"Creatorul, când îl obligă pe om să mănânce, îl învaţă să facă acest lucru prin poftă sau foame, şi îl recompensează prin plăcere" ● Brillat-Savarin
● Mirela Ungureanu, Bucureşti. Vă putem ajuta să preparaţi un chec aperitiv, pentru care aveţi nevoie de: 6 ouă, 400 g bacon, 400 g caşcaval, 200 g ciuperci (din conservă), 100 g unt, 50 g măsline negre, 4 linguri făină, trei legături de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, două legături de mărar, sare, piper, un vârf de cuţit de amoniac.
Preparare: Bateţi spumă albuşurile cu un praf de sare, adăugaţi gălbenuşurile, făina, untul topit (cald), amoniacul, ciupercile tăiate, măslinele feliate, baconul şi caşcavalul taiate cubuleţe, ceapa şi verdeaţa tocate fin. Omogenizaţi bine şi dregeţi de sare şi piper. Turnaţi compoziţia în tăvi de chec unse cu ulei şi tapetate cu făină. Ornaţi după imaginaţie cu gogoşari acri, apoi daţi la cuptor pentru 35-40 de minute. Încercaţi cu un pai dacă s-a copt şi scoateţi când s-a rumenit. Montaţi şi serviţi rece, pe salată verde. Este deosebit dacă folosiţi cubuleţe de cârnaţi Plai în loc de bacon.
● Adriana Tudor, Piteşti. Pentru reţeta nemţească de chiftele de cartofi vă trebuie: două ouă, 3 cartofi potriviţi, 100 g făină, sare, piper, un căţel de usturoi, o legătură de mărar.
Preparare: Curăţaţi şi daţi pe răzătoare cartofii, îi scurgeţi puţin şi-i puneţi într-un lighenaş, adăugaţi ouăle, făina, sare, piper, mărarul tocat fin şi usturoiul bine pisat. Amestecaţi şi dregeţi de sare şi piper, apoi într-o tigaie cu ulei încins turnaţi cu lingura de lemn grămăjoare din compoziţie, pe care le prăjiţi pe ambele părţi. Le scoateţi pe hârtie absorbantă sau într-o strecurătoare ca să se scurgă bine de grăsime. Serviţi cu salată verde, mujdei sau gogoşari muraţi. Dacă înlocuiţi cartofii cu dovlecei proaspeţi, stoarceţi-i bine. Este la fel de delicios.