x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cip-cirip, pe podium!

Cip-cirip, pe podium!

de Simona Ecovoiu    |    31 Iul 2006   •   00:00
Cip-cirip, pe podium!
LAUREATII
Abia dupa sase incercari, Mihai Traistariu a obtinut locul 1 la Mamaia.

Nu rare au fost cazurile cand o voce buna, ca cea a lui Mihai Traistariu, de pilda, sa fie apreciata de un juriu exigent pana in maduva oaselor, abia dupa ani de insistenta din partea solistului.

MOLDOVEAN CU AMBAT. Mihai parca a presimtit ca, daca-si va mai slefui vocea, in cele din urma va obtine locul 1 la Mamaia. Multi solisti romani, culmea!, apreciati in strainatate, au ramas cu un "of": ca nu au luat trofeul Mamaia. Dupa cateva premii importante, acordate de vecinii nostri, Traistariu a banuit ca juratii isi vor concentra, in sfarsit, atentia si asupra sa. Ceea ce s-a si intamplat. Astfel, melodia "Cat de frumoasa esti, asta seara!", compozitor Andrei Tudor, textier Andreea Andrei, a facut furori, clasandu-l pe cantaret pe primul loc. Melodia i-a scos in evidenta vocea. Piesa a ajuns, peste noapte, hit! Deci, se poate! In 1999, Mihai a aparut pe scena acestui eveniment, impreuna cu Dorin Topala. Fusesera nominalizati la Sectiunea Slagare Dance, cu o piesa usoara, de vara. Dar, interpretul moldovean a visat la mai mult. Anul acesta a obtinut locul al patrulea la Eurovision. A semnat contracte cu case de productie de strainatate, melodia sa, "Tornero", a fost difuzata de posturile de radio din Europa...

TINUTA GOGOSAR. Carmen Trandafir avea sa castige in 1991, la doar 16 ani, locul 1 la "Mamaia": "Cred ca a fost ultimul an in care solistii erau pregatiti ca la carte. Cu o luna inainte de concurs am fost cazati la Mamaia, pe banii organizatorilor, timp in care am luat lectii de dictie, de miscare scenica. Imi amintesc ca fotografia mea n-a fost pusa pe afisul participantilor si m-am ofticat. Chiar am plans, deh, erau ambitii de adolescent... Cineva mi-a spus ca acest lucru poate fi de bun augur si uite ca a avut dreptate. Nu se stia cine va castiga, erau doar zvonuri. Auzisem ca fusesem foarte apreciata, dar pana nu am primit premiul nu mi-am facut iluzii. Am purtat o costumatie «gogosar», alcatuita din fusta si un top". Pe locul imediat urmator, la aceeasi editie, s-a clasat Daniela Gyorfi: "Mirabela Dauer m-a placut foarte mult, ea era in juriu. Am cantat o reorchestrare a piesei «Cip-cirip». Piesa mi-a fost data de celebrul compozitor Adrian Enescu. El nu ma stia, nu ma poate condamna cineva ca mi-a oferit-o pentru ca i-ar fi placut look-ul meu".

DURERI ATROCE DE MASELE

Pana sa se vada premiata, Carmen Trandafir a trecut printr-o gramada de peripetii. Ba a acuzat o violenta durere de masele, din cauza curentului, ba a fost machiata in ultima clipa, ajungand pe scena cu sufletul la gura: "Am crezut ca n-o sa pot canta din cauza durerilor de masele, dar, emotiile au fost mai presus de necazuri". Dupa succesul inregistrat cu piesele din festival "Da, Doamne, cantec" si "Putem plati o lume", pentru Carmen Trandafir au urmat doi ani de glorie: "Am obtinut Orfeul de Aur, in Bulgaria. In plus, cei mai buni compozitori s-au inghesuit sa-mi ofere melodiile lor".

TRAISTARIU SI-A ASTENIZAT VECINII CU VOCALIZELE

Mihai Traistariu si Dorin Topala (ex-Valahia) au "pozat" frumos la Mamaia - vorbim aici de editia din 1999, Sectiunea Slagare Dance. Mihai avea sa declare mai tarziu ca visa la un premiu important, asa ca separarea de colegul sau de trupa era mai mult decat necesara. Pasul a fost facut, asa ca Mihai s-a prezentat, anul trecut, solo. Inainte de concurs, el si-a astenizat vecinii de bloc cu vocalizele: "Unii imi bateau in teava, altii au afisat la avizier un memo in care eram rugat sa pastrez linistea, intre anumite ore".

IN SUTIEN AVEA SOSETE

Daniela Gyorfi isi aminteste ca in 1991 era atat de saraca incat nu stia cu ce sa se imbrace la festival. Si-a gasit salvarea la designerul Catalin Botezatu: "El mi-a croit o rochita, nu mai stiu din ce material, dar cum in dreptul bustului nu-mi statea bine, Bote mi-a inghesuit in sutien o pereche de sosete". Solista nu intelege de ce este huiduita de presa si de criticii muzicali: "Unde e vocea mea, s-a pierdut pe drum? Cum adica, atunci m-a premiat Mirabela si acum sunt un nimeni? Recunosc, m-am apucat de manele, cant la nunti. Dar cine n-o face?".
×
Subiecte în articol: mihai editie de colectie