x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pauză de cafea

Pauză de cafea

de Simona Chiriac    |    30 Mar 2010   •   00:00
Pauză de cafea
5629-117154-untitled1.jpgTradiţiile de Paşte nu sunt chiar atât de di­ferite de la o ţară la alta, dovedind în fe­lul acesta apartenenţa la aceeaşi cre­dinţă. Rămâne însă interesantă explora­rea altor culturi (vecine ţării noastre) la ceas de... Paşte. Spre exemplu, în Bulga­ria, creştinii merg la biserică cu ouă ro­şii, iar la încheierea slujbei ciocnesc ouă­le de ziduri, anunţându-se astfel Învi­erea lui Hristos.

Pe masa de Paşte se va aşeza un cozonac ro­tund, foarte frumos împodobit cu... ouă ro­şii, câte unul pentru fi­e­care membru al fa­mili­ei. În Serbia, tradi­ţia ce­re ca me­senii să se în­frup­te din ouă fier­te, hrean proaspăt şi pâi­­­ne al­bă. Întotdeauna în cen­trul mesei se af­lă un coş cu cinci ouă în­ro­şite, simbolizând răni­le lui Iisus. Ouăle decorate cu flori roşii sunt specifice Un­gariei. În ziua de dumi­nică există obice­iul ca cei dragi să se întâlnească pentru a ciocni împreună un păhărel cu pălincă.

De ase­­menea, băie­ţii stropesc fetele cu parfum pentru a fi norocoase. Drept răs­plată, ei primesc bani sau ouă vopsite. Ucrainenii sunt meş­teri mari atunci când vine vorba des­pre închistritul ouălor. De­corate elaborat, folosindu-se cea­ră, ele sunt adevă­rate opere de artă în miniatură. Ma­sa de Paşte este la fel de bogată precum cea de pe meleagurile noastre: brân­­zeturi, fripturi, purceluşi la proţap, carne afumată, cârnaţi şi dulciuri de tot felul.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda