
"Cine se trezeşte târziu găseşte supa rece" ● proverb francez
● Simona Toma, Lugoj, jud. Timiş. Pentru a prepara un iaurt din lapte nefiert, aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 1,750 litri de lapte proaspăt, 3 linguri smântână grasă, 5 linguri iaurt gras. Preparare: Puneţi la încălzit laptele până la temperatura la care îl suportaţi dacă-l atingeţi cu degetul. Turnaţi laptele într-un vas de 2 litri, cu capac, adăugaţi smântâna, iaurtul şi înşurubaţi capacul. Zgâlţâiţi bine vasul, ca să se amestece perfect ingredientele, şi daţi la frigider, două zile, ca să se prindă. Atenţie! Nu trebuie să înfierbântaţi laptele. Este ideal dacă este călduţ. Nu folosiţi decât ingrediente foarte proaspete.
● Cristina Topcea, Ploieşti. Pentru salata de iarnă aveţi nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg morcovi, 1 kg ceapă, 30 buc. gogoşari mari, un borcan (400 g) muştar, 500 ml ulei, 600 ml oţet, 300 ml apă, 2 linguri sare, 3 linguri zahăr, 2 foi de dafin (după dorinţă), piper. Preparare: curăţaţi morcovii şi-i daţi prin răzătoarea mare, curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o fideluţă, curăţaţi şi spălaţi gogoşarii, apoi îi tăiaţi fideluţe groase de 1 cm. Puneţi pe fiecare într-un vas. Într-o oală puneţi la fiert oţetul, apa, zahărul, sarea şi dafinul. Când clocoteşte, opăriţi pe rând, 2-3 clocote, nu mai mult, mai întâi ceapa, morcovii, apoi gogoşarii. Scoateţi legumele opărite, le scurgeţi bine şi le puneţi la răcit. Între timp faceţi o maioneză din muştar şi ulei, pe care o turnaţi peste legumele complet răcite. Nu folosiţi foile de dafin! Dregeţi de sare şi piper după gust. Puneţi în borcane şi înfiletaţi bine capacele. Folosiţi numai legume proaspete şi fără vătămări. Este mai bun un muştar mai gros şi iute. Merge ca salată la fripturi şi este ideală în post, alături de cartofi fierţi sau prăjiţi şi toate mâncărurile de post.
Citește pe Antena3.ro
