x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ai minte, ai si poante

Ai minte, ai si poante

27 Mar 2005   •   00:00

Doctorul Cristian Andrei e de parere ca noi, romanii, suntem in top la capitolul simtul umorului. Si ca doar cei inteligenti sunt receptivi la poante.

  • de SIMONA ECOVOIU
  • RAZBUNAREA, ARMA PROSTULUI
  • Poantele psihiatrului Cristian Andrei au efect afrodiziac asupra sotiei, care provine dintr-o familie in care glumele sunt la ordinea zilei

    Jurnalul National: Ca autor al farsei, pana unde poti ajunge? Exista limite?
    Cristian Andrei: Pai, trebuie sa apreciezi foarte bine limitele "victimei". Daca persoana cu pricina are un complex de inferioritate, daca e o persoana usor paranoica, trebuie sa te gandesti daca vrei sa faci o boroboata care sa te bucure pe tine ori sa-l amuze si pe el. Atentie insa la cele cu mesaj ironic, caci vor fi percepute ca atare.

    Oricine e capabil sa inteleaga o poanta?
    Simtul umorului este o dovada a inteligentei, ca atare merge sa te bagi cu cei care au o minte destupata. Calitatea glumei este, de asemenea, o dovada a inteligentei tale. Nu e indicat insa ca in spatele unei pacaleli sa se ascunda de fapt o razbunare sau vreo polita veche, ramasa neplatita.
    Au existat cazuri in care farsorul sa se transforme intr-un dusman pe viata..
    Se mai intampla, cand sotia nu a fost perceputa ca atare. Daca omul nu stie de gluma, iar farsa l-a marcat sau l-a jignit, e normal ca pacalitul sa se simta ofensat chiar ani buni. De exemplu, nu e elegant sa faci glume cu trimitere la kilogramele in plus ale unei persoane care este la cura de slabire.
    Va tineti de sotii?
    Copiilor mei le fac adesea, fiind un mod placut de a-i invata sa treaca mai degajati peste obstacole inedite si intempestive. Sotia mea provine dintr-o familie vesela, in care se fac frecvent poante, asa ca, impreuna cu copiii nostri, ne tinem de boacane. Ea, de fel, se sperie usor, asa ca imi place sa profit de aceasta slabiciune. Barbatii le sperie pe femei pentru a capata un beneficiu, caci le place sa se hraneasca din slabiciunea cuiva. Dar sperietura are si un efect afrodiziac. Imi place s-o distrez pe sotia mea, caci rade intr-un mod foarte placut.

    INEGALABILII ROMANI
    Psihologul Cristian Andrei a calatorit in intrega lume, dar a revenit pe plaiurile natale cu convingerea ca la capitolul "farse" nu avem adversari de temut: "Noi avem un simt al umorului particular, pe care nu-l regasim la alte popoare. Ne autoironizam, ne facem autocritica. Am calatorit in multe tari, deci am cunoscut o gramada de natii, dar ceva asemanator romanilor n-am intalnit. Din pacate, acest lucru nu ne onoreaza, nu ne face competitivi, caci am facut din el un scop care ne ocupa prea mult mintea. Mai bine ne-ar atrage atentia lucrurile serioase. Uite, de pilda, nemtii nu sunt amuzanti, dar le merge bine, din punct de vedere economic", concluzioneaza specialistul.

    GLUMETUL DE BASESCU
    Nu e greu de remarcat ca, dintre toti politicenii, presedintele tarii, Traian Basescu, a stiu sa-si pastreze simtul umorului si in situatii de criza: "La nivel politic, glumele sunt insa altfel, cu interes ascuns. Totusi, daca un politician sau un intelectual isi foloseste simtul umorului, e de bine. Cel care face glume denota ca e o persoana relaxata. Traian Basescu este foarte glumet, poate de aceea a reusit sa cucereasca lesne electoratul", spune prezentatorul emisiunii "9595". De fapt, la cat de bine ne merge, macar sa avem un conducator simpatic.

    NU SE MOARE DIN GLUME
    Desi circula vorba ca poti muri de inima daca cineva iti face o poanta deplasata, iar electrocardiograma ta nu e tocmai in regula, iata ca vestitul doctor nu vine sa sustina ideea cu pricina: "Sunt foarte rare cazurile in se poate ajunge la infarct, ci mai degraba la un accident vascular. Dar cel mai frecvent se moare din spirit de viata terna sau plina de griji. Pana si cardiacii stiu sa guste o gluma, nu e obligatoriu sa-i ferim. Depinde insa de gluma, caci nu trebuie sa exageram cu faze periculoase, ca sa nu-i avem pe constiinta!". Asa ca, atentie!

    ×
    Subiecte în articol: editie de colectie