x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie De cand… Vama Veche?

De cand… Vama Veche?

de Alex Revenco    |    05 Iun 2006   •   00:00
De cand…  Vama Veche?
POVESTEA
Raspunsul vine de la Tudor Chirila, cel mai potrivit sa spuna povestea.

Eu cu Liviu si cu Traian cautam un nume si am inceput la misto, parodiind Sarmalele reci. Am zis: "Hai sa ne zicem Sarmalele calde". Altcineva a zis: "E de kkt, decat sa zici Sarmalele calde, mai bine zici Fructe de mare". "Da’ de ce sa zici Fructe de mare, poti sa zici Ariciul de mare sau Calutul de mare sau Scoica… nu stiu cum sau nu stiu ce". Si atunci, zic: "Bai, dar muzica noastra… curge ca un val, curge, curge…". Si atunci eu stiu ca am zis, oricum asta o sa ramana in negurile formatiei (pentru ca Liviu pretinde ca el a zis!), hai sa-i spunem Vama Veche.

ISTORIE. Normal ca nu conteaza cine a spus… ideea e ca noi ne invarteam pe ideea de val si de mare, si cum epuizaseram toate fructele de mare pana la guvidul nu stiu cum si la aia nu stiu ce… Am zis: "Okay, Vama Veche" si nu ni se parea vreun cine stie ce nume si zic: "Ba, hai, mai spuneti"… Mai spuseseram trupe, Easy Madness Wagon, mai erau si niste nume din alte sfere… si am zis: "Ii zicem Vama Veche, dar maine cand ne trezim din betie (ca ne imbataseram), nu mai dam la intors ca formatia nu se numeste bine si ca nu stiu ce, ramane Vama Veche." Pentru ca noi, in Laptarie, la 28 noiembrie 1996 am cantat gratie lui Stefan Brandes, care atunci avea o trupa pe nume Dracula. Si ne-a lasat sa cantam in pauza lui sase piese si pentru ca noi in seara aia nu aveam un nume, ne-am zis "Verii lui Stefan". Dupa aia noi ne-am adunat si am spus: "Am avut un concert important la Laptarie, nu se poate sa ramanem fara nume". Ne-am dus si atunci a aparut chestia asta cu Vama Veche. Dupa care trupa noastra a prins, lumea a tot asociat, a asociat, am primit niste mesaje de genul: "De ce ne-am dus noi sa cantam la Vama Veche?" Motivele sunt mai multe, de aici incepe faza cu civilizatia.

"Sarmalele calde" au ajuns "Vama Veche"

MESAJ. Popularizarea unui loc printr-o forma sau alta nu trebuie sa atraga dupa sine distrugerea lui, oameni buni! Faptul ca aflam ca un loc este misto, si ca se creeaza un exod acolo, nu trebuie sa-l transforme intr-o cocina. Asta numai oamenii fac. In alte locuri, in tari civilizate, un asemenea loc s-ar fi conservat, cum este in Turcia localitatea Gümusluk, care din 1983 are interdictie de constructie de orice fel. Nu exista, planul de urbanism nu mai include, s-a terminat cu chestia asta. Deci turcii stiu sa-si gestioneze un loc unde vin mii de oameni, ca toata lumea cand ajunge la Bodrum, tuturor li se spune "mergeti la Gümusluk", daca stiu eu de Gümusluk care sunt roman din Romania inseamna ca Gümusluk e mai cunoscut ca Vama Veche. Si locul ala nu a fost distrus, formatia Chicago sau formatia Boston n-au contribuit la distrugerea oraselor. Chit ca Vama Veche era un satuc, si nu un oras. Credeti ca s-a gandit vreunul dintre noi ca vom avea atata succes si ca de la noi se va duce? Eu nu cred ca are legatura, eu cred ca legatura este doar cu oamenii. Sigur ca noi, prin muzica noastra, am povestit despre acest loc. Pe mine m-a inspirat linistea si mi se parea ca ideea de mare este regasita cel mai bine in Vama Veche".

MARTURISIRE. "Eu tin foarte tare la versuri, nu prea le schimb, daca vrei sa-mi schimbi un vers trebuie sa-mi schimbi toata piesa", aud deodata. "In momentul in care le-am scris, alea sunt, se pot imbunatati oricand, dar stiu ca daca alea sunt si alea au iesit si asa trebuie sa fie. Si la «Am sa ma intorc barbat» mi-am asumat si responsabilitatea versurilor, colegii au zis sa le facem impreuna, si eu am spus: "As vrea sa le fac singur, pentru ca, zic, este o viziune si cred ca trebuie exprimata asa".

"Bai, dar muzica noastra… curge ca un val, curge, curge… Si atunci eu stiu ca am zis, oricum asta o sa ramana in negurile formatiei (pentru ca Liviu pretinde ca el a zis!), hai sa-i spunem Vama Veche" - Tudor Chirila

NU ATI SUFERIT NICI O INFLUENTA?

Influentele sunt atat de multe, incat ele nu se mai pot regasi intr-una care sa predomine. A, uite, aici suna a Floyd si aici suna putin a Queen, si aici suna nu stiu ce. Dave Mathews, o vioara sau aici suna a nu stiu ce dance, sau aici e putin rap, aici e o nebunie. Deci eu ascult atata muzica si imi place atata muzica, incat as vrea sa pun toata muzica din lume la un loc si sa ma influenteze tot ce-mi place. Fiecare a venit, a aruncat pe masa mai multe influente si nu s-a reusit… plus ca trupa nu a avut (asta e frumos la noi !), noi nu am avut un manifest, un demers prestabilit. Noi am vrut sa cantam.

VERSURILE AU FOST, MEREU, IMPORTANTE PENTRU NOI

Versurile pe care le ascultam eu in clasa a X-a, singur in fata televizorului, ma oripilau. Mi se parea oribil ca pe textele alea se luau bani de la Uniune, si se simtea ca erau pe banda rulanta. In principiu, eu compun versurile, dar la o piesa de pe acest album si Traian are versuri, el mai are si versurile de la piesa "Ana" de pe discul "Vama Veche", dar in general versurile le fac eu. Si usor, usor chestia asta mi-a ramas mie, mi s-a incredintat mie si eu mi-am si asumat-o, pentru ca e un mesaj coerent si clar, colegii propun teme, eu mai scriu despre cate-o tema…

DE LA PINK FLOYD LA VAMA VECHE

Cred ca Pink Floyd este trupa care m-a marcat, in sensul ca trebuie sa spui, trebuie sa comunici un mesaj. Pentru ca, eu cred, la Pink Floyd versurile cateodata sunt mai importante decat muzica. E un fenomen paralel, oarecum, si sigur ca Gilmour e Gilmour cu tonul lui de chitara cu tot. Nu poti sa spui ca Gilmour este un Satriani sau ca Gilmour este un Vai, sau ca este fie si un Clapton… este insa un chitarist, cu foarte mare personalitate. Lapi, Eugen, Tudor, Traian, Liviu… pur si simplu, Vama Veche
×