x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Ceasul rau...

Ceasul rau...

20 Feb 2005   •   00:00

ACCIDENTE
"Un acrobat, / Un salt mortal/ Si... Acrobatul nu s-a mai sculat...". Este doar un vers din Minulescu. La circ insa s-a intamplat de-adevarat.
CATALINA IANCU

Maestrul Gabriel Mosoianu a suferit trei operatii. Dar a scapat cu fata curata din partida de box cu Leonard Doroftei

Nu exista artist celebru, care sa nu fi avut vreun accident cat de mic. Coaste rupte, maini, picioare fracturate. Entorsele sunt considerate "floare la ureche". Nu se stie prin ce minune, dar oasele acestor oameni se refac foarte repede, in comparatie cu alti pacienti. De "vina" este numai dragostea lor pentru aceasta meserie si puterea de autosugestie.

DRAMA. Au fost insa si cazuri mult mai grave. Prin anii ’60, una dintre voltijere a suferit un accident teribil. In timpul saltului, s-a rupt persh-ul (o prajina cu un scaun fixat in varf), iar fata s-a lovit cu spatele de spatarul acestuia si si-a fracturat coloana. Nefericita intamplare s-a petrecut pe cand se aflau intr-un turneu in Olanda. Unul dintre spectatori, profund marcat de tragedia tinerei acrobate, a ajutat-o sa se opereze. A cerut-o in casatorie si a convins-o sa ramana cu el in Tara Lalelelor. Gigi Badulescu, cel mai bun artist la bara fixa a avut un sfarsit tragic. S-a rupt bara cu el. A mai trait cativa ani, dar a ramas tintuit intr-un scaun cu rotile.

RASU’- PLANSU’. Culmea destinului: comicul Siminica, cel care facea lumea sa rada cu gura pana la urechi, a avut o viata plina de evenimente dramatice. Sora i-a murit sub ochii lui, dupa ce a cazut de la trapez. Avea doar 19 ani. Era si insarcinata. Au decedat si ea si copilul. Elena Avram era sotia celebrului acrobat Sandi Bernea. "Tot timpul o bateam la cap sa renunte. Mama ii confectiona aparatele, iar eu i le taiam cu bomfaierul", spunea Siminica. Cand a murit Elena, tot drumul pana la Ramnicu Valcea, unde s-a intamplat nenorocirea, artistul si-a tinut mama sa nu se arunce din tren. Si Siminica a cazut de la inaltime cand s-a rupt trapezul cu el cu tot. Si-a fracturat mainile, patru coaste si un picior.

TRAUMATISME. Gabriel Mosoianu a fost operat de trei ori. Odata, ce i-a trecut prin cap maestrului? Un coleg care a gresit saltul. Acesta s-a dezechilibrat si a cazut direct in capul lui Mosoianu. La 15 zile dupa acel incident, a plecat in turneu in America. N-avea cum sa lipseasca. Acolo a lucrat cu mana semiparalizata timp de un an, si ii tinea pe toti in spate. Pe toti ceilalti sase membri ai trupei, care sareau unul pe umerii celuilalt, pana-n varful cupolei. Unul dintre baietii maestrului, cel care-i poarta numele, si-a incheiat si el cariera de foarte tanar, tot in urma unui nefericit accident.

Nici Rodica Marinof n-a scapat. S-a dezechilibrat si a cazut din varful coloanei de cinci. Diagnosticul medicilor: comotie cerebrala si traumatism cranian. Dupa un an de lupta cu boala, a reusit sa o invinga. Dina Mihalcea s-a retras din activitate tot in urma unui incident. Pe cand executa numarul in care trebuia bage capul in gura leului, acesta a facut "crant". N-a apucat sa-o muste prea tare, insa si-a infipt coltii in maxilarul dresoarei. Multi dintre artisti, chiar si dintre cei tineri, sufera de hernie de disc. De la atatea sarituri, "incep sa scartaie balamalele", vorba lor. Cu toate ca la repetitii se foloseste lonja (centura de siguranta) chiar si asa s-au mai intamplat necazuri. De exemplu, Ana Maria Badalan a ajuns pe patul de spital, iar colega sa de breasla, Mihaela Baniceanu, s-a ales cu tripla fractura in urma unui salt din leaganul rusesc. Aici nu exista lonja, intrucat acrobatii sar din leagan intr-o plasa asezata vertical.

BATUT DE ELEFANT
La cativa ani dupa Revolutie, la Circ a venit un dresor de elefanti din Italia. Intr-o "buna" zi, ingrijitorul a aparut cu niste rani oribile. Ce mai, parca-l calcase trenul: ochiul vanat, nasul rupt, buza sparta, o mana sfasiata si pieptul ca lovit de-o sabie ninja. "Ce-a patit?", l-am intrebat pe dresor. "L-a "batut" elefantul", a venit raspunsul acestuia. Daca va puteti imagina ce forta zace intr-un animal de sase-sapte tone, va inchipuiti ce-a simtit bietul om cand s-a trezit c-o trompa peste ochi. Se pare ca ingrijitorul a dat primul, iar animalul doar a ripostat.

DE POVESTIT NEPOTILOR
O alta intamplare pe care am vazut-o pe viu ne-a demonstrat inca o data, daca mai era nevoie, cat de mult suflet pun acesti oameni in ceea ce fac, si cate sacrificii fac pentru a lasa ceva in urma lor. Cand mai lucrau inca in circ, prin 1992, membrii trupei Cretu au repetat, timp de vreo patru ore, o saritura pe "coloana". Voltijerul incerca o noua figura, mult mai complicata. "Prinzatorul", ca sa-i spunem asa, era Mitica Cretu. De la atatea "hap-uri", acesta nu mai avea piele pe umeri. Era pur si simplu carne vie, peste care cizmulitele voltijerului sareau inc-o data, si inc-o data...

"FATA APELOR", IN AER
Elisabeta Kopaz a fost in perioada ’88-’89 campioana nationala absoluta la sarituri in apa. Este prima romanca ce a executat un triplu salt si jumatate inapoi grupat, de la trambulina de zece metri. In 1992, Edith, cum ii spun prietenii, a renuntat la sportul de performanta si s-a dus la circ. Au angajat-o imediat, fiindca era invatata cu "invartitul" in aer. In timpul unui spectacol, la Calarasi, a facut patru salturi din leaganul rusesc, iar la aterizare si-a prins piciorul sub ea si s-a ales cu tripla fractura de tibie si peroneu.
Doctorii nu erau siguri daca va mai putea merge vreodata, iar ea ii intreba cand va putea sari din nou.
×
Subiecte în articol: editie de colectie