x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Alb-negru

13 Feb 2005   •   00:00

AMINTIRI DIN COPILARIE
Benzile desenate din Cutezatorii, revistele Pif si Rahan. Majorate cu pick-up si sandvisuri cu branza, parizer si gem.
ADRIANA OPREA-POPESCU

1987. Grupul satiric al unui liceul de mate-fizica participa la faza judeteana a concursului "Cantarea Romaniei"
Album duminical, "Gala desenului animat", Cascadorii rasului. "Lolek si Bolek", "Tom si Jerry", "Patratel si Pata de cerneala", "Creionel si semaforul".

"LECANOCIDETA", desene animate de la bulgari, si iepurasul rusilor, "Nuzaet, tapagadi". "Racheta alba", "Ciresarii", "Pistruiatul", "Toate panzele sus", "Fram - ursul polar", "Racheta Alba". Lizuca, Patrocle si "Dumbrava Minunata". "Veronica" si "Arabela", cu inelul fermecat. "Tineri in lupta", "Lumini si umbre"... Radioul Gloria, cu nume de orase extraterestre pe cadran, la care se difuzau cotele apelor Dunarii: "Moldova Veche - bezsentsentimetri, gheata la mal", corul Madrigal si teatrul radiofonic... Dar si "Aici e Radio (pauza scurta) Europa Libera". Serialul "Liniile maritime Onedin". Pick-up-ul cu placi aduse din Bulgaria. Productie autohtona: Mihai Constantinescu, Marius Teicu, Olimpia Panciu, Eva Kiss, Gil Dobrica, Marian Nistor, Marina Scupra si Loredana Groza. Circuitul casetelor video in natura.

Televizoarele "Diamant" si "Sport", cu lampi, si programele tv alb/negru si "partial color". Doua ore de emisie zilnic, program sandvis: "un rahat intre doua telejurnale". "Oamenii muncii din judetul Vrancea au raportat indeplinirea planului..." "Dallas", "Omul din Atlantis" si "Tarzan". "Floarea din gradina" si "Steaua fara nume"... "Cantarea Romaniei", in fiecare saptamana cate un judet. "Teleenciclopedia". Imnul RSR la fiecare final glorios de emisie. "Dragi zriteli, nasi pragrami za varsi. Jelaem vas priatnii noci." Frumoasele crainice de la televiziunea bulgara... Studio X... Fratii Arghirov, Rosita Chirilova, Vasil Naidenov... Televizoarele "Venus" si casetofonul "Spatial" (fabricat in Romania). Magnetofoanele "Tesla" si "Kashtan". Radio tip "Pescarus" si "Dedicatii Muzicale", ora 8 dimineata, o melodie straina intre doua romanesti. Topul muzical de la Vocea Americii. ABBA, Boney M, Michael Jackson, CC Catch, Sandra...

"PROMISIUNI" cu Maria Ploae, "Ramasagul" cu Florin Piersic si Angela Similea, "Nea Marin Miliardarul", "Aurul, Petrolul si Ardelenii". "O floare si doi gradinari", "Piedone in actiune", jurnalele proiectate inaintea filmelor de la cinema. Imbulzeala de la Cinemateca, accesul cu legitimatiile pentru care se statea la coada. Seara filmului francez. "Liceenii" si "Declaratie de dragoste". Abonamentul obligatoriu la ziarul Scanteia. Pastrat si pus pe fundul galetii de gunoi. Almanahurile Flacara, Lumea, Magazin si Femeia. Almanahul copiilor si Perpetuum Comic. Revistele Urzica si Pentru Patrie, puse la colectie si recitite peste ani. Revistele Lumea copiilor, Luminita si Arici Pogonici. "Povestiri istorice" si "Legendele Olimpului". Colectia de cinci volume ale romanului "Winnetou", colectia de "Jules Verne", "Ciresarii" si cartile lui Sadoveanu - lectura obligatorie. Pliantele de la "Crucea Rosie" si vederile de la UNICEF.

