x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un festival pentru “Eternitate”

Un festival pentru “Eternitate”

de Oana Georgescu    |    08 Iun 2008   •   00:00
Un festival pentru “Eternitate”

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară “George Grigoriu” – Brăila 2008. Ceea ce s-a întîmplat la... Dunăre zilele trecute a fost un succes pe toate planurile.

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară “George Grigoriu” – Brăila 2008. Ceea ce s-a întîmplat la... Dunăre zilele trecute a fost un succes pe toate planurile.


Uniunea Compozitorilor şi Muzico­lo­gilor din Româ­nia a acordat anul trecut, prin inter­me­­diul revistei Actualitatea Mu­zicală, manifestării brăilene Premiul pentru cel mai bun festival din ţară. Probabil, cei de la Ma­maia or fi strîmbat din... nas, dar iată că la cea de-a IV-a ediţie, Fes­tivalul de la Dunăre şi-a do­vedit încă o dată superioritatea pe toate planurile. Judecaţi şi dumneavoastră! La Brăila atît concursul, cît şi recitalurile se desfă­şoară live, cu acompaniamentul unui septet al big-band-ului ce-l are în frunte pe însuşi Ionel Tu­dor. Practic, repu­tatul compozitor şi dirijor a avut de orchestrat şi pregătit alături de colegii săi peste 100 de melodii! Ale concu­renţilor şi cîştigătoarei de anul trecut Angelica Vasilcov, cît şi ale vedetelor invitate în recital – Monica Anghel, Mira­bela Dauer, Gabriel Dorobanţu, Aurelian Temişan, Gabriel Co­tabiţă. Datorită ori­ginalei mo­dalităţi de vot, pînă în clipa anun­ţului fie­cărui rezultat, singurul deţinător al “secretului” fiind Gheorghe Bu­nea Stancu, organizatorul Festivalului. Acesta a centralizat personal notele membrilor prestigiosului juriu, aşa că Anton Şuteu (preşe­dinte), Horia Moculescu, Cornel Fugaru, Mirabela Dauer, Voicu Enăchescu, Andreea An­drei, Andrei Kerestely, Titus An­drei şi italianul Antonello Noto au aflat abia la gală ierarhia finală.

 
PREMII. Demn de remarcat este şi faptul că biletele s-au epuizat încă din luna februarie şi că în faţa Casei Tineretului a fost amplasat un ecran uriaş pe care sute de melomani rămaşi fără bilet au urmărit întregul festival. Şi dacă vorbim şi despre premiile puse în joc, nici la aceas­tă “categorie” Brăila nu are rival: Trofeul Festivalului a fost un autoturism Volkswagen roşu. Ce­lelalte premii în bani au depă­şit 10.000 de euro, iar fiecare concurent a primit cîte o cameră foto digitală.

Totul la acest festival dove­deşte respect pentru muzica ro­mânească autentică, de calitate şi mai ales pentru memoria marelui compozitor George Grigoriu. Expoziţie foto în foaier, programe de sală, afişe, postere imense pentru fiecare vedetă invitată, într-un cuvînt un eveniment interesant.
 

Concurenţi pentru un sărut!

În cele din urmă, după emoţii greu de descris în cuvinte, Trofeul Festivalului şi maşinuţa cea roşie au revenit Alexandrei Nistor (18 ani) din Deva. Deşi mulţi dintre cei prezenţi pariaseră pe gru­pul AKORD din Republica Moldova (menţiune). Lucia Fritzka din Slovacia a luat Premiul II, urmată de piteşteanca Iulia Dumitrache. Alte menţiuni au primit Dalma Ko­vacs din Braşov (cunoscută şi din show-urile Divertis) şi Frances­ca Ilie (Bucureşti). Copilul-minu­ne de altădată Noni Răzvan Ene a fost re­compensat cu Premiul Uniunii Com­pozitorilor. A fost şi un tele­voting cu Premiul Telespectatorilor care a mers, normal, la un brăilean – George Tudor Ion. Cel mai important este faptul că 23 de finalişti din şapte ţări (Ro­mâ­nia, A­nglia, Italia, Letonia, Slovacia, Lituania, Republica Moldova) ne-au reamintit şlagăre ale lui George Grigoriu: “Eter­nitate”, “Fe­tele cu ochi albaştri”, “Cred în fericirea noastră”, “Chemarea mării”, “Pentru un sărut” şi multe altele.

×
Subiecte în articol: spectator