x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Statistica - Saraci si someri in Uniune

Statistica - Saraci si someri in Uniune

21 Feb 2007   •   00:00

Un raport referitor la Protectia si Incluziunea Sociala in 2007, dat publicitatii luni la Bruxelles, arata ca un european din sase traia sub pragul saraciei in anul 2004, iar in 2006 un european din zece cetateni activi era somer, transmite Mediafax.

Cei mai multi cetateni europeni care isi duceau traiul in conditii critice se aflau, in 2004, in Lituania si Polonia, in timp ce Suedia si Cehia beneficiau de statisticile cele mai favorabile la acest capitol. "Copiii sunt supusi unui risc mai mare de a trai in saracie decat restul populatiei (19% in UE), situatiile copiilor saraci fiind mai dese in majoritatea tarilor, cu exceptia celor din Nordul Europei", se arata in raport. Potrivit acelorasi date, in 2006, aproximativ 10% dintre europenii cu varste cuprinse intre 18 si 59 ani, cu exceptia studentilor, traiau din ajutorul de somaj. "Rata se situeaza la aproape 45% in Cipru si la peste 13% in Polonia si Belgia. (...) Familiile cu copii sunt mai afectate de somaj in unele tari decat in altele. Traiul la domiciliu intr-o familie de someri ii afecteaza pe copii si conditiile acestora de crestere si dezvoltare, deoarece acestia nu beneficiaza de un model parental de munca", se mai noteaza in documentul european. Cu toate acestea, locul de munca nu este o garantie si nu ii protejeaza intotdeauna pe oameni de riscul de a trai in saracie.

SPERANTA DE VIATA. Vestea buna este ca raportul evidentiaza si o crestere "spectaculoasa" a sperantei de viata in ultima jumatate a secolului. "In medie, aceasta a crescut de trei ori din 1995 pana in 2005 pentru barbati si de doua ori pentru femei. Momentan sunt numeroase diferente in efectele la nivelul ingrijirii sanatatii in statele UE, cu o speranta de viata la barbati situata intre 65,4 ani in Lituania si pana la 78,4 ani in Suedia, iar la femei, de la 75,4 ani in Romania, pana la 83,9 ani in Spania", se arata in document.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul