină sare, stingeţi cu apă fierbinte şi lăsaţi să fiarbă la foc potrivit. După 15 minute adăugaţi orezul spălat şi varza tăiată. Lăsaţi la foc potrivit până se fierbe orezul, apoi presăraţi pătrunjel tocat şi opriţi focul. Se serveşte caldă sau rece, dreasă cu smântână.

Ruxandra Drăguţescu, Tulcea.
Pentru a conserva ardei capia sunt necesare ingredientele: ardei, oţet, sare grunjoasă, boabe de piper, boabe de muştar şi foi de dafin. Preparare: pregătiţi borcane de 800 g, alegeţi ardei proaspeţi, nevătămaţi, spălaţi-i şi scurgeţi-i bine, apoi îi puneţi la copt, pe o tablă, pe aragaz. Se coc pe toate părţile, fără să-i ardeţi şi fără să-i uscaţi prea tare. Îi scoateţi într-un lighean, la răcit şi nu-i curăţaţi. Când s-au răcit, îi montaţi în borcane, acum se pun boabe de muştar şi câteva foi de dafin. Oţetul se prepară astfel: la un litru de oţet adăugaţi doi litri de apă, puneţi vasul pee foc, adăugaţi o lingură de sare la fiecare litru de lichid şi boabe de piper. Când clocoteşte, la toată cantitatea de lichid mai adăugaţi o lingură de sare. Opriţi focul şi lăsaţi la răcit. Montaţi scândurele la gura borcanului şi turnaţi oţetul, acoperind bine ardeii. Legaţi cu celofan şi daţi la loc rece şi uscat. Serviţi ardeii curăţaţi, cu sos din borcan.

×
Subiecte în articol: agenda