x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Maria Belu-Burtea    |    15 Oct 2008   •   00:00

Există sau nu bucătărie tradiţională românească? Nu cu mult timp în urmă, un mare maestru bucătar mi-a spus că mulţi consideră că gastronomia românească are influenţe din toate marile bucătării ale lumii, dar că nimeni nu se gândeşte că poate aceste "mari bucătării" s-au inspirat de la noi. Există oare bucătărie tradiţională românească? Eu zic că da. Din punctual meu de vedere există. Şi când spun asta nu pot să nu mă gândesc la faptul că toată copilăria mi-am petrecut-o într-un sat din inima Olteniei. Mama-mare gătea cele mai delicioase ciorbe (oltenii excelează în pregătirea acestui fel de mâncare). Seara, când venea de la câmp, culegea din grădină ceapă verde, morcov, albitură, fasole verde, roşii, dovlecei, iar ciorba ei era întotdeauna acrită cu roşii sau corcoduşe. Dar ce-i dădea acea savoare pe care acum n-o mai regăsec nicăieri? Oare leuşteanul, presărat din belşug, faptul că era gătită la foc de lemne şi în oală de pamânt? Îngrăşămintele, care atunci erau naturale? Iar când ciorba era gata ne strângeam cu toţii în jurul mesei cu trei picioare, în mijlocul căreia trona strachina cu ciorbă, iar noi mâncam toţi din ea până ce se termina toată zeama. Dumneavoastră ce credeţi, există bucătărie tradiţională românească?

×
Subiecte în articol: pauza de cafea