POVETE
Postul - dupa marturisirea Sfantului Vasile - este cea mai veche porunca data omului de catre Dumnezeu. Este un act de cult, o fapta de cinstire a Domnului, o jertfa...
Postul religios al Craciunului este practicat de mii de ani si face parte integranta din viata crestinului. In traditia crestina, postul Craciunului ne purifica sufleteste si trupeste, ne intareste organismul, fiind astfel pregatiti pentru perioada de iarna.
Marii Duhovnici ai Romaniei au dat pe rand sfaturi cu privire la post. "Cu postul - spunea ierarhul-martir Antim Ivireanu - sa ne usuram trupul, sa ne limpezim mintea si sa ne bucuram sufletul."
Parintele Cleopa Ilie ii sfatuia pe oameni sa nu manance o zi sau doua. "Dupa aceea, cand vei manca... vei vedea ca ai sa mananci si vreascuri. Painea goala si cu apa ti se va parea ca-i cozonac. Caci pricina pentru care n-ai gust de mancare este imbuibarea. Prin post, Moise proorocul a luat din mainile lui Dumnezeu Tablele Legii, prin rugaciune si post, marele prooroc Ilie a incuiat cerul sa nu ploua trei ani si sase luni, prin rugaciune si post a petrecut toata viata Sfantul Ioan Botezatorul."
"Postul este pacea de obste a sufletului si a trupului, trai fara tulburare, petrecanie cu buna intocmire, viata intristeaza pe vrajmasul. Sa ne postim de rautati, caci spre mancare ne indeamna blestematul acela de pantece", rostea Sfantul Grigorie.
Ioan Gura de Aur zice: "Postul curateste inima, supune trupul Duhului, face sufletul aplecat la cainta si la zdrobire, imprastie raul patimilor, stinge fierbinteala poftelor si aprinde flacara castitatii. Postul potoleste zburdalnicia trupului, infraneaza poftele cele nesatioase, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si-l usureaza".
Citește pe Antena3.ro