x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Simona Chiriac    |    08 Oct 2009   •   00:00

Toamna este bine să porneşti la drum. Să treci ape, să străbaţi sate de munte sau câmpie şi să te bucuri împreună cu gospodarii locului de toate roadele pământului. Iar Parada Gospodarilor de la Săpoca nu a făcut excepţie.



O adevărată petrecere, unde s-a găsit pentru fiecare o porţie zdravănă de carne şi varză. Ba şi câte o ulcică de vin rece. Pentru cei amatori de gastronomie, au fost şi multe reţete, pe care să le faci în tihnă cât o fi toamna de lungă. Zacusca este poate cea mai emblematică reţetă de octombrie, căci acum adună legumele cea mai mare dulceaţă. Mioara Verghe din Măteşti pregăteşte zacuscă, afară în curte, la ceaun, pe pirostrii. "Nu e o reţetă anume. Eu pun cu sacul, atât de bune sunt legumele aici. Noi avem răbdare cu plantele, nu suntem aşa grăbiţi, şi totul este natural. Pun în ceaun ceapă, morcovi, dovlecel, ardei copţi pe plită (şi gogoşari, şi capia, de toate), vinete, roşii. Îmi place şi zacusca din ciuperci, dar şi cea de peşte. Aceasta din urmă se face la fel ca una obişnuită, numai că spre sfârşit se adaugă bucăţi de macrou fierte puţin şi dezosate. Eu nu sterilizez borcanele de zacuscă. Secretul este să fie foarte bine prăjite legumele şi să se amestece uşor cu lingura, pe dedesubt, fără să se ia uleiul de deasupra. Totul este să ai răbdare."

×
Subiecte în articol: pauza de cafea