x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Studii pe imprumut

Studii pe imprumut

de Vali Blanaru    |    21 Iun 2006   •   00:00
Studii pe imprumut

Creditul de studii a aparut timid in oferta bancilor comerciale, cei care vor sa-si achite scolarizarea in rate avand la dispozitie putine variante din care pot sa aleaga.

Cei care urmeaza cursurile unei universitati sau cursuri de specializare postuniversitare pot apela la imprumuturi in lei sau valuta pentru plata taxelor de scolarizare sau intretinerea in timpul studiilor.

BANI. Sumele ce pot fi obtinute ajung pana la 30.000 de euro sau echivalentul in lei a acestei sume, in cazul creditului "Academic Extra" de la Banca Comerciala Romana (BCR). La HVB, creditul poate reprezenta maximum 70% din valoarea imobilului oferit ca garantie.

Cum preturile pe piata imobiliara au explodat, suma maxima poate ajunge chiar si la 50.000 de euro, in functie de numarul de camere ale imobilului care este adus drept garantie.

Banii pot fi virati direct in contul institutiei de invatamant pentru cei care iau credit pentru achitarea taxei de scolarizare sau pot fi pusi la dispozitia solicitantului fie pe un card, fie acordati cash. In toate cazurile este nevoie de documente justificative care sa dovedeasca modul in care au fost cheltuiti banii.

RAMBURSARE. De cele mai multe ori, perioada de rambursare se poate intinde pana la cinci ani, fiind egala si chiar mai mare decat cea a studiilor. Exista insa si produse cu termene mai extinse - de pana la 10 ani - cum este cazul creditelor disponibile la BCR si HVB. Printre avantajele creditelor de studii se numara faptul ca nu se solicita un avans si ca se poate acorda si o perioada de gratie. In unele cazuri, aceasta poate ajunge si pana la doi ani, asa cum este cazul creditului "Student Plus" de la BRD. Creditele se garanteaza cu veniturile obtinute de student sau de familia acestuia, dar in functie de marimea creditului si politica bancii se pot solicita giranti, asigurare de viata sau garantii imobiliare.

DOBANZI
La HVB, dobanda pentru creditele in lei este de 6,95%, pentru cele in euro este de 5,95%, iar pentru cele in dolari de 7,95%. Solicitantii creditului platesc si un comision de administrare de 0,5% lunar la sold pentru imprumuturile in lei si de 0,2% lunar la sold pentru valuta. La creditul Academic Extra oferit de BCR, dobanda se calculeaza in functie de perioada de rambursare. Astfel, imprumuturile in lei cu un termen de maximum un an au o dobanda de 14% daca rata dobanzii este fixa sau de 15%/an daca dobanda este variabila.

Creditele contractate pana la 5 ani au o dobanda fixa de 14,5% sau de 16,5% daca este variabila, iar creditele contractate pana la 10 ani au numai dobanda variabila, care in acest moment este de 16,5% pe an. Pentru imprumuturile in valuta, dobanda este de 13% pentru sumele contractate in euro pe maximum un an, respectiv de 14% pentru creditele luate pana la 10 ani, iar la dolari dobanda este de 14,25% pentru creditele pana la un an, respectiv de 14,75% pentru imprumuturile pana la 10 ani. Creditul 10 oferit de BRD se acorda numai studentilor care urmeaza cursurile unei facultati partenere a bancii. Valoarea imprumutului este de maximum 1.000 de euro echivalent lei, rambursabili in maximum cinci ani, cu o dobanda de 9,9%.

Creditul StudentPlus, oferit de BRD, este numai pentru cei care urmeaza cursuri postuniversitare.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul dobanda