x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Petunii care miros a trandafiri?

Petunii care miros a trandafiri?

de Alina Iancu    |    17 Apr 2010   •   00:00
Petunii care miros a trandafiri?
Sursa foto: Morguefile/

La început poate părea o glumă sau o greşeală de exprimare, însă oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Florida ne asigură că acesta este viitorul către care ne îndreptăm în acest domeniu: flori cu mirosuri puternice şi noi sau fructe cu gust mai bun şi valori nutriţionale crescute.



Primii paşi în această direcţie au fost deja făcuţi. De curând au fost găsite genele care generează mirosul florilor şi prin combinaţia cărora pot fi create arome care nu au mai fost simţite până acum. Pornind de la această descoperire, oamenii de ştiinţă au plantat primele seminţe de petunie făcută să miroasă a... trandafiri.

Scopul studiului nu este doar obţinerea aromelor noi şi neobişnuite, ci recrearea aromelor şi mirosurilor care sunt pierdute de peste 50 de ani. În ultima perioadă, tot mai multe persoane se plâng de faptul că fructele şi legumele nu mai au aroma şi gustul pe care le aveau cu câţiva ani în urmă. Acestea derivă din nutrienţii existenţi în plante, ceea ce înseamnă că nu numai gustul şi mirosul s-au pierdut, ci şi valoarea nutritivă.

Cele mai elocvente exemple sunt cele referitoare la roşiile şi căpşunile existente astăzi pe piaţă. Astăzi, oamenii sunt nevoiţi să caute produse care nu numai arată ca aceste fructe şi legume, ci au şi gustul şi mirosul specifice.

Până la apariţia pe piaţă a legumelor, fructelor şi a florilor cu mirosuri puternice mai trebuie să aşteptăm câţiva ani până când cercetarea se va finaliza şi vor fi obţinute toate aprobările necesare pentru comercializarea plantelor modificate genetic. Estimativ, preţul lor va fi cu 10 cenţi mai mare decât pentru produsele obişnuite, însă rămâne de văzut cât de căutate vor fi aceste plante şi care va fi nivelul calitativ pe care îl vor atinge.

×
Subiecte în articol: afla ce e nou