x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

12 Mai 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt

ACID FOLIC. Cercetătorii americani au demarat recent un amplu studiu pentru a testa eficienţa suplimentelor de acid folic în prevenirea cancerului cervical, potrivit cotidianului Daily Mail. Studiile anterioare au demonstrat că acidul folic creşte imunitatea şi previne astfel infectarea cu HPV, papilomavirusurile care se fac vinovate de apariţia cancerului cervical în 99% din cazuri. Cercetătorii vor administra participantelor la studiu suplimente de acid folic zilnic, timp de un an, pentru a verifica dacă acestea previn sau întârzie apariţia cancerului cervical.



ANTIBIOTICE PENTRU APENDICITĂ. Operaţia de apendicită ar putea deveni în curând inutilă,s fiindcă, potrivit cercetătorilor suedezi, inflamaţia apendicelui se tratează la fel de eficient cu antibiotice. Studiul lor a demonstrat că medicamentele sunt la fel de eficiente ca operaţia, dar au avantajul că nu lasă cicatrice şi nu prezintă risc de infecţii. Totuşi, unul din şapte pacienţi trataţi cu antibiotice în cadrul studiului suedez a suferit o nouă inflamaţie a apendicelui la un an după administrarea pastilelor.

IAURT. Cercetătorii de la Universitatea Turku, din Finlanda, vin în ajutorul mămicilor care nu vor să se îngraşe în timpul sarcinii şi doresc să-şi recapete silueta după naştere. Ei le recomandă iaurturile probiotice, care ajută digestia şi previn acumularea kilogramelor în exces. Iaurturile probiotice dar şi alte băuturi şi suplimente probiotice, conţin "bacterii bune", care intervin în procesul de digestie. Cercetătorii au monitorizat greutatea a 256 de femei însărcinate. Cele care au primit probiotice în timpul sarcinii şi după naştere au reuşit să slăbească mult mai repede în comparaţie cu restul participantelor la studiu.

FLORURĂ DE STANIU. Florura de staniu din compoziţia unor paste de dinţi este benefică pentru sănătatea dinţilor. Astfel, potrivit medicului stomatolog Roxana Pirojoc, florura de staniu are triplă acţiune: protejează împotriva cariilor dentare, are proprietăţi antimicrobiene şi luptă împotriva hipersensibilităţii dentare. Această substanţă previne depunerea plăcii dentare, scade incidenţa cariilor cu până la 20%-25% şi este eficientă împotriva plăcii dentare. "Orice medic dentist recomandă un periaj de minimum trei minute, dar s-a constatat că un periaj corect cu o pastă de dinţi care conţine florură de staniu poate distruge bacteriile în mai puţin de două minute", precizează dr Roxana Pirojoc.

ALZHEIMER. Cercetătorii americani susţin că au tratat cu succes tulburările de memorie cauzate de maladia Alzheimer. Tratamentul testat de ei acţionează asupra genei HDAC2, care controlează memoria şi abilitatea de a învăţa, arată studiul publicat în revista Nature şi citat de BBC. Primele teste, realizate pe şoareci de laborator, au arătat că medicamentul reface circuitele neuronale şi îmbunătăţeşte astfel funcţia cognitivă şi memoria pe termen lung. El este disponibil deja pe piaţă, dar cu indicaţie în tratamentul unor forme de cancer.


SITE-URI

www.ms.ro - Ministerul Sănătăţii Publice

www.suub.ro - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

www.cdt-babes.ro - Centrul de Diagnostic şi Tratament "Dr Victor Babeş"

http://ec.europa.eu/health-eu/about_ro.htm - Portalul Uniunii Europene dedicat sănătăţii publice

www.medica.ro - Asociaţia Medicală Română


DICŢIONAR

· ENDEMIE - persistenţă a unei boli infecţioase în rândul unei populaţii sau al unei regiuni.

· ENDOCARD - tunică internă a inimii, care tapisează interiorul miocardului şi limitează cavităţile cardiace.

· HIPOMELANOZĂ - diminuare anormală, locală sau generalizată, a pigmentării pielii prin diminuarea cantităţii de melanină pe care o conţine. Hipomelanozele sunt uneori de origine genetică (albinismul şi piebaldismul), iar alteori dobândite prin agresiunea căldurii, a frigului sau a unei substanţe chimice, printr-o boală a pielii, o boală hormonală sau o carenţă alimentară.

· GLIOM - varietate de tumoare a sistemului nervos central (encefal sau măduva spinării) dezvoltată pe seama celulelor gliale (celule care asigură protecţia şi nutriţia celulelor nervoase). Glioamele sunt cele mai frecvente tumori primitive ale sistemului nervos central la adult.


Sursa:  Dicţionar de medicină Larousse, Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998

APARIŢII EDITORIALE

Editura Litera Trei Internaţional a publicat cea mai nouă ediţie a volumului "Mănânc, slăbesc şi mă menţin" (foto), semnată de celebrul nutriţionist Michel Montignac. Lucrarea este un ghid extraordinar pentru orice persoană preocupată de corpul şi sănătatea sa. Cititorii vor descoperi că nu este nevoie să ne înfometăm pentru a slăbi. Secretul constă în alegerea alimentelor potrivite. Metoda Montignac are la bază ideea că anumite alimente cu indice glicemic ridicat sunt cauza creşterii ponderale, iar autorul face recomandări concrete în ceea ce priveşte opţiunile alimentare cele mai sănătoase. Cartea nutriţionistului francez explică mecanismul producerii kilogramelor în plus, oferă sfaturi despre cum putem evita pierderea vitaminelor sau cum putem reduce colesterolul, dar cuprinde şi reţete îmbietoare care vă vor ajuta să pregătiţi mâncăruri sănătoase şi gustoase. Montignac a dedicat capitole speciale alimentaţiei copiilor, vegetarienilor şi femeilor care fac eforturi să slăbească. Prima versiune a cărţii lui Michel Montignac, "Mănânc, deci slăbesc", a apărut în Franţa în anul 1987 şi a fost publicată apoi în peste 40 de ţări, deţinând recordul de vânzări în domeniul său, cu peste 20 de milioane de exemplare vândute până în 2004.

×
Subiecte în articol: info