x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Duhovnici

de Anca Alexe    |    14 Noi 2005   •   00:00
Duhovnici
POVETE
Postul - dupa marturisirea Sfantului Vasile - este cea mai veche porunca data omului de catre Dumnezeu. Este un act de cult, o fapta de cinstire a Domnului, o jertfa...

Postul religios al Craciunului este practicat de mii de ani si face parte integranta din viata crestinului. In traditia crestina, postul Craciunului ne purifica sufleteste si trupeste, ne intareste organismul, fiind astfel pregatiti pentru perioada de iarna.

Marii Duhovnici ai Romaniei au dat pe rand sfaturi cu privire la post. "Cu postul - spunea ierarhul-martir Antim Ivireanu - sa ne usuram trupul, sa ne limpezim mintea si sa ne bucuram sufletul."

Parintele Cleopa Ilie ii sfatuia pe oameni sa nu manance o zi sau doua. "Dupa aceea, cand vei manca... vei vedea ca ai sa mananci si vreascuri. Painea goala si cu apa ti se va parea ca-i cozonac. Caci pricina pentru care n-ai gust de mancare este imbuibarea. Prin post, Moise proorocul a luat din mainile lui Dumnezeu Tablele Legii, prin rugaciune si post, marele prooroc Ilie a incuiat cerul sa nu ploua trei ani si sase luni, prin rugaciune si post a petrecut toata viata Sfantul Ioan Botezatorul."

"Postul este pacea de obste a sufletului si a trupului, trai fara tulburare, petrecanie cu buna intocmire, viata intristeaza pe vrajmasul. Sa ne postim de rautati, caci spre mancare ne indeamna blestematul acela de pantece", rostea Sfantul Grigorie.

Ioan Gura de Aur zice: "Postul curateste inima, supune trupul Duhului, face sufletul aplecat la cainta si la zdrobire, imprastie raul patimilor, stinge fierbinteala poftelor si aprinde flacara castitatii. Postul potoleste zburdalnicia trupului, infraneaza poftele cele nesatioase, curateste si inaripeaza sufletul, il inalta si-l usureaza".

PARA MANIEI. Marii Duhovnici romani optau pentru abtinerea de la carne. Pentru parintele Arsenie Boca postul reprezinta un razboi al stomacului. "Acesta e primul razboi pe care l-a pierdut omul si prima biruinta a diavolului. Cine nu se leapada de carne si de grasime repede va fi-ncoltit de manie si de desfranare, celelalte doua laturi ale lacomiei stomacului. Deci luati aminte la ce mancati, caci uite asa pedepseste Dumnezeu nesocotirea postului cu boli si inca unele fara leac (...) Prin urmare, cine nu pazeste postul i se va aprinde in gura para maniei, de unde incepe toata vrajba, iar in trupul lui vor incolti boli peste boli."

Parintele Nicodim Mandita spunea odata unuia dintre ucenici: "Parinte, eu nu-ti dau post si metanii multe, ca si ursul si sarpele postesc. Dar ursul tot urs ramane si sarpele tot sarpe. Cand musca, amandoi omoara. Asa si omul, posteste uneori mult, dar inima ii este plina de rautate, iar cand dezleaga la mancare si bautura cade in pacatul lacomiei".

Fragmente preluate din "Mari Duhovnici romani despre post", publicata de Editura Eikon, 2004

×
Subiecte în articol: postul editie de colectie