x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Post şi dezlegare

Post şi dezlegare

de Simona Lazar    |    09 Apr 2009   •   00:00
Post şi dezlegare

Mult aşteptate de creştini, Floriile reprezintă un moment special, de celebrare, în timpul cel plin de restricţii al Postului Paştelui.



Dar cum ziua cu "dezlegare la peşte" este numai una - în această săptămână -, iar zilele de postire sunt mai multe, cum între ele se află şi o sâmbătă a morţilor, am adunat în paginile Jurnalului de bucătărie de astăzi toate aceste teme actuale.

Iar pentru a vă pregăti sufletul să întâmpine marea sărbătoare ce va să vină, vă invităm într-un pelerinaj - prin cuvinte şi imagini - la ultima dintre ctitoriile Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt, la Mănăstirea Dobrovăţ, în Ţinutul Iaşilor.

În bucătărie - ca, de altfel, peste tot în viaţă - nu e suficient să ştii reţeta. Trebuie să cunoşti şi trucurile. M-am convins zilele trecute, când am dat curs invitaţiei de a mă întoarce la... şcoală.

Una mai puţin obişnuită, cu ore de curs ori de câte ori sunt lucruri noi de aflat: Henkel Washing School. Nu credeam că o să mai am de învăţat ceva nou despre spălatul vaselor - în definitiv, e unul dintre cele mai repetate gesturi ale unei gospodine, de-a lungul vieţii. Însă mi-am dat seama că mai e loc...

Am trecut eu şi prin şcoala bunicii, când frecam tingirile cu cenuşă ori le curăţam de arsură cu nisip de la gârlă, şi prin şcoala mamei, spălând farfuriile mai întâi cu "tixul" predecembrist, apoi cu "purul" postdecembrist - care, între timp, a evoluat şi el destul de mult, semn că lumea se mişcă, iar noi, consumatorii, devenim tot mai exigenţi, vrem un detergent care să cureţe vasele şi să ne protejeze mâinile, în acelaşi timp -; atunci, de ce nu şi o şcoală organizată de un producător de detergenţi?

Mai ales când cursul de spălat vase se transformă în curs de gătit şi-l ai ca maestru chiar pe celebrul chef Antonio Pasarelli. Altădată vă dau şi domniilor voastre reţetele dobândite de la el... Deocamdată, pentru că tot am vorbit de trucuri, să vă împărtăşesc câteva secrete... culinare şi nu numai.

Mai întâi, mi-a spus Antonio, nu e suficient să te speli pe mâini cu săpun, înainte de a găti. Spălatul mâinilor cu detergent de vase îţi asigură pregătirea mâncării în condiţii maxime de igienă. Iar dacă ai pornit la treabă - să zicem că prepari sos pesto - reţine că cel mai bine e să pisezi frunzele de busuioc într-un mojar. La fel, mugurii de pin, migdalele ori nucile - în funcţie de reţeta aleasă.

Sarea grunjoasă ajută la măcinarea busuiocului - e de preferat, deci, în locul celei fine. Codiţele frunzelor le tai mărunt şi le pui în ulei de măsline, la 40 de grade, timp de o oră. După ce le filtrezi, vei avea un excelent ulei de măsline aromatizat cu busuioc.

×
Subiecte în articol: editorial