BAIRAMUL de sambata noaptea si majorate cu sandvisuri cu branza, parizer si gem, cu mag-ul si placile de pick-up. "Vinifruct". Bere si apa cu zahar in loc de fixativ. Strugurel si dermatograf "Ada". Rujuri roz, cercei din plastic, clipsuri. Vata hidrofila in loc de tampoane si ob-uri. Ciorapi flausati, ciorapi fini, plini de puncte de oja, "sa nu se duca firul". Chiloti tetra. Sapunuri "Rexona", "Fa" si "Lux" puse printre rufe, sa miroasa frumos. Cipicei crosetati din macrame si espadrile cu talpa de sfoara. Tenesi chinezesti si "Dragasani", cu doua dungi pe laterala. Pantofi de lac, ciorapei supraelastici cu ciucuras. Balerini cu fundita. Cravate subtiri din piele colorata, de la "Fondul Plastic". Curele late din musama, peste bluze lalai din finet. Caciuli de dama tip "burlan", jambiere multicolore, egari. Maiouri de plasa chinezesti, vopsite si purtate peste un tricou de alta culoare.Treninguri din material supraelastic. Pantofii de "Guban" si cizmele "Agnita". Spray-urile "Farmec 16", "Mozaic" si "Anotimpuri". Parfumurile de la Miraj, uleioase si cu miros strident. Fixativele cu pudra stralucitoare. Rujuri si pudre vechi de ani si refolosite o data la doua-trei luni. Otterii si gecile matlasate. Ilice, pulovere si fuste impletite, andrele circulare. Samponul de urzica, ambalat la pernute mici de plastic. Samponul de "de toate" ambalat in "calut de mare". Apa calda o data pe saptamana, cate doua ore. "Misca-te repede, sa se spele toti!". Nimicuri. Totul. Viata noastra...

N.A. - Multumesc membrilor forumului "desprecopii.com", care mi-au fost de ajutor in acest exercitiu de aducere aminte.

Pui «Fratii Petreus», tacamuri si «adidasi». Alimentarele cu creveti, compoturi si borcane de spanac... Conservele cu carne HAM, lapte praf Rarau, bancurile cu Bula. Cozile la lapte care se formau de noaptea, din pungi de plastic cu sticle in ele. La restaurant se servea snitel din parizer.

Oraseni care-si facusera gradini de zarzavat pe parcela din spatele blocului. Apoi, nu mai dormeau de grija ca le fura careva varza si morcovii. Cresterea porcului la rudele care aveau curte. Comertul la negru de la solarele de pe malul marii, poloneze cu oja, guma, aur, chiloti, butelii... - Life-style de decretel

CANTINA STUDENTEASCA

Peste congelat prajit cu iahnie de fasole. Compot si savarine. Studentul de serviciu pe cantina, responsabil cu curatarea unor cazane de cartofi. Si cu servitul celorlalti, pe baza unei cartele. Si cu spalatul vaselor in cuve cu zoaie. Gamele si castroane din tabla, ratia de patru felii de paine, scaune harjaite de cimentul imbacsit de zeci de generatii de sosuri. Cozi uriase. "Tine-mi si mie rand, ma duc sa ocup o masa." Vrabii la fel de ametite de foame zburand prin sala. Fete de masa gaurite si patate. Miros de prajeala. "Poti sa-mi dai si mie un supliment, te rog?" Inca un polonic de ciorba de fasole in gamela. "Urmatorul!"

"STANG-DREPTSTANGU’"

Sefii de grupa la facultate. Condica de prezenta pe care o tinea. Prezenta obligatorie. Pregatirea militara pentru fete: doua ore pe saptamana. Capitanese, uniforma militara de iarna, mantaua incheiata pana la ultima copca, petlitele rosii, insemnul de infanterie - "varza in explozie". Caciula cazaceasca trasa pe frunte, sa nu se vada fir de breton, instructie. "Stang-drept-stangu’", pas de defilare, "Baza!". Convocarile. Alt fel de instructie, "nu mai prescurtati «Ceau», ca o sa o patiti"... Asamblare si dezasamblare pistol-mitraliera. Venit Revolutia si predat tot cazarmamentul. Plans dupa bocanci.

SARBATORI SI REVOLUTIE

Colocvii trecute cu cartusul de BT, studentul de serviciu pe camin, care matura sambata gunoaiele aruncate de la etaj. Legitimarea la intrarea in camin, "la ce camera mergeti", notarea orelor de intrare/ iesire. Bere "Gambrinus" la jumatate, resouri improvizate din sarma pe-o bucata de BCA, cartofi prajiti. Sefa de camin. "La anu’ nu mai pupati voi cazare." Sigurante cazute. Bezna. Lumanari aprinse pe geamuri din 17 decembrie ’89 pentru Timisoara. Plopul din Regie in care fusesera prinse niste pere... Patrule ce faceau rondul printre camine. Vacanta mai devreme cu cateva zile. "Sarbatori fericite si Revolutie usoara!"
×
Subiecte în articol: editie de colectie