x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    13 Aug 2008   •   00:00

O seară dîmboviţeană într-unul dintre cochetele restaurante bucureştene ce reclamă tainele Orientului avea să mă ­"teleporteze" pentru cîteva ceasuri într-un spaţiu în care se "ţesea" o nouă poveste din cea mai frumoasă "confruntare planetară".



O seară dîmboviţeană într-unul dintre cochetele restaurante bucureştene ce reclamă tainele Orientului avea să mă ­"teleporteze" pentru cîteva ceasuri într-un spaţiu în care se "ţesea" o nouă poveste din cea mai frumoasă "confruntare planetară". Prefaţam, ­astfel, gustativ şi olfactiv, un ­eveniment al cărui gong de început urma să bată – ca un metronom – în ziua a 8-a din luna a 8-a a celui de-al 8-lea an al noului mileniu, la orele 8 şi 8 minute postmeridian. Jocurile celei de-a XXIX-a Olimpiade căpătaseră ­pentru mine, în acest răstimp, parfum şi... gust de ­crizanteme. Nu, nu e nici o greşeală. Aroma puternică a florilor ce îmi marcaseră toamnele revenea într-o... farfurie. O farfurie cu supă. Supa de crap şi crizanteme, preparat unic al bucătăriei chineze, despre care aveam să aflu că se află şi în meniul oficial al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Acum, cînd ceasul atît de rotund potrivit a trecut, cînd sportivii lumii au intrat deja în lupta pentru cele mai rîvnite medalii, încerc să reconstitui – urmărind cu sufletul la gură ştirile ce ne parvin dinspre China – mîncarea aceasta în care ­savorile se împletesc în chip neaşteptat. ­Limpezimea apei şi izul reavăn al pădurii se împreunează, o dată cu bucăţile de crap şi cu ciupercile ce îşi ­dăruiesc unele altora ­gusturile. Prazul şi ­ghimbirul se înfrăţesc, vinul leagă toate aceste arome, în vreme ce ­parfumul ­crizantemelor le domină. Un grăunte de sare, un praf de piper negru şi cîteva picături de ulei de susan dau acestui bol de supă virtuţi nebănuite. Ea are menirea să dea forţă celui intrat în cursă. Să-i limpezească mintea şi inima. Să-i dea încrederea că el va fi Învingătorul. Cel de Neînvins.

Sport şi artă culinară

Revenim (după doi ani) sub steagul celor cinci inele, din nou în bucătăria olimpică a lumii, avînd drept călăuză acelaşi vechi prieten: ­jurnalistul Emanuel Fântâneanu, cronicar atent (vreme de decenii) al sportului românesc. În răgazul scurs de la Olimpiada Albă, paginile sale despre gastronomie în contextul Jocurilor Olimpice – o inedită "istorie a lucrurilor mărunte" aplicată în domeniul sportului (şi al artei culinare) – s-au înmulţit. Nu facem decît să scoatem la lumină cîteva frînturi dintr-o ­documentare bogată, care ne poate da indicii despre legătura dintre hrană şi performanţele sportive. Şi asta mai ales cînd vine vorba despre cea mai importantă competiţie planetară, cea care duce mai departe principiile Antichităţii greceşti: Citius, Altius, Fortius!  simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: editorial