x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Patrimoniu în pericol

Patrimoniu în pericol

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    04 Apr 2009   •   00:00
Patrimoniu în pericol

ICONOSTASUL DE LA COTROCENI Poate cea mai preţioasă şi mai fragilă piesă dintre obiectele care provin de la biserica fostei Mănăstirii Cotroceni, demolată în 1984, este Iconostasul databil către 1682, singurul păstrat din perioada cantacuzină în colecţii publice muzeale.



Potrivit opiniei specialiştilor, acesta este pus în pericol în urma H.G. nr.194/25.02.2009, care dispune preluarea de către Administraţia Prezidenţială a mai multor bunuri culturale, proprietate privată a statului, aflate în custodia Muzeului Naţional de Artă al României. Starea iconostasului este fragilă din cauza vechimii suportului din lemn policromat şi aurit, precum şi a demontărilor şi remontărilor suferite de-a lungul timpului - în urma cutremurului din 1977, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, când a fost împuşcat, şi în 2002, când a fost montat în expunerea MNAR. Întrucât refacerea lăcaşului de cult ridicat de Şerban Cantacuzino în secolul al XVII-lea este un fapt de memorie al perioadei contemporane, o parte a specialiştilor a sugerat o metodă practicată la nivel internaţional, respectiv înlocuirea obiectelor de patrimoniu cu replici care să fie expuse în biserica din beton nou construită.

SINGURUL EVENIMENT DIN ROMÂNIA DEDICAT ILUMINATULUI
Miercuri 8 aprilie începe la Palatul Parlamentului din Bucureşti singurul eveniment de la noi dedicat exclusiv sectorului de iluminat. Anume expoziţia Elie 2009 (Expoziţia Internaţională specializată în echipamente şi tehnologii de iluminare) care va reuni în cele 4 zile de desfăşurare (8-11 aprilie 2009) companii importante din domeniul de iluminat pe o suprafaţă de peste 2.500mp. Colaborarea cu asociaţiile din domeniu şi susţinerea de evenimente conexe ce vor aborda subiecte de actualitate pentru segmentul căruia i se adresează vor completa expoziţia.

Principalele categorii de exponate sunt grupate altfel:

·  aparate de iluminat pentru interior (lustre, plafoniere, aplice, aparate cu lămpi fluorescente tubulare, proiectoare punctuale, candelabre, fibre optice, veioze, lampadare, aparate de iluminat decorative);


·  aparate de iluminat pentru exterior;


·  iluminat ambiental şi arhitectural, de interior şi exterior;


·  aparate de iluminat pentru medii speciale;


·  surse de lumină şi accesorii;


·  sisteme de iluminat pentru interior şi exterior;


·  reclame luminoase.


×
Subiecte în articol: iluminat